Bospop Festival Weert

Agenda

Artist: 
Bospop Festival Weert
Date: 
14/07/2019
Venue: 
Festivalterrein
Place: 
Weert
Sting
 
Madonna, Bono, Prince: een handjevol muzikanten is zo bekend dat ze met slechts één naam door het leven gaan. De muzikant die in 1977 begint als lid van The Police groeit na verloop van tijd uit tot de legende die we kennen als Sting. Als zijn werk met The Police en zijn soloalbums bij elkaar opgeteld worden, heeft Sting bijna honderd miljoen albums verkocht tijdens zijn indrukwekkende muzikale carrière. Bij zijn My Songs-tournee zullen zijn hits en beste werk te horen zijn. Maak je borst nat voor Englishman In New York, Fields Of Gold, Every Breath You Take, Roxanne en nog veel meer.
 
 
 
 
Nile Rodgers & Chic
 
‘Een propvol meezingfestijn’, zo werd het optreden van deze funkbazen op Lowlands 2018 omschreven door Lust For Life. Nile Rodgers staat tegenwoordig dan ook levendiger en passievoller dan ooit tevoren op het podium en dat is ‘m gegund: het zat de muzikant niet bepaald mee op gezondsheidsvlak. Zo is in de jaren ’90 zijn hart ooit wel acht keer achter elkaar gestopt en werd in 2010 een agressieve vorm van prostaatkanker gediagnosticeerd bij hem. Gelukkig is hij inmiddels alweer zes jaar kankervrij. Bereid je dus maar voor op een swingende avond vol goud, zoals de Chic-discohit Le Freak en het nummer Get Lucky van Daft Punk en Pharrell Williams, waar Nile Rodgers aan meewerkte.
 
 
 
 
 
The Specials
 
Eind jaren zeventig ontstond in Engeland een nieuwe muziekstijl die de gevoeligheid van ska en reggae combineerde met het boze geluid van punk. The Specials was misschien wel de belangrijkste band binnen deze stroming, die 2 Tone genoemd werd. Het door Elvis Costello geproduceerde debuutalbum uit 1979 bleek een instant klassieker en ook in Nederland stond de zevenhoofdige groep meermaals hoog genoteerd in de hitlijsten. Zo ook met het onvergetelijke Ghost Town (1981), maar na die single besloot The Specials er al een punt achter te zetten. Inmiddels toeren de heren gelukkig weer volop en live zijn ze nog altijd net zo opwindend als de legendarische 2 Tone-band die Bospop twee jaar geleden afsloot: Madness.
 
 
 
 
 
Foreigner
 
Je had Toto, je had Journey en je had Boston, maar geen van die andere ‘AOR’-bands uit de jaren zeventig en tachtig verkocht wereldwijd zoveel platen als Foreigner. Meer dan tachtig miljoen! Meteen met de eerste single in 1977 (het toepasselijk getitelde Feels Like The First Time) was het raak en in de daaropvolgende jaren groeide de Brits-Amerikaanse groep uit tot ware ‘jukebox heroes’ dankzij songs die de mannen nog generaties nieuwe fans zullen opleveren. Een kleine greep: Cold As Ice, Hot Blooded, Urgent, That Was Yesterday en natuurlijk de ballad I Want To Know What Love Is.
 
 
 
 
 
Level 42
 
In de begindagen van Level 42 had waarschijnlijk niemand kunnen vermoeden dat deze band ooit zo lang de hitlijsten zou domineren. De experimentele jazz-funk van toen maakte gaandeweg echter plaats voor commerciële popsongs als Lessons In Love en Running In The Family.“Het ging niet langer om het weven van allerlei ingewikkelde muzikale motiefjes, maar om het schrijven van de perfecte hit”, vertelde frontman Mark King aan Lust For Life Magazine. “Dat is een kunst op zich.” Dat Level 42 die kunst bijzonder goed beheerste, bleek wel toen de Britten in de jaren tachtig en negentig hit op hit stapelden. Mark King kan het succes van zijn band nog altijd amper bevatten: “Als je mij in 1980 had verteld dat ik op zestigjarige leeftijd nog steeds zalen zou uitverkopen, had ik je waarschijnlijk uitgelachen!”
 
 
 
 
 
Al McKays Earth Wind & Fire
 
Grammy-winnaar Al McKay heeft een lange voorgeschiedenis van even dansbare als therapeutische muziek. De voormalige gitarist van Earth, Wind & Fire schreef samen met oprichter Maurice White de nummers September en Sing A Song. Als dit nog niet genoeg credibility levert aan deze getalenteerde muzikant: op slechts achttienjarige leeftijd ging McKay op tournee met Ike & Tina Turner, waar hij het duo omver blies met zijn vaardigheden op de gitaar. McKay toert momenteel met een set die een hommage brengt aan de helende soulklanken van Earth, Wind & Fire.
 
 
 
 
 
Chris Robinson Brotherhood
 
Chris Robinson koos een wat ironische naam voor de band die hij oprichtte toen The Black Crowes, waar hij met zijn broer Rich in speelde, een pauze nam. Hoewel Robinson en zijn broer voorlopig geen tekenen van een muzikale verzoening tonen, timmert hij met zijn Brotherhood inmiddels flink aan de weg. In slechts twee jaar tijd bracht de band drie albums uit, met als laatste parel het in 2017 uitgekomen Barefoot In The Head. De plaat is een prachtige combinatie van blues, country en psychedelica die opnieuw bewijst dat Robinson en consorten buitengewoon getalenteerde en kundige muzikanten zijn.
 
 
 
 
 
 
Marc Broussard
 
Weinig stemmen van moderne zangers komen in de buurt van de soulvolle bariton van Marc Broussard. De muzikant heeft de unieke gave om klassieke r&b, rock en soul naar een hedendaagse sound te vertalen. Op zijn twintigste gaf hij op eigen houtje zijn debuut-EP uit, waarna hij een platendeal aanging met Island Records. Broussard scoorde een hit met Home en in de tien jaar die volgden heeft hij meerdere albums uitgebracht bij bekende labels. Onlangs keerde hij echter terug naar zijn onafhankelijke roots. “Ik sta aan het roer van mijn eigen muzikale schip”, zoals hij het zelf verwoordde in Lust For Life Magazine. Zo kan de muzikant zijn creatieve geest ten volste benutten. Maar om Broussards talent écht te ervaren, moet je hem live hebben gezien.
 
 
 
 
 
 
The White Buffalo
 
Deze getalenteerde singer-songwriter put inspiratie uit grootheden als Bob Dylan en Leonard Cohen. Jake Smith, beter bekend als The White Buffalo, combineert folk, blues en Americana tot zijn eigen stijl. Het geheel wordt op verhalende wijze samengesmolten door zijn donkere en rauwe stemgeluid. The White Buffalo’s songs zijn gevaarlijk en melancholisch, maar af en toe laat Smith een flard hoop voor ons doorschemeren. Het is onmogelijk om niets te voelen wanneer deze singer-songwriter zijn magie op je laat inwerken. Dit is bij de makers van de hitserie Sons Of Anarchy niet onopgemerkt gebleven: de bedenker en producer Kurt Sutter vroeg Smith om maar liefst tien nummers voor de show te schrijven.
 
 
 
 
 
 
Jessica Wilde
 
Gooi de soul van Joss Stone, de savy attitude en humor van P!nk en een talent voor het schrijven van enorm catchy refreinen in een blender en je hebt Jessica Wilde. De singer-songwriter uit Londen heeft haar eigen stijl te danken aan een uitstekende muzikale opvoeding: haar moeder hield van soul en classy jazz, en zelf kan ze geen genoeg krijgen van hiphop. Op debuutsingle Cry For Me mixt ze die genres met poppy R&B, wat een heerlijk zwoel resultaat heeft opgeleverd. De ultieme act om tijdens Bospop 2019 lekker bij weg te dromen in de zomerzon.