REV. PEYTON'S BIG DAMN BAND - HONEYSUCKLE
Album Review
Album:
REV. PEYTON'S BIG DAMN BAND - HONEYSUCKLE
Artist:
Rev. Peyton's Big Damn Band
Record Label:
Family Owned Records
Style:
Blues, bluesrock, Uptempo blues
Date:
21/02/2025
Reviewed by:
Walter Vanheuckelom
REV. PEYTON'S BIG DAMN BAND - HONEYSUCKLE
Josh 'Reverend' Peyton werd geboren in Eagleton, Indiana. Zijn vader gaf hem zijn eerste gitaar toen hij twaalf jaar oud was. Een vriend wees erop dat zijn gitaarspel een bluestoon had. Dat stuurde hem op verkenning van bluesartiesten, te beginnen met B.B. King en Muddy Waters en uiteindelijk naar de countrystijl blues en de finger picking stijl van Charlie Patton. Toen hij zijn middelbare school afrondde, had hij hevige pijn in zijn linkerhand na het spelen op een feestje. Hij merkte dat hij zijn hand niet in een frustrerende positie kon houden, een aandoening waarvan artsen hem vertelden dat deze niet kon worden genezen. Hij gaf de muziek even op, maar ging uiteindelijk naar het Indiana Hand Center, dat een massa littekenweefsel verwijderde, dat hem de behendigheid en flexibiliteit gaf om aan zijn fingerpicking stijl te blijven werken. Terwijl hij herstelde van zijn operatie, ontmoette hij Breezy die ook interesse had in de countryblues stijl. De twee trouwden in 2003. Een reis naar Clarksdale, Mississippi moedigde hen aan om muziek te blijven spelen. Breezy begon met het bespelen van het washboard. Hun eerste album, 'The Pork 'n' Beans Collection' werd uitgebracht in 2004. Met Rev. Peyton op gitaar en zang, Breezy op washboard en zang en de toevoeging van Jacob 'The Snakob' Powell op percussie, heeft de band bekendheid verworven als de grootste front-porch bluesband ter wereld. Nog steeds gevestigd in Brown County, Indiana, besloot Peyton een volledig akoestisch album op te nemen in zijn woonkamer als een terugkeer naar zijn roots. Uiteindelijk moedigde Jacob hem aan om veel van de nummers opnieuw op te nemen met een mix van zesvoudig Grammy winnaar Vance Powell. En terwijl het album 'Honeysuckle' werd voltooid, werden er verschillende gasten aan de mix toegevoegd. Het album is de twaalfde volledige release van de band. 'Honeysuckle' is een beetje terugkeer naar de roots van Rev. Peyton, een zeer persoonlijke mix van oude en nieuwe nummers die hem hebben gevormd of die hij momenteel vormgeeft. Het is de meest akoestische plaat die het trio in jaren heeft gemaakt. Voor de opnames werd alleen gebruik gemaakt van vintage apparatuur. Er is een vleugje Big Damn Band in de mix gegooid om de boel wat op te leuken. 'Honeysuckle' bevat veel speciale gasten, waaronder gospelgroep The McCrary Sisters op het nummer 'Manger', Blues Music Hall of Famer en Grammy genomineerde mondharmonicaspeler Billy Branch die speelt op het Blind Lemon Jefferson nummer 'Nell (Prison Cell Blues)', Grammyawardwinnaar en IBMA's tienvoudig Fiddle Player of the Year Michael Cleveland speelt op 'Freeborn Man' en Colton Crawford van The Dead South speelt banjo op 'The Good Die Young'.
Het album opent met de titeltrack 'Honeysuckle', een fantastisch liefdeslied waarin Rev. Peyton zingt over de de mooiste vrouw van de wereld. She's hard to handle, soft to touch, She's a lot but not too much'. Trouble Trouble but it's all mine zijn woorden die rechtstreeks uit de song komen. Met zijn National resonator gitaar als begeleiding weet Rev. Peyton met zijn grommende stem deze song met veel passie en overtuiging te brengen. Ook de klassieker 'If I Had Possession Over Judgement Day' brengt Rev. Peyton solo met alleen de begeleing van zijn National resonator gitaar. Het is een cover van Robert Johnson en heeft als onderwerp het verliezen van een vrouw aan iemand anders. Het is een onderwerp dat dikwijls terugkeert in de bluesmuziek. Alhoewel Rev. Peyton er alleen voor staat slaagt hij er toch in om er een rauwe versie van te maken. Het pulserende en stuwende gitaarwerk vormt de sublieme begeleiding voor dit wanhopig lied. Rev. Peyton etaleert hier zijn klasse als gitarist. Ann McCrary, Regina McCrary en Alfreda McCrary beter bekend als The McCrary Sisters hebben met hun prachtige soulvolle gospelstemmen een grote inbreng in het gospel geïnspireerde 'Looking For A Manger'. Dit sterke nummer verscheen al eerder als tweede single. Ook hier weer weet Rev. Peyton te bekoren met zijn doordringende, rauwe stem en zijn fantastisch gitaarwerk op de resonator gitaar.
'Like A Treasure' is een vloeiend liefdeslied dat zeker een breed publiek zal aanspreken. Rev. Peyton en zijn partner Breezy Peyton zingen samen 'We Belong Together' en delen zo aan de luisteraars mee dat ze elkaar graag zien, dat ze voor elkaar gekozen hebben en dat ze een unieke band met elkaar hebben. Hun liefde moet volgens hen bewaard blijven als een grote schat. Het schitterend werk met de bottleneck van Rev. Peyton geeft 'Like A Treasure' nog meer cachet. Top nummer. Met 'One Dimes Blues' en Nell' volgen dan twee korte covers van Blind Lemon Jefferson. Het eerste 'One Dime Blues', een song over een man die niets meer heeft, is een uptempo blues met subliem fingerpicking gitaarspel van Rev. Peyton. Niet alleen Rev. Peyton schittert, ook zijn partner Washboard Breezy Peyton is op haar washboard heel bepalend. Mondharmonica virtuoos Billy Branch is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig tijdens 'Nell (Prison Blues)'. Met een knappe solo op zijn kleine instrument speelt hij zich nog meer in de kijker. Er klinkt veel wanhoop in de stem van Rev. Peyton wanneer hij zingt dat hij niet in de gevangenis zou gezeten hebben als 'Nell' er niet was geweest.
Een cover die je op dit album niet zou verwachten is 'Freeborn Man'. In 1967 schreven Keith Allison en Mark Lindsay het nummer en Keith bracht het dat jaar ook uit. Het was een typisch popnummer uit de jaren zestig. Ondertussen is het ontelbare keren gecoverd, in verschillende soorten muziek genres. Glen Campbell, Paul Revere & The Raiders, Blackberry Smoke en The Hackensaw Boys zijn een paar artiesten die het nummer coverden. Rev. Peyton' Big Damn Band maken er een vurig uptempo bluesnummer van, met snedig en subliem solowerk van Peyton op de akoestische gitaar. Aaron Ransdell bepaalt de groove met zijn lopende baslijn op de contrabas. Toch trekt meervoudig IBMA fiddle speler of the year Michael Cleveland alle aandacht naar zich toe met zijn opwindend spel op de fiddle. 'Freeborn Man' is één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Er hangt een beklijvende en onheilspellende sfeer in het bluesy 'I Can't Sleep' en daar heeft de tekst een heel groot aandeel in, maar ook het geluid van de resonator gitaar van Rev. Peyton helpt die sfeer bepalen. De stampende voeten bepalen het tempo van het opdwepende 'Let Go', waarin gitarist Rev. Peyton andermaal laat horen dat hij over goede en snelle vingers beschikt.
Dat Rev Peyton's Big Damn Band een uitgebreid repertoire heeft horen we in 'The Good Die Young', waarin we overvloedig Hawaiïaanse invloeden horen. Daar heeft het knappe werk op de banjo van Colton Crawford van The Dead South een groot aandeel in. De traditional 'Keep Your Lamp Trimmed And Turning' wordt ondergedompeld in een Rev. Peyton's Big Damn Band bad. Peyton zingt het nummer met veel passie en overgave en er is andermaal niets mis met zijn opwindend snarenwerk op de gitaar. Het album wordt afgesloten met het razendsnelle 'Mama Do', waarin het hoofdpersonage beter in de smaak valt bij de vrouwelijke gezinsleden van zijn gelefde, dan bij de mannelijke. Ook hier weer blijft Rev. Peyton volle bak op zijn akoestische gitaar tokkelen. 'Honeysuckle' is het nieuwste album van Rev. Peyton's Big Damn Band, een trio dat bekend staat om zijn unieke mix van blues, folk, en country. Onder leiding van Reverend J. Peyton, een getalenteerde gitarist en zanger, brengt de band een rauwe, authentieke sound die de oorsprong van de Amerikaanse muziekcultuur eer aandoet. Met 'Honeysuckle' willen ze niet alleen de luisteraar vermaken, maar ook een diepere verbinding maken met de wortels van de muziek die ze zo dierbaar is. 'Honeysuckle' is een prachtig album dat de essentie van Rev. Peyton's Big Damn Band perfect vastlegt. Het is een eerbetoon aan de rijke tradities van de Amerikaanse muziek, terwijl het ook eigentijds en relevant blijft. De combinatie van krachtige muzikale prestaties, emotionele diepgang en authentieke productie maakt dit album tot een must listen voor liefhebbers van blues, folk en Americana. (8:10)
Walter Vanheuckelom
01. Honeysuckle
02. If I Had Possession Over Judgement Day
03. Looking For A Manger
04. Like A Treasure
05. One Dime Blues
06. Nell (Prison Cell Blues)
07. Freeborn Man
08. I Can’t Sleep
09. Let Me Go
10. The Good Die Young
11. Keep Your Lamp Trimmed And Burning
12. Mama Do
Rev. Peyton: lead vocs, fingerstyle/ slide guitar, harmonica
Washboard Breezy Peyton: washboard, percussion, vocs
Jacob “The Snakob” Powell: drums, percussion, vocs
The McCrary Sisters (3)
Billy Branch (6)
Michael Cleveland: fiddle (7)
Colton Crawford: banjo (10)
Aaron Ransdell: upright bass (7)