Tedeschi Trucks Band @Ancienne Belgique - Brussels - 2019/04/23 - Report by Gust Van de Wouwer

Reports

About: 
Tedeschi Trucks Band @Ancienne Belgique - Brussels - 2019/04/23 - Report by Gust Van de Wouwer
Artist: 
Tedeschi Trucks Band
Date: 
23/04/2019
Venue: 
Ancienne Belgique
Place: 
Brussels
Your Reporter on the Spot: 
Gust Van de Wouwer

Tedeschi Trucks Band, 23 april 2019, AB, Brussel

 

Een magische avond was het, net geen 5 jaar geleden, toen de Tedeschi Trucks Band in de AB een ronduit legendarisch concert speelde. Zo sterk kwamen ze toen uit de hoek dat, als ik me tijdens de afgelopen koude wintermaanden wilde verwarmen enkel maar hoefde terug te denken aan al die zwoele vibes die Susan Tedeschi en haar huisband, Derek Trucks samen met hun fantastische band die avond de zaal instuurden (scheelt op de gasrekening). Destijds waren ze in ons land om hun toen recentste cd, Made Up Mind, aan ons voor te stellen - een schitterend plaatje overigens, nog altijd. Nu doen ze hetzelfde voor hun nieuwste, Signs (haal hem in huis, nu). Een avondje opzwepende zuiderse blues-rock-country-soul, zoals die in vroegere tijden door legendes als The Allman Brothers Band, Leon Russell en Delaney & Bonnie werden klaargemaakt, stond de opnieuw tot in de nok gevulde AB, te wachten (er zijn namelijk nog een handvol zekerheden in deze hoogst onzekere tijden).

 

Stipt om 20 uur stapten drie achtergrondzangers, drie blazers, twee drummers, een bassist, een pianist/organist, een gitarist en een zangeres - kortom, de huidige bezetting van de Tedeschi Trucks Band - het podium op. Een dikke twee uur later zouden ze het podium terug verlaten, een dolenthousiast publiek achterlatend. Gedurende die twee uur werden we getrakteerd op een subtiel uitgebalanseerde set waarin het beste van de Tedeschi Trucks Band - zowel oud als nieuw - werd afgewisseld met dusdanig zorgvuldig uitgekozen covers dat het leek alsof het eigen nummers waren. De Dylan-cover Down In The Flood bijvoorbeeld bevatte door die unieke slidegitaar van Derek Trucks meer blues dan het origineel van his Bobness ooit had doen vermoeden, de vergeten Willie Nelson-parel - Somebody Pick Up My Pieces - was niet minder dan verbijsterend en de hommage aan Dan Penn - The Letter, meteen gevolgd door Sweet Inspiration - bewees niet alleen dat deze jongens weten waar de zuiderse muzikale klepel hangt maar vooral ook hoe geniaal Dan Penn was/is. The Letter was overigens nog een overblijfsel van het tribute-concert voor Joe Cocker dat Derek Trucks een aantal jaren geleden op poten zette. Later op de avond zouden we nog een tweede les "Joe Cocker" krijgen met een machtig Space Captain - mensen met grijze (of geen) haren denken nu aan Mad Dogs & Englishmen, de tour die Cocker destijds (in 1970) samen met Leon Russell en een uitgelezen kransje muzikanten ondernam en die de inspiratie vormde voor het oprichten van de Tedeschi Trucks Band. Mooie covers dus, maar laat ons vooral ook hun eigen werk niet uit het oog verliezen. De nieuwe songs - Shame, High and Mighty en vooral het bloedmooie When Will I Begin - klonken fris en bewezen dat er nog lang geen sleet zit op hun songschrijverij. Minder recent werk - Do I Look Worried, Part Of Me en Laugh About It - klonk beter dan ooit. Verrassend was het sublieme Midnight In Harlem, voorzien van een intro waarin het leek alsof de geesten van zowel Ravi Shankar als Miles Davis even uit de hemel waren neergedaald. In I Want More leek het dan weer alsof de geest van Jaco Pastorius bezit had genomen van de bassist toen die voor even zijn duivels mocht ontbinden om vervolgens de oude Santana-klassieker Soul Sacrifice in te zetten. Genieten. 

 

Conclusie: De Tedeschi Trucks Band zijn een stel uitmuntende rasmuzikanten die muziek maken die gestoeld is op de muziek zoals die gedurende een korte periode werd gemaakt in het zuiden van de States op het eind van de sixties en het begin van de seventies. Oud en voorbijgestreefd zullen mensen zeggen die niet beter weten. Nieuw en van alle tijden zeg ik, samen met al de mensen die erbij mochten zijn. 

 

Nog een conclusie: Belachelijk eigenlijk hoeveel superlatieven hier uit de kast worden gehaald besef ik nu, het zou eigenlijk niet mogen. Kan ik eraan doen dat de Tedeschi Trucks Band op 23 april 2019 in de Brusselse AB een nagenoeg perfect concert speelde?