Skunk Anansie @Lotto Arena - Antwerpen - 02/04/2022 - report by Luc Nuyts

Reports

About: 
Skunk Anansie @Lotto Arena - Antwerpen - 02/04/2022 - report by Luc Nuyts
Artist: 
Skunk Anansie
Date: 
04/04/2022
Venue: 
Lotto Arena
Place: 
Antwerpen
Your Reporter on the Spot: 
Luc Nuyts: report - Sonja Schepers : photos

Skunk Anansie @ Lotto Arena Antwerpen 02/04/2022

 

De Britse rockband Skunk Anansie werd in 1994 opgericht door Deborah ‘Skin’ Dyer (zang), Martin ‘Ace’ Kent (gitaar), Richard ‘Cass’ Lewis (bas) en Robbie France (drums). In 1995 nam Skunk Anansie hun debuutalbum “Paranoid & Sunburnt” op waarna Robbie France de groep verliet om gaan te trommelen bij de Duitse band Alphaville, hij werd vervangen door Mark Richardson.

Al van bij hun debuut is Skunk Anansie een buitenbeentje in de muziekscene met hun ruwe harde sound die toch melodisch is en doorspekt met allerlei genre invloeden, soul, funk,metal…. Hun stijl is erg verschillend met de toen heersende Britpop muziek (Oasis, Blur). Met confronterende teksten over onder meer religie, politiek, rassenhaat wil frontvrouw Skin de maatschappij wakker houden. Het erg succesvolle debuutalbum werd in 1996 opgevolgd door “Stoosh” en in 1999 werd “Post Orgasmic Chill” uitgebracht waarna men besloot de band een tijdje ‘on hold’ te zetten. Het was pas in 2010 dat de groep hun vierde album uitbracht “Wonderlustre” dat ook weer een aantal tijdloze nummers bevatte. In 2019 was het 25 jaar geleden dat de band werd opgericht en besloot men een live album “25 Live@25” uit te brengen met daarop hun hitnummers, samen met een grootse bijhorende concerttour moest het een feestjaar worden. Helaas stak een virusje daar een stokje voor en moest de band, zoals wij allemaal, thuisblijven.

Ook het concert in de Lotto Arena moest tweemaal verplaatst worden maar uiteindelijk, twee jaar na datum, mogen we Skunk Anansie dan toch verwelkomen in Antwerpen. Een band met een carrière van reeds 27 jaar heeft natuurlijk een al wat ouder publiek, een publiek dat echter wel talrijk aanwezig is en er duidelijk zin in heeft. De uitstraling van Skin op een podium blijft betoverend, met een roze ‘Grace Jones’ achtig pak, haar hoofd bedekt met een zestal tentakels en een zelfverzekerde uitstraling verschijnt ze op het podium. “Yes, It's Fucking Political” is de opener van het feestje, ‘everything is political’ wordt er mee geschreeuwd. Al bij het tweede nummer “I Can Dream” wordt er interactie van het publiek verwacht, ‘up and down’ , iedereen recht, iedereen meezingen.

Het blijft een rollercoaster van hits die elke fan kent, geregistreerd door de charismatische frontvrouw Skin die het publiek blijft betrekken bij het gebeuren. “Wanneer bassist Cass in de hoek van het podium staat is het tijd om te dansen” en dat doet het publiek ook. Skin wordt meermaals bijgestaan door de extra bijgevoegde muzikante Erika Footman (keyboards, percussie, zang) die met haar dansjes en backing vocals zeker een meerwaarde is voor de band. De nieuwe single “Can’t Take You Anywhere” laat horen dat de band nog steeds een leuk nummer kan schrijven. “My Ugly Boy” , een mooie jongen zijn maar een slecht karakter hebben, nee niet gitarist Ace was ‘My Ugly Boy’, die was jarig vandaag. Hun grootste hits “Weak” en vooral “Hedonism” werden met volle overtuiging meegezongen, iedereen voelde zich plots een stuk jonger. Skin kon het niet laten om haar standpunten als politieke en sociale activiste te laten horen, “iedereen moet gelijk behandeld worden (voortvluchtigen), ieder mag zijn eigen religie hebben met respect voor een andere en de brexit had er nooit mogen komen”, het rebelse “This Means War” volgt. Nog wat jumpen en met de voeten stampen tijdens “Tear The Place Up” en iedereen recht en enthousiast met het onvermijdelijke “Charlie Big Potato” dat de prima setlist mag afsluiten. Een toegift kwam er ook nog, weliswaar in een beknopte vorm want Skin had stemproblemen, dat hadden we ook al gehoord tijdens de laatste nummers waar ze niet voluit ging. “Brazen (Weep” )van hun tweede album “Stoosh” speelde ze nog eens in de originele versie. Tijdens een verkorte uitvoering van “Highway To Hell” (Ac/Dc) werden de bandleden voorgesteld en bij het afsluitnummer “The Skank Heads” zong Skin ongeremd voor een uitbundig publiek. “Best Of You” van de Foo Fighters schalt door de boxen, als eerbetoon aan de overleden Taylor Hawkins, de band blijft het volledige nummer op het podium als eerbetoon. Skunk Anansie blijft bekoren als live band, sterke nummers die voor velen waarschijnlijk onvergetelijk zullen zijn. De energieke presence van Skin is er nog altijd en maakt deze band dan ook een unicum.

Luc Nuyts

Met dank aan Live Nation en V2 Records.