SARI SCHORR & THE ENGINE ROOM - WHERE BLUES MEETS ROCK - CLUB RIO ESCHWEILER 6 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
SARI SCHORR & THE ENGINE ROOM - WHERE BLUES MEETS ROCK - CLUB RIO ESCHWEILER 6 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Sari Schorr & The Engine Room
Date: 
06/06/2017
Venue: 
Club Rio
Place: 
Eschweiler
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
SARI SCHORR & THE ENGINE ROOM - WHERE BLUES MEETS ROCK - CLUB RIO ESCHWEILER 6 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Sari Schorr wordt een heel grote carrière voorspeld. Mike Vernon ontdekte haar in Memphis en hij was zo onder de indruk dat hij haar meteen voorstelde om samen een album op te nemen. Ook haar gitarist Innes Sibun gelooft heel erg in Sari. Hij zette zijn eigen band on hold, omdat hij zich volledig wil toeleggen op de carrière van Sari Schorr. Het debuutalbum 'A Force Of Nature' werd door de pers wereldwijd lovend ontvangen. In augustus 2016 verraste Sari Schorr & The Engine Room nog veel festival bezoekers op het Gevarenwinkel Festival in Herselt. Toen kende bijna niemand haar, maar stilaan wordt de New Yorkse een vaste waarde in de Europese bluesrock scene. Maandag stond zij nog op het grote Rib's & Blues Festival in Raalte, waar ze samen het podium deelde met Walter Trout en een dag later stond ze in Eschweiler. Bassist Kevin Jefferies was er deze keer niet bij, omdat hij opgenomen werd in de kliniek. Wij wensen hem een spoedig herstel toe. Ian Jennings, zijn vervanger tijdens deze tournee is ook niet van de minste. Ian werkte al samen met Eric Clapton, Jeff Beck, Mark Knopfler, Robert Plant, Jimmy Page en nog wat andere grootheden uit de muziekwereld.
 
 
 
 
 
 
Om kwart na acht begonnen Sari Schorr en haar jongens aan hun concert met 'Ain't Got No Money', de opener van hun debuutalbum 'A Force Of Nature'. Dit financieel probleem zullen velen onder ons ook al wel eens gekend hebben vrees ik. Wanneer Sari begon te zingen pakte haar fenomenale krachtige stem je dadelijk bij de strot en liet je niet meer los. Alles klopte in deze midtempo bluesrocker en ster gitarist Innes Sibun mocht dadelijk al zijn kunnen tonen op zijn Gibson. De ritme sectie met bassist Ian Jennings en drummer Kevin O'Rourke zorgden voor de stomende groove. Tijdens 'Demolition Man' verklapte Sari welke man zij nodig heeft. Deze rocker was een mooi verlengstuk van de opener en bezat ongeveer dezelfde ingrediënten, namelijk een weergaloze rauwe stem, een stevige groove en verschroeiend gitaarwerk. Toetsenist Anders Olinder (ex Glenn Hughes en Peter Gabriel) was hier wel meer aanwezig. Sari kan met haar stem vele richtingen uit, dankzij haar klassieke zangopleiding en dat konden we ook horen in 'Cat And Mouse'. De frontvrouw klonk hier iets zachter, maar ook dan bleef ze imponeren met haar fantastische strot. In deze rocker pakte Innes nogmaals weergaloos uit op zijn six string. 'Where Did You Sleep Last Night' is een traditionele Amerikaanse folksong uit 1870 en één van Sari haar favoriete songs. Nirvana maakte in 1993 het nummer onsterfelijk en de versie van Sari Schorr & The Engine Room liet niemand in Club Rio onberoerd. Het nummer had een rustige klassieke start met Sari die enkel begeleid werd door de toetsen van Anders Olinder. Daarna brak het nummer helemaal open dankzij het splijtend snarenwerk van een imponerende Innes Sibun. Het gaspedaal werd volledig ingedrukt voor de Led Zeppelin cover 'Rock And Roll'. Voor wie er mocht aan twijfelen, het werd dankzij de sterke band een echt rock'n roll feestje in Eschweiler. Onder het motto, wat uitstekend is moet je niet veranderen besloten Sari en haar band wijselijk heel kort bij de originele versie van Led Zeppelin te blijven.
 
 
 
 
 
 
 
Het was een gepast moment om daarna wat stoom af te laten en dat deed Sari met de mooie soulvolle ballade 'Letting Go', waarin haar mooie krachtige stem weer helemaal tot haar recht kwam. Eerst pakte Anders op de toetsen uit met een erg knappe solo en even later nam Innes geweldig over met vlijmscherp en melodieus snarenwerk op zijn witte Fender Stratocaster. Sari Schorr weet dat ze een erg goede band achter haar heeft staan en ze verdween dan ook even backstage, zodat The Engine Room vrij spel kreeg om hun klasse te tonen in het instrumentaal nummer 'The Stumble'. Drummer Kevin O'Rourke en bassist Ian Jennings zorgden voor de heerlijke stuwende groove waarop Anders en Innes nogmaals hun instrumentale virtuositeit mochten tonen aan het enthousiaste publiek in Club Rio. Zeggen dat Sari haar stem niet gemist werd, zou de waarheid geweld aan doen, maar het viertal op het podium wist ook zonder hun frontvrouw te imponeren. Sari kwam haar band vervoegen voor de beklijvende ballade 'Call It Stormy Monday'. Deze bijna vijftien minuten durende versie van de zeventig jaar oude cover van T Bone Walker, was één van de vele hoogtepunten van de avond. Elke seconde van dit lange nummer was boeiend, Sari zong het nummer met enorm veel gevoel en emotie in haar stem en de Zweed Anders Olinder was grandioos tijdens zijn solo op de toetsen. Je kon een speld horen vallen in Club Rio, zo geboeid zat het publiek te luisteren. Innes Sibun nam met beklijvend en erg gevoelig snarenwerk over van Anders en hij zorgde ervoor dat meerdere aanwezigen kippenvel kregen. 
 
 
 
 
 
 
'I Wanna Make Love To You' van Willie Dixon werd in een modern Sari Schorr jasje gestoken. Ze had van dit bluesnummer een swingende bluesrocker gemaakt. Drummer Kevin O' Rourke en bassist Ian Jennings zorgden voor de opwindende stuwende groove en Innes ging weer helemaal uit de bol op het moment dat hij aan zijn zinderende solo begon. Bijna iedereen bewoog mee met het aanstekelig ritme van dit nummer. Innes, Kevin en Ian verdwenen van het podium, zodat alleen Sari en Anders overbleven voor de intieme ballade 'Ordinary Life'. Sari met haar stem en Anders op zijn piano slaagden erin om erg veel emotie te leggen in dit betoverend mooie nummer. Daarna was het weer tijd voor een instrumentaal nummer waarin de vier mannen op het podium zich volledig konden uitleven. Innes Sibun is niet alleen een uitstekend gitarist, ook als songschrijver is hij heel getalenteerd. De ballade 'I'll Be There' is van zijn hand en het was dan ook niet verwonderlijk dat er een sublieme vlijmscherpe gitaarsolo in het nummer zat. Wanneer je naar de teksten van Sari luistert, merk je dat haar nummers meestal over de harde realiteit van het leven gaan. 'Damn The Reason', dat over huiselijk geweld gaat is daar een goed voorbeeld van. Sari zong het nummer weer met een enorme intensiteit, zodat elk woord je raakte tot in de kleinste vezel van je lichaam. Super gitarist Innes Sibun slaagde er nogmaals in van op zijn zes snaren hetzelfde gevoel en passie weer te geven als Sari deed met haar stem. Top nummer en één van de beste nummers uit het uitstekend debuutalbum 'A Force Of Nature'. De overgave van Innes op de snaren leverde wel slachtoffers op, hij brak twee snaren tijdens het concert.
 
 
 
 
 
 
De zangeres stelde haar band uitgebreid voor en daarna was het tijd voor het laatste nummer. 'Aunt Hazel', dat ging over drugverslaving. De stem van Sari klonk hard en bitter in deze krachtige bluesrocker, waarin de band voor de laatste maal alle registers open trok en drummer Kevin O'Rourke knap gebruik maakte van de koebel. Een daverend applaus vergezelde het vijftal wanneer ze van het podium stapten. Aan dat applaus te horen was de honger van het publiek nog niet gestild en wilde het meer horen van Sari Schorr & The Engine Room. Dat bisnummer kwam er ook met het spetterende 'Black Betty'. Deze cover is origineel een Amerikaans volkslied dat Leadbelly al in 1939 opnam. Ram Jam maakte er in 1977 een heavy rock nummer van, dat weken aan een stuk hoog genoteerd stond in de hitlijsten. Het zou me niet verbazen als de versie van Sari Schorr het succes van Ram Jam zou evenaren. Ze heeft het nummer nieuw leven ingeblazen en haar eigen stempel gedrukt op 'Black Betty'. Het begin en het einde klonken rustig, maar toch dreigend en op het moment dat het nummer explodeerde, zorgde het meeslepende ritme van deze klassieker er voor dat je helemaal mee was in het verhaal van 'Black Betty'. Het was weer een geweldig optreden geweest in de reeks Where Blues Meets Rock concerten die maandelijks georganiseerd worden in de Rio Club te Eschweiler door Klaus Schmidt.
 
 
 
 
 
 
Voor meer foto's van Sari Schorr & The Engine Room in Club Rio Eschweiler, klik op mijn fotalbum : https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/sets/72157681734232274
 
 
 
 
 
 
Verslag, foto's en filmpjes: Walter Vanheuckelom