RYAN MCGARVEY - AKOESTISCH - CAFE DE COMM GROESBEEK 2 JULI 2017 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
RYAN MCGARVEY - AKOESTISCH - CAFE DE COMM GROESBEEK 2 JULI 2017 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Ryan McGarvey
Date: 
02/07/2017
Venue: 
Café De Comm
Place: 
Groesbeek
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
RYAN MCGARVEY - AKOESTISCH - CAFE DE COMM GROESBEEK 2 JULI 2017 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Normaal was Ryan McGarvey nu volop in Europa aan het touren. Er lag een geweldige tournee vast, maar het lot besliste er anders over. Ryans vader Pat McCarvey werd ernstig ziek en Ryan besloot om aan de zijde van zijn vader te blijven en laste de mooie Europese tournee af. Een goede beslissing van Ryan want zo kon hij de laatste weken aan het ziekbed van zijn vader blijven. Pat McCarvey is ondertussen overleden en wij van Concert Monkey willen ons medeleven betuigen aan de familie. Pat was er elke keer bij en de Ryan McCarvey fans zullen hem altijd blijven herinneren als een sympathieke en goedlachse man die altijd voor een praatje te vinden was. Na de dood van Pat besloot Ryan om wat vakantie te nemen en hij vloog naar Duitsland om daar samen te zijn met zijn Europese boekingsagent Manni Kusters en om bij zijn geliefde te zijn, die ook in Duitsland woont. Daar ontstond ook het idee om de fans dit jaar niet in de kou te laten staan en daarom besloot Ryan om in Duitsland en in Nederland een akoestisch concert te geven. Met Rob en Gerrie van Bluesmoose werd er ook al snel een akkoord gevonden en zo konden de fans hun idool toch nog live horen in 2017.
 
 
 
 
 
Wij waren er bij in Café De Comm te Groesbeek in de thuisbasis van Bluesmoose radio. Deze café is in de beginjaren dat Ryan naar Europa kwam dikwijls zijn Europese thuis geweest. De plaatsen waren al lang op voorhand gereserveerd, want zoals als altijd bij Bluesmoose zijn de concerten gratis en wordt er tijdens het concert met de hoed rond gegaan voor een vrijwillige bijdrage. Zondagavond om half zes begon Ryan aan zijn eerste akoestische set met 'Four Graces'. Iedereen weet ondertussen al dat Ryan een echte gitaar virtuoos is en op de akoestische gitaar valt dat nog meer op. Geen pedalen om bepaalde effecten op te roepen. In Groesbeek was alles puur natuur, alleen Ryan's stem en de akoestische gitaar. Het concert ging verder met een geweldige versie van 'Starry Night' een echte power bluesrocker die in Groesbeek helemaal uitgekleed werd en toch nog tot de verbeelding sprak. Ryan's mooie stem kwam tijdens dit akoestische optreden veel beter tot zijn recht. Tijdens de love songs zoals 'My Heart To You', 'Always And Forever' en 'Wish I Was Your Man' waren er verliefde speelse blikken tussen de zanger en zijn mooie blonde vriendin. Op een bepaald moment kwamen er bijna tranen uit de ogen van Ryan wanneer hij bij gedachten bij zijn vader was. De eerste set werd afgesloten met 'Right In All The Wrong Ways' op een geleende resonator. Het publiek kreeg een imponerende slide versie van dit nummer te horen.
 
 
 

 
 
Voor we aan set twee begonnen kwam Gerrie nog even een voorwoord houden en hij vroeg aan iedereen om een toost te doen op de overleden Pat McGarvey. Hoogtepunten in set twee waren ongetwijfeld 'Memphis' en 'Blues Knockin' On My Door'. Het beste nummer vond ik de ballade 'Blue Eyed Angel Blues', dat een lange intro kende en waarin weer sterk tot uiting kwam wat Ryan McGarvey allemaal kan op de gitaar. Ook werd duidelijk dat Ryan aan een nieuw album bezig is want er passeerden een drietal nieuwe songs, waarvan 'Surrender' en 'Break My Heart' alvast een erg goede indruk maakten. Eindigen deed de Amerikaan met een erg mooie versie van 'Mystic Dream'. Je kon een speld horen vallen in Café De Comm, zo stil was het daar. Het publiek zat geboeid en vol bewondering te kijken naar de klasse en de snelle vingers van Ryan McGarvey. Het applaus dat McGarvey kreeg sprak boekdelen. Iedereen stond recht en wilde Ryan terug op het kleine podium. Met een fantastische 'Oh Well', dat geschreven werd door Peter Green en waarmee Fleetwood Mac een grote hit had, werd het akoestische concert definitief afgesloten.
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom