PAAL OP STELTEN - PAAL- BERINGEN 6 en 7 AUGUSTUS 2022 - Walter Vanheuckelom en Agnes Celis

Reports

About: 
PAAL OP STELTEN - PAAL- BERINGEN 6 en 7 AUGUSTUS 2022 - Walter Vanheuckelom en Agnes Celis
Artist: 
Paal Op Stelten
Date: 
07/08/2022
Venue: 
Paal Op Stelten
Place: 
Paal - Beringen
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
PAAL OP STELTEN - PAAL- BERINGEN 6 en 7 AUGUSTUS 2022 - Walter Vanheuckelom en Agnes Celis 
 
 
 
 
 
 
Voor de tweede maal werd Paal Op Stelten gehouden op de voormalige voetbalterreinen van Flandria Paal. De weergoden waren de organisatoren goedgezind. Zonnig weer, rond de vijfentwintig graden en droog. Alles was voorhanden om er een geweldig feest van te maken.
 
 
 
 
 
 
Zaterdag werd het festival om zestien uur geopend door Frimout, een Nederlandstalige pop/rock band. Ze vieren dit jaar hun tienjarig bestaan en dus trokken ze alle registers open om dit te vieren. Hun set bestond uit een best of van hun eigen nummers, aangevuld met een paar covers. Frontman Stef Willems komt uit Leopoldsburg en speelde zo goed als een thuismatch in Paal. Hij kent de locatie vrij goed, want volgens zijn woorden was hij een regelmatige bezoeker van Paal Op Stelten en op de pleinen van Flandria Paal had hij nog voetbal gespeeld en een paar matchen gefloten als scheidsrechter. Nu stond hij met zijn band helemaal vooraan op het podium. Van de eigen nummers onthield ik 'Je Hebt Het Mij Beloofd', 'De Overkant', 'Eenzame Reiziger', het vrolijke 'Ninette' en het trage nummer 'Sterren Zien'. Covers die de band in Paal speelde waren een Nederlandse vertaling van de wereldhit 'Don't Look Back In Anger' van Oasis, 'Geef Mij Een Teken Van Leven' van Mama's Jasje en 'De Tegenpartij' van Clouseau. Het uur was omgevlogen en dat is altijd een goed teken. 
 
 
 
 
 
 
Willy Sommers, die al meer dan vijftig jaar op de planken staat en een paar dagen na Paal Op Stelten zijn zeventigste verjaardag viert was de volgende artiest in Paal Op Stelten. Na al die jaren kent Willy wel alle kneepjes van het vak en het kostte hem dan ook geen moeite om het reeds talrijk opgekomen publiek mee te krijgen. Hij bedankte het publiek meermaals omdat hij dankzij hen al die jaren artiest mocht zijn en op het podium kon staan om te zingen. Het was zijn passie en zijn leven vertelde hij. Het was nog in de namiddag en toch werd er al volop de polonaise gedanst en met BH's in het rond gezwierd. 'Als een Leeuw In Een Kooi', 'Het water Is Veel Te Diep' en zijn eerste hit 'Zeven Anjers Zeven Rozen' mochten zeker niet ontbreken in Paal. Zijn laatste single 'Posterboy' waarmee hij genomineerd is voor Zomerhit 2022 werd uit volle borst meegezongen. Willy zijn repertoire is groot genoeg om een concert te vullen, toch bracht hij ook een paar mooie covers, zoals 'Magie' van Philippe Robrecht, 'Zoutelande' van Blof en Geike Arnaert, en een Nederlandstalige vertaling van 'Bad Moon Rising' van Creedence Clearwater Revival. De koning van het Vlaamse lied, veroverde na Pukkelpop nu ook Paal Op Stelten.
 
 
 
 
 
Jelle Cleymans en zijn bloedbroeder Jonas Van Geel zijn momenteel hot in Vlaanderen. Ik was dan ook heel benieuwd naar hun optreden. Ze hebben me niet onthoocheld en ik was zeker niet de enige in Paal die onder de indruk was van dit duo en hun erg sterke band. Het publiek at uit hun handen. Natuurlijk helpt het altijd als je het publiek verdeeld in een rechter en een linkerkant en die twee helften tegen elkaar uitspeelt. Jelle en Jonas hebben buiten hun grote klasse, ook nog plezier op het podium en dat is heel belangrijk. Dat speelplezier straalde zo van de jongens af en werkte heel aanstekelijk. Jelle en Jonas zijn volop hun recentste album 'We Kunnen Ons Redden' aan het promoten en het was dan ook niet meer dan logisch dat de meeste nummers in Paal uit dat album kwamen. Zo brachten ze ondermeer 'Er Is Er Maar Een', het wondermooie 'Waar De Sterren Vallen', 'Olivia' waarmee ze genomineerd zijn voor Zomerhit 2022 en de titeltrack 'We Kunnen ons Redden'. Heel het concert bleven Jelle En Jonas het publiek betrekken bij hun concert en dat leverde een top concert op en dat was ook aan het applaus te horen. 
 
 
 
 
 
Voor Helmut Lotti was het een beetje terug thuiskomen in Beringen. Zoals in the good old days trekt Helmut Lotti deze zomer naar de festivals met een rockband in plaats van met een symfonisch orkest. Die oude rock covers zorgde zeker bij het wat oudere publiek voor heel wat nostalgie. Het  optreden van Helmut was een soort levende juke box met hits uit de jaren zestig en zeventig. 'Such A Night', One Night With You', 'Paradise By The Dashboard Light', 'Proud Mary', 'Return To Sender' en zo kan ik maar blijven doorgaan. Het waren allemaal wereldhits die op een professionele gebracht werden door Helmut en zijn band. Vooral het iets oudere publiek genoot met volle teugen van deze heerlijke songs.
 
 
 
 
 
Dag één werd afgesloten met een optreden van de coverband Level Six. Ze kwamen in Paal hun nieuwe show en hun nieuwe zangeres voorstellen. Level Six stelde niet teleur en zorgde voor een echt feestje met veel ambiance. Wij moesten spijtig genoeg iets vroeger naar huis om foto's te verbeteren en alles klaar te zetten voor dag twee van Paal Op Stelten. 
 
 
 
 
 
De kids zouden zondag in de namiddag zeker aan hun trekken komen met De Bende, Camille en ook Metejoor ligt in de bovenste schuif bij het jonge publiek. Om drie uur begon De Bende met een medley van heel herkenbare covers, die door het heel jonge publiek luidkeels werden meegezongen. De papa's en de mama's kregen met muziek van oa 'Ik Wil Je' van De Kreuners en 'I Got A Feeling' van The Black Eyed Peas de gelegenheid om het goede voorbeeld te geven aan hun kinderen. De bende sloot af met de K3 cover 'Onze Liefde Is Een Waterval'.
 
 
 
 
 
Een half uurtje later was het 'Vuurwerk' met de razend populaire Camille. Ze opende met 'Vuurwerk', haar grootste hit tot nu toe. Daarna volgde 'Ik Ben Een Vechter' en een medley uit het programma 'The Masked Singer', dat Camille, of moet ik zeggen Miss Poes won. Ze was ook te gast in het TV programma 'Liefde Voor Muziek' en van dat programma bracht ze het prachtige 'Lift You Up' een cover van 2Fabiola en 'Was Jij Al Ooit Zo Verliefd' van K3. Hoewel Camille een fijn meisje is heeft ze toch een geweldig krachtige stem en met een groot bereik. Het jeugdige publiek kon maar niet genoeg krijgen van de liedjes van Camille en ze zongen elk woord van elk lied luidkeels mee. 'Diamant', het liedje dat ze opnam voor de campagne tegen pesten en haar nieuwste single 'Geen Traan Meer Over' mochten zeker niet ontbreken in Paal. Camille haar repertoire is nog niet zo groot en daarom duurde haar concert maar veertig minuten, maar dat was voor Camille meer dan genoeg om te tonen hoeveel talent ze heeft. Ze palmde heel het voetbalveld van Flandria Paal in met haar fantastische stem. Ze nam afscheid van haar jonge fans met hetzelfde nummer als waar ze mee begon, namelijk 'Vuurwerk'. De muzikale toekomst van Camille D'Hondt ziet er in elk geval heel rooskleurig en veelbelovend uit.
 
 
 
 
 
In 2019 bundelden Tom Dice en Kato Callebaut hun liefde voor muziek en voor elkaar en werden zij The Starlings. Met de release van verschillende singles en hun deelname aan ‘Liefde Voor Muziek’ in 2020 kenden ze een enorm succes. Nu stond het mooiste duo van Vlaanderen op het podium van Paal op Stelten met een heerlijke festivalshow. De Bende en Camille zorgden voor heel wat ambiance en interactie met het publiek. The Starlings brachten meer luistermuziek en dat was in het begin wat aanpassen voor het publiek. Tom en Kato hebben beide een mooie stem, die mooi bij elkaar past en dat levert bij momenten prachtige, harmonieuze zangpartijen op.  Als ik het juist heb is 'Die Good' één van die mooie, ingetogen nieuwe nummers. 'For You' een Engelstalige cover van Gene Thomas zijn 'Voor Haar' en 'Me And My Guitar', het nummer waarmee Tom naar het Eurovisie Songfestival ging behoorden samen met het vloeiende en poppy getinte 'Never Alone' tot de hoogtepunten van het concert. Uit het programma 'Liefde Voor Muziek' volgde ook nog de K3 cover 'Liefdeskapitein'.
 
 
 
 
 
Naast Camille is ook Metejoor momenteel geweldig hot in de Vlaamse muziekwereld. In oktober 2021 verscheen het titelloos debuutalbum van Metejoor, een soort Best Of album met al zijn beste songs tot nu toe. Metejoor begon het concert in Paal met 'Wie Ga Ik Zijn', gevolgd door 'Ze Meent Het'. Zus Elisa zorgde samen met Metejoor voor het vocale vuurwerk op het podium. De Bazaar cover 'Anders', uit het TV programma 'Liefde Voor Muziek' was het volgende nummer op de setlist.  De versie van Metejoor heeft een dansbaar Zuid Amerikaans ritme en in Paal kregen we er nog een heerlijke  percussie solo en drum solo bovenop. Momenteel staat Metejoor samen met Snelle nummer één in Tien Om Te Zien met 'Kijk Ons Nou'. Snelle was niet lijfelijk aanwezig in Paal, toch schalde zijn stem door de boxen in Paal. Andere hoogtepunten waren '1 Op Een Miljoen', 'Hoe Kon Ik Zo Dom Zijn', 'Ik Laat Je Nooit Meer Gaan' en ' Dit Is Wat Mijn Mama Zegt'. De lange versie van 'Horizontaal', waarin elk bandlid zich in de kijker mocht spelen met een solo was voor mij het beste nummer van heel het concert. Het publiek genoot met volle teugen van de muziek van Metejoor en zijn fantastische band. 'Nooit Genoeg' werd een duo met zus Elisa. Als toegift volgde nog een dansfeest met het acht minuten durende 'Una Kanuna' (vergeef me als de titel niet juist is) waarin heel de festivalweide uit de bol ging. Fantastisch concert van Metejoor en zijn band.
 
 
 
 
 
Natalia is geen onbekende op Paal Op Stelten, want ze was al meerdere malen te gast op dit prachtige festival. Natalia voelde zich naar eigen zeggen zondagvoormiddag niet zo goedin haar vel, maar de gedachte dat ze s'avonds op Paal Op Stelten mocht spelen pepte haar op. Dat hielp want ze was honderd procent klaar om er een ferm lap op te geven en een fantastisch feestje te bouwen zei ze na haar eerste nummer. 'Smoking Gun', met veel heerlijke percussie en een sterk refrein zorgde voor een eerste hoogtepunt. Er kwam meer tempo in het concert met het dansbare 'How I Dance For You'. Tijdens 'You've Got A Friend' veranderde de festivalweide in een wiegende lichtjes massa. Het bleef traag tijdens het soulvolle 'In My Blood' en 'I Want You Back' één van de mooiste nummers die Natalia ooit opgenomen heeft. Het energieke 'Overdrive' is een song die perfect bij het temperament van Natalia past. Natalia bewees nog maar eens dat ze een ijzersterke set en show kan neerzetten. 
 
 
 
 
 
De Nineties zijn weer helemaal in en dat weten de organisatoren van Paal Op Stelten ook. Het was dan ook een goed doordachte zaak om 2 Fabiola Paal Op Stelten te laten afsluiten. De enige constante in 2 Fabiola is de oprichter Pat Krimson. Sinds enkele jaren heeft hij Loredana, de zangeres die tweede werd bij 'The Masked Singer' aan zijn zijde. Samen stonden ze klaar om met hits als 'Freak Out', 'Flashback', 'Mission Of Love', 'Lift You Up' en nog vele andere de festivalweide in vuur en vlam te zetten. Samen met het publiek maakten Pat en Loredana er een geweldig feest van in Paal. 
 
 
 
Verslag en foto's: Agnes Celis en Walter vanheuckelom