Maaike Ouboter @Het Depot - Leuven - 2016/03/08

Reports

About: 
Maaike Ouboter @Het Depot - Leuven - 2016/03/08
Artist: 
Maaike Ouboter
Date: 
08/03/2016
Venue: 
Het Depot
Place: 
Leuven
Your Reporter on the Spot: 
Gieke Merckx

Gisteren in het depot geen alternatieve muziek of geen rock&roll , maar de onwaarschijnlijke Maaike Ouboter !….Tijd dus voor een avond vol prachtige zinnen , poëzie ,ontroering ,breekbaarheid met als gevolg , ontelbare kroppen in kelen . 

 
Ik herinner het me nog als gisteren ; ik zat voor de buis en ging kijken naar :"the beste singer songwriter van Nederland”. Het eerste seizoen had ik overigens gemist.
 
De maker van het programma : Giel Beelen ,is in Nederland , maar ook wel in België een zeer gewaardeerd DJ , die trouwens de controverse nooit uit de weg gaat , dus dat het geen liedjeswedstrijd ging worden zoals er tegenwoordig zo veel zijn stond sowieso wel vast .
 
De mensen in de jury waren ook niet mis :Giel Beelen topDJ..Eric Corton ( zanger , DJ, TV persoonlijkheid ) en Miss Montreal..Geweldige zangeres .
 
Meteen had ik door dat deze editie iets speciaals ging worden , later bleek trouwens dat de winnaars niet zoals in de voice vaak ééndagsvliegen zijn 
 
En nadat ik al veel pareltjes had gehoord en al spinnend in mijn luie zetel zat te genieten , kwam Maaike Ouboter een liedje zingen over haar overleden mama . 
 
Er gebeurde iets onbeschrijfelijk ..het werd muisstil ! De zaal brak middendoor en ook de jury hield het niet meer en liet de tranen de vrije loop .  Zie einde Link :
 
 
Het zal veel mensen verbazen , maar Maaike won deze editie niet , dat deed Michael Prins , die overigens ook geweldig was . Maar ondertussen is Maaike wel de meest bekende singer songwriter van Nederland .
 
Maaike is amper 24 en een heel klein beetje verlegen , zo leek het althans , maar ze speelde gisteren met haar eigen band , en dat bracht pit in haar broze liedjes , maar keer op keer kreeg ze je te pakken . Zo leek het in het begin een klein beetje aarzelend en had het publiek een beetje de tijd nodig om zichzelf helemaal los te laten , maar de set was zo opgebouwd dat je daar rustig de tijd voor kreeg.
 
De song zandbak , gaat over je geliefde de vrijheid te geven om zijn zandkastelen en dromen vorm te kunnen geven en is zo mooi omschreven dat je er heel stil van wordt . Maar ze schreef ook voor haar broer een liefdesliedje , en alleen dat , laat al zien uit wat voor prachtig hout ze Maaike hebben uitgesneden .
 
Maar het bloedmooie Lijmen is mijn favoriet. Dat gaat over sterk willen zijn en nooit opgeven , maar als het te erg wordt ; laat me dan niet in de steek , en wil je me dan lijmen als ik breek…
 
Maaike is een kunstenares …haar liedjes zijn uit het leven gegrepen en je moet al van graniet zijn als je niet wordt geraakt door haar . 
 
Een concert meepikken van Maaike heeft echter ook gevolgen : zo zal je nooit bij thuiskomst de knop zomaar kunnen omdraaien , en ook na heel veel jaren zal je zich herinneren dat je erbij was . Want na het concert bleven er veel mensen beetje verbaasd en verweest achter , en als het mogelijk was geweest , had iedereen na afloop haar wel willen knuffelen .
 

Gisteren was het ook Vrouwendag. En we kunnen ons geen betere ambassadrice voorstellen dan Maaike. Als je kan moet je minimaal één keer gaan kijken, alleen al omdat het emoties naar boven laat komen over verdriet, vriendschap en liefde. En iemand bezig zien die dat zo mooi kan, is op zich al helend en ach ...niets mis met af en toe eens in de spiegel te kijken .

Maaike,...We zien je graag...But not in a Scary Way! .

 
 
 
©Gieke Merckx