LEIF DE LEEUW BAND - HANGAR 3020 - HERENT 22 OKTOBER 2021 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
LEIF DE LEEUW BAND - HANGAR 3020 - HERENT 22 OKTOBER 2021 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Leif de Leeuw Band
Date: 
22/10/2021
Venue: 
Hangar 3020
Place: 
Herent
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
LEIF DE LEEUW BAND - HANGAR 3020 - HERENT 22 OKTOBER 2021 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Leif de Leeuw Band is een fantastische Nederlandse band rond gitarist Leif de Leeuw. Ze spelen in een groot gedeelte van Europa, maar zijn zelden in België te zien. GC De Wildeman in Herent bracht daar verandering in, want op vrijdagavond was het zestal te zien en te horen in Hangar 3020, de concerthal, waarvan GC De Wildeman gebruik maakt sinds de Corona pandemie. Het is een prachtige zaal, die knus ingericht werd. Dat we schitterend gitaarwerk gingen krijgen wisten we op voorhand, want Leif de Leeuw won al vanaf jonge leeftijd diverse muziekprijzen. Zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013) en werd hij in 2016 door de lezers van het magazine 'De Gitarist' uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. In 2017 werd hij twee maal genomineerd voor deze prijs, namelijk als 'Beste Gitarist Benelux' en 'Beste Blues(rock)/country/folk gitarist'. Ondertussen is hij door de lezers van 'De Gitarist' al zesmaal uitgeroepen als beste gitarist van de Benelux. Ook de band, bestaande uit Leif de Leeuw (gitaar), Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar), Sem Jansen (gitaar en vocals), Willem 'T Hart (toetsen) en Joram Bemelmans (drums) viel meerdere malen in de prijzen. Zo wonnen zij eind 2014 de Dutch Blues Challenge en werden ze in 2015 uitgeroepen tot 'Best Band 2015' door de European Blues Awards. De band sleepte dan wel twee blues prijzen binnen, maar zij lieten zich niet beperken door muzikale grenzen. Meerdere stijlen, zoals Southern rock, soul, roots, fusion, country en rock zijn terug te horen in hun muziek. Sinds het schitterend dubbel album 'Leif De Leeuw Band Plays The Allman Brothers Band' speelt de band met twee drummers. Hun recentste studioalbum 'Where We're Heading' dateert van februari 2020, maar door de Corona pandemie heeft Leif de Leeuw Band het album niet kunnen promoten zoals ze dat gewenst hadden. Nu is de band aan een reeks concerten bezig, die vooral uit nummers van het album 'Where We're Heading' bestaat.
 
 
 
 
 
 
De enthousiaste speaker van dienst, die de band aankondigde, zei dat het optreden van Leif de Leeuw Band het hoogtepunt van dit concertseizoen van GC De Wildeman zou worden. De verwachtingen waren dus hoog gespannen. Het was nu aan de band om die verwachtingen in te lossen. Het concert opende met de heerlijk groovende Southern rocker 'James'. Er waren duidelijke Allman Brothers invloeden te vinden in dit nummer. Leif opende 'James' met een mooie slide intro. Het knappe refrein en de uitstekende gitaar solo gaven 'James' nog een extra touch. 'James' had een lange instrumentale outro, met afwisselend begeesterend en priemend gitaarwerk van Leif en wervelend Hammond en Wurlitzer werk van Willem 't Hart. Geweldig nummer. Het gaspedaal werd iets verder ingeduwd voor 'Playing In A Band', waarin de vintage Southern en Allman Brothers sound weer uitdrukkelijk aanwezig waren. Boris Oud zorgde met een knappe, pulserende baslijn voor een uitstekende groove en Willem 't Hart was het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond. Leif etaleerde zijn klasse als gitarist met een priemende, vingervlugge gitaar solo. De stem van Sem Jansen wordt steeds maar beter en hij zong het nummer heel overtuigend. Met Tim Koning en Joram Bemelmans heeft Leif de Leeuw Band twee drummers en die gaven de sound de nodige energie en dynamiek. Bij sommige nummers hoorde je duidelijk dat de band op bepaalde momenten één van de drummers liet rusten om even later, als de sound er op vroeg, verder te gaan met beide drummers. Ook voor de prachtige en melodieuze Southernrocker 'Drive On' werd de inspiratie gehaald bij The Allman Brothers. De melodie werd gedragen door het Hammond van Willem 't Hart. Het heerlijke samenspel op de gitaar van Leif de Leeuw en Sem Jansen gaf het nummer nog een extra troef. Met een schitterend gesprek tussen de rode Gibson van Leif en de Fender van Sem plaatsten de twee gitaristen de kers op taart van dit prachtige nummer.
 
 
 
 
 
 
 'Funky Gumbo' was zoals de titel aangeeft een funky nummer over Gumbo, een stoofpot uit Louisiana, die stamt uit de achttiende eeuw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Southern en de Memphis sound beiden aanwezig waren in deze instrumentale funky jam. De funky baslijn van Boris Oud en het energieke slagwerk van Joram Bemelmans en Tim Koning zorgden voor de stomende funky groove. Frontman Leif de Leeuw wist ook hier weer te bekoren met priemend en vlijmscherp snarenwerk. Zoals in iedere jam waren in 'Funky Gumbo' ook de nodige solo's aanwezig. De uitstekende en gevarieerde bas solo van Boris Oud was een lust voor het oor. Met alleen zijn stem en de ingetogen slide riffjes van Leif, trok Sem Jansen de ingetogen country ballade 'Running' op gang. Even later kwamen de andere muzikanten het tweetal vervoegen. In dit rustige nummer viel meteen op dat Sem over een zeer goede stem beschikt. In de fellere nummers kwam zijn stem soms wat kracht tekort om boven de instrumenten uit te komen. De lange bluesrock ballade 'Do Me Wrong' was voor mij één van de vele hoogtepunten van de avond. Willem 't Hart strooide het gehele nummer gretig rond met prachtige en gevoelvolle Hammond riffjes. Er klonk veel boosheid in de stem van Sem Jansen. Met een intense en gevoelvolle snarensolo imponeerde Leif nogmaals op de gitaar. Met zijn priemende gitaargeluiden slaagde Leif er perfect in om hetzelfde gevoel van boosheid en onmacht te creëren als Sem deed met zijn stem. Met een prachtige gitaar riff van Leif werd 'All You Do' aangevat. Het refrein riep herinneringen op aan 'With A Little Help From My Friends' in de versie van Joe Cocker.  Na weer een zeer geslaagde snarensolo van Leif werd het iets feller en nam Willem 't Hart het nummer in handen met wervelend toetsenwerk. 
 
 
 
Voor foto's van Leif de Leeuw Band in Hagar 3020, klik op de link van mijn fotoalbum: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/albums/72157720059760699
 
 
 
 
 'The Gypsy Flies' was een instrumentaal, psychedelisch getinte rock jam, die heel rustig begon en uitstekend en met veel geduld opgebouwd werd naar een fellere climax. Toetsenist Willem 't Hart wist te bekoren met een knappe jazzy solo op zijn Rhodes en later in het nummer haalde Leif de Leeuw uit met machtig gitaarwerk. Het uitstekende slagwerk van Tim Koning en Joram Bemelmans leverde samen met de beukende baslijn van Boris Oud een heerlijke groove op. De psychedelische sfeer deed bij momenten aan The Doors denken. Uit het 'Leif De Leeuw Band Plays The Allman Brothers Band' album kwam de psychedelische  bluesrocker 'Rocking Horse'.  'Rockin'Horse' werd in 2003 geschreven door Gregg Allman, Warren Haynes, Allen Woody en Jack Pearson en dat hoor je ook. De Southern invloeden waren minder aanwezig en het ging meer de bluesrock weg op. Het was de periode dat Gov't Mule frontman Warren Haynes en gitarist Derek Trucks van The Derek Trucks Band deel uitmaakten van The Allman Brothers Band. Leif de Leeuw Band maakte in Herent een extra lange versie van het nummer, zodat de muzikanten zich volledig konden uitleven.  'Rockin' Horse' kende verscheidene sfeer en ritmewisselingen. Ook hier was het weer genieten van het, soms wervelende en dan weer heel ingetogen toetsenwerk van Willem 't Hart op het Hammond en het verschroeiende snarenwerk van Leif de Leeuw op de gitaar.  Prachtprestatie van Leif de Leeuw Band. De sfeer en ritmewisselingen waren ook aanwezig in de fantastische afsluiter 'Where I'm Heading'. Instrumentaal was het weer genieten van de instrumentale virtuositeit van deze sterke band. Gitarist Leif de Leeuw wist met priemend en splijtend, maar ook met intiem en gevoelvol gitaarwerk de muziekliefhebbers in Hangar 3020 te raken. Met een wervelende Hammond solo drukte ook Willem 't Hart zijn stempel op dit geweldige nummer.
 
 
 
 
 
 
De band kreeg na afloop een staande ovatie van het enthousiaste publiek, dat duidelijk nog meer wilde horen van deze schitterende Nederlandse band. Willem 't Hart verscheen als eerste terug op het podium en hij trok met erg knap toetsenwerk  'Jessica', een cover van The Allman Brothers, op gang. Na een tijdje kwam Leif de Leeuw hem versterken op de gitaar. Even later stond de volledige band weer op het podium. Tim Koning en Joram Bemelmans zorgden voor een knappe en opwindende drumbeat en Boris Oud zorgde met zijn vloeiende baslijn voor een heerlijke groove. In dit instrumentale nummer, dat door Dickey Betts werd geschreven, was het weer met volle teugen genieten van de virtuositeit van toetsenist Willem 't Hart en gitarist Leif de Leeuw. Leif de Leeuw Band lostte de hoog gespannen verwachtingen van de speaker en van het publiek met verve in. De Nederlandse band mag terugblikken op een groots concert. Voor sommigen onder het publiek was de muziek van Leif de Leeuw een openbaring, maar de muziekliefhebbers die Leif de Leeuw Band al kenden wisten al op voorhand dat dit weer een onvergetelijke avond zou worden. 
 
 
 
Foto's en verslag: Walter Vanheuckelom