KRAAK & SMAAK - DE EFFENAAR - EINDHOVEN 29 DECEMBER 2018 - Berry Rombouts

Reports

About: 
KRAAK & SMAAK - DE EFFENAAR - EINDHOVEN 29 DECEMBER 2018 - Berry Rombouts
Artist: 
Kraak & Smaak
Date: 
29/12/2018
Venue: 
De Effenaar
Place: 
Eindhoven
Your Reporter on the Spot: 
Berry Rombouts

 Kraak & Smaak -  Effenaar-Eindhoven - 29-12-2018 – Berry Rombouts

Normaal gesproken ben ik niet zo van die elektronische dance  (sample) muziek, maar de single’s ‘Squeeze Me’ (2008) en Call me to Heaven (2011) van Kraak &Smaak heb ik altijd 2 mooie en  originele songs gevonden. Nu Kraak & Smaak weer eens in De Effenaar optreden, moet ik maar eens een keer out of de blues/rock box stappen, en me eens onder laten dompelen in de elektro/dance muziek.

De eigenlijke band bestaat uit 3 personen, Oscar de Jong, keys—Wim Plug, dj en samples. ---Mark Kneppers, producer, is er vanavond niet bij.  Wel van de partij zijn de vaste toer muzikanten. Alex Oele, bas—Ivar Vermeulen, vocals, gitaar—Joris Feiertag, drums en Berenice van Leer,vocals.

Kraak & Smaak maken namelijk op hun albums en bij hun optredens ook vaak  gebruik van (buitenlandse) gastmuzikanten. Bijvoorbeeld de Engelsman Ben Westbeech zingt de track ‘Squeeze Me’. Dit komt de diversiteit van albums en optredens zeker ten goede, en het voorkomt een soort van sleur

De muziek van Kraak & Smaak is het best te omschrijven als dance muziek, met funk, soul, disco en hiphop invloeden, dat lekker in het gehoor ligt. Deze muziek wordt gelukkig niet uitgevoerd door een DJ alleen, maar uitgevoerd door DJ’s / Producers met een band.

De band opent met 2 uiterst dansbare instrumentale up tempo songs. Dan betreedt de knappe en pittige Berenice het podium, om met Ivar het rockende ‘Toxic love affair’ te zingen. Alex ondersteunt met vette baslijnen en Ivar speelt nog een felle solo op 3 kwart van de song, terwijl Berenice de song vocaal voorziet van een paar powervolle uithalen. De nieuwe catchy single I’ll be loving You’ wordt erg gevoelig gezongen door Berenice en Ivar, hun stemmen kleuren mooi bij elkaar.

Bij de eerste tonen van K&S grootste hit ‘Squeeze Me’ wordt er al volop gedanst, en Berenice zweept de zaal nog verder op met haar krachtige vocalen en geweldige performance. Een andere grote hit,  maar dan van Donna Summer ‘I feel Love’ wordt op een typische K&S manier uitgevoerd, met typische K&S samples van Wim, snel toetsenwerk van Oscar en hartverscheurende vocals van Berenice.  Er volgen nog een stel  strakke, voornamelijk up tempo songs, waarin Alex op bas en Joris op drums zich nog eens kunnen uitleven. Vooral Joris verricht veel fysieke arbeid, met het snelle drummen op de akoestische kit en op zijn electronische drumpad. Het publiek is helemaal in de dance mood.

Na een uur begint de band met de toegiften op erg uitdrukkelijk verzoek van het publiek. Het zullen er 4 worden, de lang uitgesponnen ballad ‘Stumble’ als eerste.  Met het bekende en swingende ‘Fairy Falling’ blijft de dance koorts op niveau. In het funky ‘Keep me Home’ staat Berenice nog eens in de spotlight met krachtige lange vocale uithalen, en met strak spel op de cowbell. Met ‘Dynamite’ geeft K & S het publiek een daverende uitsmijter. Alles zit erin, swingende electro beats, groovend basspel, dwingend strak drumwerk en een opzwepende performance van Ivar en Berenice, die ondertussen het publiek uitnodigen om; All the Way te gaan. En dat gebeurt, het is een dampend dance event vanavond.  Als Kraak & Smaak afscheid neemt, volgt er een geweldig lang applaus. Het publiek blijft nog wat beduusd achter, na een enerverend en energiek optreden. Het was geweldig kraak en met heel veel smaak vanavond. Het geluid en licht was top verzorgd, hulde.

 

 

Foto’s en verslag : Berry Rombouts