Joe Jackson, "Sing You Sinners Tour" @ Ancienne Belgique, Brussel, 10 juli 2022

Reports

About: 
Joe Jackson, "Sing You Sinners Tour" @ Ancienne Belgique, Brussel, 10 juli 2022
Artist: 
Joe Jackson
Date: 
10/07/2022
Venue: 
Ancienne Belgique
Place: 
Brussel
Your Reporter on the Spot: 
Luc Nuyts

JOE JACKSON @ AB, BRUSSEL   10/07/22

 

Een week geleden speelde Joe Jackson reeds voor een uitverkochte Roma zaal in Antwerpen, nu mag deze 68 jarige Brit dit overdoen in die andere muziektempel in België, de Ancienne Belgique in Brussel, die eveneens “volzet” was.

Joe Jackson is na een muziekcarrière van meer als veertig jaar dus nog steeds enorm populair in Belgenland.

Op zijn debuutalbum “Look Sharp!” uit 1979, toen uitgebracht onder de groepsnaam “The Joe Jackson Band” schreef Joe een mooie verzameling songs bij elkaar, met een geluid dat steunde op de toenmalige populaire new wave sound verwoven met andere invloeden zoals ska en moderne jazz. “Is she really going out with him?” werd het hitnummer van het album. Ook op zijn opvolger “I’m The Man”, dat muzikaal in hetzelfde straatje zat, scoorde hij met “It’s Different For Girls” internationaal succes.

Hoewel hij als muzikant een klassieke opleiding genoot bleef hij het succes opzoeken in allerlei populaire muziekgenres. Reggae beïnvloedde zijn “Beat Crazy” album terwijl op “Jumpin’ Jive” de swing stijl van de jaren 50 en de blues op de voorgrond trad. Zijn succesvolste album tot nu toe werd “Night and Day” met de hitsingles “Steppin’ Out”, “Breaking Us In Two” en “Real Man”.

Muzikale duizendpoot Jackson schreef buiten zijn populaire rock en pop hits nog veel meer, filmmuziek voor onder meer de films ‘Mike’s Murder” en Francis Coppola’s “Tucker”, tevens won hij een grammy voor zijn instrumentaal album “Symphonie No 1”.

Juist veertig jaar na het uitbrengen van zijn debuutalbum brengt hij in 2019 zijn twintigste album “Fool” uit, een typisch Joe jackson album dat lekker wegluistert met zijn typerende zang- en piano geluid.

Het zijn net die twee albums die het begin van de show domineren. Met het onstuimige “One More Time”,dat uitbundig wordt ontvangen door het publiek, uit “Look Sharp!” opent men waarna we ook nog “Sunday Papers” en “Look Sharp” van dit album te horen krijgen en dit in afwisseling met zijn nieuw werk “Big Black Cloud”, “Dave” en “Fabulously Absolute”. Dat zijn muziek na veertig jaar zo makkelijk verenigbaar is wijten we aan het sterke componeerwerk van Jackson.

Na dit geweldige begin van het concert krijgen we al snel een solo intermezzo van Joe Jackson, “Solo” uit zijn album “Rain”, een nummer over te veel alleen zijn m.a.w. over eenzaamheid. Met een prachtige melodieuze klassieke piano intro weet hij ons weer te raken. Ook zijn hit “Real Man” weet hij solo overtuigend te brengen met de nodige backing vocals van het publiek. Tijd voor een cover ditmaal van een gewezen hit van XTC geschreven door Andy Partridge waar Joe van beweerd dat ze veel gemeen hebben,knap nummer, knappe uitvoering. Met het intimistische “The Blue Time” besluit hij zijn mini solo set. Van zijn album “Blaze Of Glory” zingt hij het bekende “Nineteen Forever”. Vooraleer de grotere hits de revue passeren krijgen we nog het titelnummer van zijn laatste album te horen “Fool” te horen, waar hij zijn inspiratie kreeg van een personage van Shakespeare, de gek die je aan het lachen brengt, humor in het leven brengt en slimmer is dan je denkt. “Sing Your Sinners” is een nummer van Tony Bennett waarnaar Joe deze tour heeft vernoemd.

Uiteindelijk brengt het drieluik “Is She Really Going Out With Him”, “ Its Different For Girls” en “I’m The Man” de zaal helemaal in vervoering, nostalgische nummers in een perfecte uitvoering.

De twee bisnummers vervolledigen dit geweldig optreden, de salsa klanken van “You Can’t Get What You Want (Till You Know What You Want) passen uitstekend bij de zomerse temperaturen en “Happy Ending” krijgt een fantastische versie mee.

Muzikaal een zeer sterke performance van Joe Jackson en zijn band die met veel verve een uiterst geslaagd optreden brachten.

 

Thanks to #AncienneBelgique, Brussel

Thanks to #LiveNation

 

Luc Nuyts