Jason Isbell and The 400 Unit - De Roma - Borgerhout, 12 november 2022

Reports

About: 
Jason Isbell and The 400 Unit - De Roma - Borgerhout, 12 november 2022
Artist: 
Jason Isbell and The 400 Unit
Date: 
12/11/2022
Venue: 
De Roma
Place: 
Borgerhout
Your Reporter on the Spot: 
Luc Nuyts

JASON ISBELL AND THE 400 UNIT @ De Roma, Borgerhout   12-11-2022

 

Jason Isbell speelde in 2006 al eens in De Roma, toen nog met de band Drive- by Truckers. Een jaar later zou hij onder lichte dwang van de andere bandleden uit de band stappen en een solo carriere starten. Drugs en alcoholverslaving fnuikten de carrière van deze toch wel talentvolle liedjesschrijver. Het is pas nadat hij zijn huidige vrouw, muzikante Amanda Shires, ontmoette dat hij komaf maakte van zijn alcoholverslaving en de prachtplaat “Southeastern” (2013) uitbracht. 

Ook zijn volgende albums blijven van een hoge kwaliteit en leveren hem met “Something More Than Free”(2015) en “The Nashville Sound”(2017)  vier Grammy’s op. Zijn veelal gevoelige, melodieuze nummers worden duidelijk door een groot publiek geapprecieerd.

In volle pandemie periode bracht hij in 2020 zijn zevende album uit, “Reunions”, weeral een verzameling sterke nummers die ons in die onzekere periode een beetje steun gaf.

Niet alleen zijn studiowerk is prachtig ook zijn live optredens zijn keer op keer uitstekend. Met zijn band de 400 Unit weet hij zijn nummers op magistrale wijze te brengen. De Roma was dan ook goed volgelopen om te genieten van een leuke muzikale avond van de Amerikaanse band uit Alabama.

‘High energy rock and roll’ hoorden we van het voorprogramma “His Lordship”. “His Lordship” is een duo met James Walborne ( ook gitarist bij The Pretenders) op gitaar en zang en Kristoffer Sonne op drums. Met toevoeging van een bassist treden ze live op als een trio. Ruwe rock and roll met punk en garage rock invloeden, snedig en met veel verve gebracht. 

Met ‘What I’ve Done To Help’, openingstrack van zijn nieuwe album ‘Reunions’ openen Isbell en de 400 Unit hun set. Een lang meeslepend nummer met weinig variatie en een beetje een ontypisch geluid van de band. Er passeren trouwens heel wat nummers van dat nieuwe album zoals ‘It Gets Easier’, but it never gets easy, een nummer waar de alcoholverslaving weer ter sprake komt  Zijn Grammy Award winning nummer ‘24 Frames’ is nog steeds fantastisch met een heerlijke slide gitaar die het nummer verrijkt  . Springsteen heeft zijn E-Street Band, Neil Young zijn Crazy Horse en Jason Isbell zijn 400 Unit, een band die al sinds 2009 Isbell begeleid en waar hij zeker trots mag op zijn. De gitaar blijft het voornaamste instrument zowel Isbell (op Overseas)l als Sadler Vaden (op Last Of My Kind) laten prachtige slide solo’s horen. Op de keyboards vult Derry DeBorja de nummers mooi op en Jimbo Hart (bas) en Chad Gamble (drums) verzorgen de backbeat. 

‘Honeysuckle blue’ is een stevig country-rock nummer van de band Drivin’ N Cryin’, gecoverd door Jason Isbell and the 400 Unit voor zijn Georgia Blue project. Een album vol met covers van muziek uit Georgia ter ondersteuning van de verkiezing voor president Biden in de staat Georgia. Gitarist Sadler Vaden maakte ooit deel uit van Drivin’ N Cryin’ en mag het nummer dan ook zingen.

En natuurlijk genoot het publiek van deze heerlijke Americana muziek die soms zeer gevoelig is zoals op ‘Speed Trap Town’ en dan weer wat heftiger zoals op ‘Stockholm’.
Afsluiter ‘Cover Me Up’ laat niemand onberoerd, aangrijpend liefdesnummer waar hij zijn liefde voor zijn vrouw Amanda Shires betuigt en waar hij zijn alcohol demonen probeert af te zweren. 

Jason Isbell and the 400 Unit hebben nog twee bisnummers in petto. “If We Were Vampires” bekroond met een Grammy , de liefde kan eeuwig zijn maar het leven spijtig genoeg niet, weer een mooi gevoelig tijdloos nummer. De band neemt definitief afscheid met “Decoration Day”, een nummer dat Isbell schreef toen hij deel uitmaakte van Drive-By Truckers. Lang uitgesponnen nummer met de nodige gitaarsolo’s dat nogmaals laat horen hoe hecht de band speelt.

Eén van de toppers uit het alt-country genre heeft voor de liefhebbers van het genre weeral een fantastisch optreden gegeven.

 

Luc Nuyts