HENRIK FREISCHLADER BAND - OLD SCHOOL TOUR - DE BOSUIL WEERT - 22 SEPTEMBER 2019 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
HENRIK FREISCHLADER BAND - OLD SCHOOL TOUR - DE BOSUIL WEERT - 22 SEPTEMBER 2019 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Henrik Freischlader Band
Date: 
22/09/2019
Venue: 
De Bosuil
Place: 
Weert
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
HENRIK FREISCHLADER BAND - OLD SCHOOL TOUR - DE BOSUIL WEERT - 22 SEPTEMBER 2019 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Ondanks het mooie zomerweer waren er zondagnamiddag toch heel wat muziekliefhebbers naar De Bosuil afgezakt om de Duitse gitaarvirtuoos Henrik Freischlader en zijn band aan het werk te zien en te horen. Samen saxofonist Marco Zügner, toetsenist Roman Babik, bassist Armin Alic en drummer Moritz Meinschäfer begon Henrik rond kwart na vier aan zijn Old School Tour concert. De Old School Tour is de voorbode van het dubbel live album dat op achttien oktober verschijnt. De liefde voor de zelf geschreven muziek, en vooral voor de blues, funk en soul verbindt de vijf muzikanten op het podium. Het zijn alle vijf klasbakken die vakkundig en gemakkelijk kunnen improviseren, met de uitdagende taak om zich niet te verliezen in deze improvisatie. Ze spelen hun instrument met passie en nemen zichzelf niet al te serieus. Het vijftal begon aan hun twee uur durend concert met 'Business Straight' uit het album 'Openness'. De stevige ritmesectie, met Armin Alic op bas en Moritz Meinschäfer op drums, zorgt voor een heerlijk stuwende groove. Henrik etaleerde al vanaf deze eerste song zijn instrumentale virtuositeit op zijn Gibson Les Paul. De gitaar van Henrik klonk weer hemels en het was van in het begin volop genieten van de prachtige muziek van het vijftal. Toetsenist Roman Babik was uitstekend aanwezig op het Hammond  en ook met heerlijke subtiele piano riffjes. Saxofonist Marco Zügner bewees met korte riffjes zijn meerwaarde. 'Business Straight' ging dankzij een geweldige snarensolo van Henrik naadloos over in 'Share Your Money'. Het heerlijke meeslepend ritme, het subliem pianowerk van Roman en het puike blaaswerk van Marco op de saxofoon gaven het nummer een geweldige meerwaarde.
 
 
 
 
 
 
De ontspannen funky en jazz getinte rocker 'Community Immunity' was de volgende song op de setlist. Het nummer vertelde het verhaal over wie we wel willen zijn. Het had een typisch en herkenbaar Freischlader ritme. Drummer Moritz Meinschäfer en bassist Armin Alic zorgden voor de funky groove en toetsenist Roman Babik was constant en uitdrukkelijk aanwezig op het orgel. Gitarist Henrik Freischlader en saxofonist Marco Zügner kleurden 'Community Immunity' met geweldig solowerk. Na twee songs uit zijn recentste studioalbum 'Hands On The Puzzle' keerde Henrik terug naar het album 'Openness' met 'Master Plan', waarvoor Henrik de hulp inriep van het publiek. De Duitse muzikant vroeg hen om het refrein mee te zingen en hij kreeg heel wat respons van het publiek. We kregen een heel knappe versie van 'Master Plan' en naar het einde toe haalde Freischlader geweldig uit met vlijmscherp en splijtend snarenwerk op zijn Gibson Les Paul. Het trieste en weemoedige 'Mournful Melody' was een ingetogen ballade, waarin het af en toe soms tot een instrumentale emotionele uitbarsting kwam. Henrik zong het nummer met erg veel gevoel en zijn extra lange gevoelvolle gitaar solo was weer een lust voor het oor. De wonde van de pijn werd door het intense gitaarwerk nog verder open gereten. In het gezapige bluesy 'Today I'm Gonna Change', hoorden we Henrik relaxt zingen dat hij vandaag zijn plannen van gisteren verandert naar morgen. Ook hier weer was het met volle teugen genieten van de instrumentale klasse van het vijftal op het podium. Ook ouder werk kwam in De Bosuil aan de beurt met het jazzy getinte 'I've Got It Good', uit het schitterende album 'Still Frame Replay' uit 2011. Buiten het schitterende gitaarwerk van Henrik tijdens dit tragere nummer, was er ook nog een lange gevoelvolle en wondermooie sax solo van Marco Zügner.
 
 
 
 
 
 
Daarna werd het funkier met 'Keep Playing' dat gekruid werd met een wervelende Hammond solo van Roman Babik. Het vijftal ging op dat hoge niveau verder met een superlange versie van 'Bad Dreams', ook wel gekend als 'Wolkenwinde' uit het album 'Recorded By Martin Meinschäfer' uit 2009. De versie van zondag in De Bosuil was heel verschillend met de originele versie en dat was te danken aan het improvisatie vermogen en de schitterende solo's van de geweldige muzikanten. In deze meer dan twintig minuten durende versie was het eerst genieten van het sublieme blaaswerk van Marco en vervolgens van schitterend toetsenwerk van Roman Babic. Na deze twee geweldige solo's nam de frontman zelf het heft in handen en wat hij toen uit zijn sixstring toverde kan ik niet in woorden uitdrukken, want daarvoor zijn woorden veel te klein, zoiets moet je zelf live horen. Met zijn heel gevarieerde en weergaloze solo wist hij iedereen te boeien en het was zo stil in De Bosuil, dat je een nagel zou horen vallen. 'Bad Dreams' was vanaf de eerste seconde tot dat de laatste noot was uitgestorven een boeiend en opwindend luisterstuk, dat wat mij betreft nog wat langer had mogen duren. In het begin van de prachtige, meeslepende melodieuze ballade 'When I First Saw You' brak Henrik een snaar en moest hij zijn Gibson inruilen voor een Fender Telecaster. Het vijftal bewees hier dat ze ook top zijn wanneer ze ingetogen en intiem moeten zijn.
 
 
 
 
 
 
De batterijen waren na dit 'When I First Saw You' weer opgeladen en dus werden alle registers open getrokken voor het laatste nummer 'Break Out', waarin Henrik nogmaals uithaalde met verschroeiend en zinderend snarenwerk. Drummer Moritz Meinschäfer met strak slagwerk en bassist Armin Alic met een diepe pompende baslijn zorgden voor de heerlijke groove, waarop gitarist Henrik en toetsenist Roman Babik weer volop konden improviseren. Freischlader stelde zijn muzikanten uitgebreid voor en daarna verdwenen Roman en Marco van het podium en begon Armin Alic aan de bas lijn van 'Everything Is Everything', een cover van Donna Hathaway. Hij speelde zich in de spotlights met een imponerende en gevarieerde bas solo. Armin zorgde zo voor een geweldig einde van dit schitterende concert. Met een landurig en enthousiast applaus verdwenen de muzikanten van het podium, om even later terug te komen voor 'I Love You More Than You'll Ever Know', een mooie en meeslepende toegift die met veel passie en emotie gezongen werd door Henrik. In deze lange gevoelige versie kwam iedereen, nogmaals aan bod met gevoelige solo partijen. Pure klasse ondersteund door de uitstekende ritmesectie met Armin en Moritz. Het was weer een prachtige namiddag in de gezellige en gastvrije Bosuil in Weert. Ook dank aan de mensen van de belichting zodat we weer mooie foto's konden maken en aan de mensen van het geluid, die er weer voor zorgden dat we optimaal konden genieten van de muziek van The Henrik Freischlader Band.
 
 
 
Verslag: Walter Vanheuckelom
foto's Alain Broeckx