Gondwana 10 ft. Phil France, Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, Portico Quartet, STUFF, Hania Rani, Noya Rao, Sunda Arc, Gondwana Dj's Foto's en verslag Michel van Rhijn

Reports

About: 
Gondwana 10 ft. Phil France, Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, Portico Quartet, STUFF, Hania Rani, Noya Rao, Sunda Arc, Gondwana Dj's Foto's en verslag Michel van Rhijn
Artist: 
Phil France, Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, Portico Quartet, STUFF, Hania Rani, Noya Rao, Sunda Arc, Gondwana Dj's
Date: 
27/04/2019
Venue: 
Ancienne Belgique - AB
Place: 
bxl
Your Reporter on the Spot: 
Michel Van Rhijn : text & photos

Gondwana 10 presents STUFF. + Portico Quartet + Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra + Phil France & many more

A mini-festival celebrating ten years of one of the UK’s finest labels

Platenlabel Gondwana viert zijn 10 jarig bestaan. Hiermee doen ze eveneens de AB aan. Deze avond is daarenboven een mooie samenwerking tussen de mensen van Flagey en de AB. Zeven artiesten /groepen komen de Manchester sound van de Jazz in Brussel voorstellen. Dj Phil France mis ik als opener, maar ik neem mijn aperitief samen met Hania Rani. Je hebt piano virtuoos en PIANO VIRTUOOS. Zij maakt deel uit van het tweede type. Zo freel en zo mooi is haar muziek. De noten vliegen door haar vingers met een hoog tempo. Het is de allereerste keer dat ze in Brussels en dus ook de Brusselse AB club is, maar ze blijft er stoïcijns bij. Haar muziek is eenvoudig melodieus mooi. Mijn tweede groep artiesten deze avond zijn Matthew Halsall & The Gondwana. Hun concert openen zij met een subtiel vleugje harp, gevolgd door de typische sound van een cornet. Dit is Jazz met een grote J. Het huis orkest van Gondwana weet niet alleen maar het publiek te bekoren, maar mij zeker ook. Al is het erg modern, toch ligt de nadruk op de harmonieën. En dan komt Jordan Smart met zijn klarinet en dwarsfluit. Dat is echt nog eens een superlatief van melodieuze schoonheid. Soms klinkt de harp van Rachel Gladwin als een gitaar. Straks word ik nog fan van dit instrument. Voor mij is dit een eerste hoogtepunt. Zij zullen er dan ook een extra fan bij hebben vanaf vandaag.

In de AB club maakt Noya Rao hun opwachting. Ze brengen een mix van lounge en triphop. Opnieuw hoor ik er een kwetsbare stem op zachte ritmes. We zijn al 3 groepen ver en ik blijf genieten. Het klinkt allemaal zo mooi en zo verzorgd.

Met Portico Quartet komen we aan onze eerste headliner in de grote zaal. Dit is op en top lounge. Sax, bariton sax, drum, bass, klavier en hang zorgen voor het zo typische sound. Het relatief jong publiek is meteen mee op hun zwevende kar. Met de Hang krijg je een intens New Age sound. Al zijn het stuk voor stuk topmusici, ik mis de meerwaarde van de blazer. Zijn aanwezigheid is erg nuttig, maar net niet vettig genoeg. Opnieuw hebben we hier stuk voor stuk topmusici.

Ondertussen is Noya Rao begonnen aan haar tweede set in de Club. Ze borduurt gezapig verder op het eerste, zonder meer.

Met STUFF hebben we deze avond een absolute topper. Daarenboven hebben deze Belgen niet voor nits bij Gondwana getekend. Met hun filmische trash jazz brengen ze de grote zaal meteen aan het dansen. Ze brengen niet alleen maar een erg goed concert in de AB, maar het is één en al amusement. Ook op scène vermaken de jongens zich als geen ander. Ze waren een hele tijd Artist in residence in Flagey. Het is net alsof ze als topsporters in afzondering geweest om nog beter te worden. Hun muziek lijkt op een film die gaat lopen met een Oscar beeldje, maar dan wel zonder beeld. Die jongens zijn gewoon de absolute top in België. Boegbeeld van deze avant garde bende is en blijft voor mij de geniale drummer Lander Gyselinck.

Mijn afsluiter deze avond is Sunda Arc. Draaitafels en klavieren vullen het podium van de AB club. Enerzijds houw ik mijn hart vast, anderzijds ben ik toch wel erg benieuwd. Zware discotheekbassen vullen meteen de AB club. Ze worden met stijl aangevuld door sax en piano. De AB club is meteen in trance. Ik daarentegen niet, laat voor mij maar het overtollige electronica achterwegen voor een authentieke volle sound van de instrumenten en de stemmen.

Het afsluitend feestje met de verschillende artisten als DJ zal ik echter niet meemaken. Maar toch wil ik zowel de mensen van de AB, Flagey en Gondwana bedanken voor de prachtige avond en de leuke ontdekkingen.

 

Michel van Rhijn