ELLY & RIKKERT – 50 JAAR, MOOI GEWEEST – CC DE BOGAARD – SINT – TRUIDEN 19 OKTOBER 2019 - Agnes

Reports

About: 
ELLY & RIKKERT – 50 JAAR, MOOI GEWEEST – CC DE BOGAARD – SINT – TRUIDEN 19 OKTOBER 2019 - Agnes
Artist: 
Elly & Rikkert
Date: 
19/10/2019
Venue: 
CC De Bogaard
Place: 
Sint - Truiden
Your Reporter on the Spot: 
Agnes

ELLY & RIKKERT – 50 JAAR, MOOI GEWEEST – CC DE BOGAARD – SINT – TRUIDEN 19 OKTOBER 2019 - Agnes

 

Elly en Rikkert voorstellen hoeft waarschijnlijk niet.  En wie ze toch niet zou kennen kan de vele pagina’s op internet raadplegen.  Zelf heb ik Elly en Rikkert leren kennen eind jaren 60 begin jaren 70, mijn jeugdjaren en vooral mijn chiro tijd, waar we heel wat liedjes van Elly en Rikkert meezongen,  teveel om op  te noemen. Vroeger was het niet zo evident dat we  een optreden van dit duo konden bijwonen, maar de laatste 15 jaren heb ik  toch al heel wat concerten  kunnen meepikken. Ik geniet er telkens van.

Elly en Rikkert vormen, sinds hun huwelijk in ‘68 een duo dat Nederlandstalige  kleinkunst liedjes brengt.  50 jaar lang elke dag samen op pad, je moet het maar doen.  Elly en Rikkert beseffen ook dat er aan die muzikale loopbaan ooit een einde komt.  Met een bijzondere afscheidstour  ‘50 jaar Mooi geweest’  toeren ze momenteel rond langs theaters in heel Nederland en België.

Zaterdag was het de beurt aan CC De Bogaard in Sint-Truiden.

Tony Stippelmans ( organisator  van het concert) heette ons als ‘sportliefhebbers’ hartelijk welkom.

Elly en Rikkert hadden hun vaste muzikanten meegebracht:  Jan Borger op toetsen en accordeon, Dick Le Mair aan het slagwerk en gastmuzikant Peter van Essen met viool en blokfluit.

We mochten al meteen een klein stukje van het afscheidslied ‘ Mooi Geweest ‘ meepikken, maar de rest van dit lied werd bewaard voor het  einde van de show.

Op de muur van het podium prijkten 2 foto’s van het duo, eentje van voor de behandeling en eentje van na de behandeling zei Rikkert al lachend.  De show zou trouwens een reis worden van liedjes van de voorbije 50 jaren.

‘Vreemde Vogels’ het eerste duet van het duo werd op een heel subtiele manier gebracht en vloeide vlot over naar het mooie nummer  ‘Altijd Jong’   prachtig begeleidt door Peter op viool en Dick op conga.  

Een logische stap als je mekaar ontmoet en wil samenwonen  is op zoek gaan naar ‘ Een Huis Om In Te Schuilen’.  Jan Borger ruilde z’n toetsen in voor de accordeon en Peter op de achtergrond gaf prachtig vioolwerk weer. Het publiek mocht meezingen, ik deed dit alvast. 

‘Sorry Heer’ schreef Rikkert nog voor hij samen  was met Elly, maar de tekst is spijtig genoeg nog heel actueel.

‘Het Oinkbeest’,  een prachtig muzikaal sprookje met een vreemd beest dat enkel Oink zegt en met trollen, elfjes, gompies, tovervrouwen en nog zoveel meer.  Heel wat scholen en verenigingen hebben dit oneindig mooi sprookje gebruikt,  je kan er echt een totaal spektakel van maken met muziek, zang en dans.  Met elfjesstem bezong Elly het moment dat Elfje Zelfje het rare Oinkbeest ontmoet.   De muziek ging weer naadloos over naar het mooie lied ‘De Zilveren Trein’ uit de cd Parsifal.  Rikkert ruilde z’n gitaar in voor de mandoline en Pieter haalde z’n  blokfluit boven.  Ook hier werd vlot overgeschakeld naar ‘Alles Is Vrij’ dat vooral door de aanwezige kinderen werd meegezongen.

‘Ruilen Met Miguel’ is een ontroerend lied over hulpeloze kinderen dat ons als volwassenen niet onberoerd laat.

 

Ook al hebben we een raar zelfbeeld, vinden we onszelf niks waard, hebben we altijd pech, toch zijn we allemaal ‘Een Parel In Gods Hand’.  Het vioolspel van Peter en de triangel van Dick maakte dit liedje heel speciaal. 

‘De 7 Tuinen’ uit het album ‘Luchtballon’ is een solonummer geschreven door Elly en prachtig begeleidt door Rikkert op de  sarangi, dat is een houten Indisch snaarinstrument.

In 2007 verscheen het album ‘Solo’ van Rikkert  en daaruit bracht het hij prachtig nummer ‘Het Regent  Al Niet Meer’

‘Geef Ons Vrede’      ‘ Dona Nobis Pacem’  vrede waarop de schepping wacht mocht zeker niet ontbreken.

Gekscherend vertelde Elly dat Rikkert elke dag heel wat haren verliest, maar dit kon hen er niet van weerhouden om het vlotte “Al Je Haren Zijn Geteld’ te zingen en Elly jodelde er  samen met de viool van Peter vlotjes op los.

Dat Rikkert kan toveren met woorden hoorden we al in heel wat liedjes, maar hij bracht ook een boekje uit met grappige teksten en daar mochten we er enkelen van aanhoren.  Het publiek vond het heel hilarisch.

Als Elly aan Dick Le Mair vraagt hoe het met hem gaat, antwoord hij steevast  ‘Alles Doet Het Nog” en er werd een leuk deuntje bij gespeeld.

De aanwezige kinderen waren dolblij met ‘De Kauwgomballenboom” de kazou, viool, mandoline en het wasbord maakten dit liedje af.

Elly en Rikkert en de muzikanten genoten dan van een welverdiende pauze.

Oude kleren zo van de bloemenmarkt , zelfgebakken brood met gezonde kwark , terug naar de natuur op de boerderij,  love is all you need  …………… komt natuurlijk allemaal uit ‘Al Die Jaren’  it must be thirty years ago today, maar mij lijkt het al veel langer geleden.

Karungu is een plaatsje in West- Kenia waar de middengeneratie door aids en malaria grotendeels gestorven zijn. Heel wat ouderloze kinderen vonden onderdak in het Kindertehuis van de Andreas Manna stichting. Elly en Rikkert waren er op bezoek en maakten samen met de weeskinderen het album’ De Omgekeerde Wereld’  uitgebracht in 2005. ‘Afrika’ is één van de liedjes uit deze cd.

‘Koorddanser’, ‘We hebben allemaal wat’ en ‘Samen’ mochten deze avond zeker niet ontbreken.

‘ Leve De Cosmetica’ is een grappige parodie op alle mensen die iets aan hun lichaam willen veranderen.  Rikkert  probeerde met wasknijpers die industrie voor te zijn. Peter nam plaats aan de piano, Jan nam zijn accordeon en Dick kwam vooraan op het podium staan om op de trom te slaan, leuke pet had hij op. 

‘Tegenwind’, dit nummer schreef Elly in Vlieland nadat ze een vrouw op de dijk zag fietsen dwars tegen de wind in.  Het muzikale idee kwam van Jan Borger die aan Elly vroeg om eens een liedje te spelen op de autoharp, een op een citer gelijkend snaarinstrument.

‘Blijven Reizen’  ook hier horen we weer wat een woordkunstenaar Rikkert is.  De viool van Peter paste er wonderlijk bij.

‘De Zwaluw’ uit het album ‘ In Het Voorbijgaan ‘ vind ik persoonlijk ontroerend mooi. We vliegen allemaal uit, maar komen toch steeds terug naar ons nest.  Ook hier weer de viool heel subtiel op de achtergrond.

‘De Leeuw Van Juda’ uit het album ‘De Late Regen’  is één van de vele christelijk geïnspireerde liedjes van Elly en Rikkert.

Elly schreef tekst en muziek voor het nummer ‘Jarenlang’

En dan mochten we het vervolg van het liedje ‘Mooi Geweest’  aanhoren. Misschien vragen we ons ook allemaal af: had je dat ooit gedacht …………… gelukkig  maar weten we niet alles op voorhand.

Met dit mooie liedje kwam er dan een einde aan het concert, maar we kregen nog een toegift  van Elly en Rikkert en hun muzikanten : ‘Steeds Opnieuw’ waar Rikkert  zichzelf begeleide op elektrische gitaar.

Elly en Rikkert danken in hun afscheidsliedje hun trouwe schare fans, maar wij willen hen ook bedanken voor al die jaren fijne muziek, ontmoetingen, concerten en nog zoveel meer. Dank Elly en Rikkert , het ga jullie goed.

 

Verslag : Agnes

Foto's : Walter Vanheuckelom