DVL - SPIRIT OF 66 VERVIERS 5 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
DVL - SPIRIT OF 66 VERVIERS 5 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
DVL
Date: 
05/06/2017
Venue: 
Spirit Of 66
Place: 
Verviers
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
DVL - SPIRIT OF 66 VERVIERS 5 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Lester Butler (12 november 1959-10 mei 1998) was een Amerikaans blues muzikant, die op een vrij korte tijd veel invloed heeft gehad op de blues muziek. Hij is vooral bekend als zanger en mondharmonicaspeler bij The Red Devils. Veel officiële albums brachten The Red Devils niet uit, wel een aantal live bootlegs die nog steeds erg gewild zijn onder de fans van deze opdwepende bluesrock band. Het zijn niet alleen de fans die de muziek van Lester Butler en zijn Red Devils levendig houden, want de muziek is nog regelmatig te horen tijdens live concerten van diverse artiesten. De Amerikaanse zanger, gitarist en mondharmonicaspeler Guy Forsyth was en is nog steeds enorme fan van deze muziek en hij vond in drummer Mark Barrett en gitaristen Jon Amor en Robin Davey de ideale zielsgenoten om een tribute aan deze legendarische band te organiseren. Dat Mark, Jon en Robin drie bandleden van The Hoax, van de partij zijn hoeft niet te verbazen want de muziek van The Hoax heeft altijd een hoog Red Devils gehalte gehad. Als bassist werd een oude bekende van Jon Amor, namelijk Dave Doherty aangetrokken. Dave was vroeger nog lid van The Jon Amor Band. Het vijftal deed al een paar tournees in deze bezetting. Zondag 4 juni stonden ze nog voor een massa volk te spelen op het Ribs & Blues Festival in Raalte en maandagavond waren ze te gast bij Francis Geron in zijn Spirit Of 66 voor hun laatste concert van deze tour.
 
 
 
 
 
Rond half negen begonnen Guy, Jon, Mark, Robin en Dave aan hun concert in Verviers en het was Guy die met een gruizige riff op zijn bluesharp de aftrap gaf van wat een heel opwindend concert zou worden. 'So Low Down' bracht meteen sfeer in de Spirit Of 66 en meteen konden we de klasse van het vijftal bewonderen, al was het vooral Guy Forsyth die met zijn stem en de bluesharp in deze eerste song imponeerde. Guy vertelde dat het optreden de relatie tussen liefde en geld zou blootleggen. Dat was natuurlijk de ideale intro voor het stomende 'The Trix Of The Trade', waarin eerst Jon Amor op zijn Fender Stratocaster en daarna Robin Davey op zijn Musicman fel mochten uithalen. Hoax drummer Mark Barrett en bassist Dave Doherty zorgden voor de erg knappe stuwende groove, die er voor zorgde dat alles in goede banen bleef. Guy gaf Jon Amor wat tips over het onderwerp van de avond en de eerste tip van Guy aan Jon was, dat hij een rijke vrouw moest zoeken. Het zal je dus niet verbazen dat het concert verder ging met 'Rich Woman', waarin frontman Guy Forsyth weer alle aandacht naar zich toe trok met zinderend blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Ook Robin Davey kwam op de rand van het podium tonen dat hij een uitstekend gitarist is. Na dit erg stevige en verschroeiende begin werd er gas terug genomen voor de meeslepende ballade 'Pray For Me'. Het publiek genoot met volle teugen van deze geweldig sterke band die de sound van de originele Red Devils heel dicht benaderde.
 
 
 
 
 
Het gaspedaal werd weer fors ingedrukt voor 'Devil Woman', waarin we weer die rauwe sound en die stuwende groove konden horen die de muziek van The Red Devils zo speciaal maakt. Jon Amor gaf met een riff het startschot en even later pikten de vier anderen in. Robin Davey kwam weer vol overgave, op het randje van het podium zijn klasse tonen. Even later was het de beurt aan gitaarvirtuoos Jon Amor. Elke keer dat Jon, solo aan bod kwam reageerde een deel van het publiek heel enthousiast en daar zal zijn status als gitarist wel veel mee te maken hebben. Ook Guy Forsyth liet zich niet onbetuigd in deze bijna tien minuten verschroeiende versie Hij nam op overtuigende wijze het laatste deel van 'Devil Woman' voor zijn rekening op zijn mondharmonica. Het strakke meeslepende 'That's What They Want' had een sterke, steeds weerkerende riff die je meenam naar de Zuidelijke swamps rond de Mississippi Delta. 'You Better Watch Yourself' was een erg dansbare shuffle waarin eerst Guy, daarna Robin, nogmaals Guy en tot slot Jon elk hun klasse mochten tonen met een uitstekende solo. Jon en Robin deden dat op gitaar en Guy op zijn vertrouwde mondharmonica. Het publiek amuseerde zich en klapte spontaan ritmisch mee in de handen. Hetzelfde trio mocht hun uitstekend solo werk nog eens overdoen tijdens de onweerstaanbare Muddy Waters cover 'Birdnest On The Ground'. Daarna werden alle registers open getrokken voor het zinderende en stomende 'I Wish You Would', waarin drummer Mark Barrett met erg knap slagwerk voor een stuwende groove zorgde. Een fenomenale Guy Forsyth eiste in deze 'I Wish You Would' een hoofdrol op.
 
 
 
 
 
 
'Automatic' is misschien wel de meest bekende song van The Red Devils, dus mocht deze klassieker zeker niet ontbreken in Verviers. 'Automatic' en het erg aanstekelige 'Shake Your Hips' zorgden voor een broeierige sfeer in de Spirit Of 66. Drummer Mark Barrett zat tijdens 'Shake Your Hips' ritmisch op de kant van zijn snare drum te kloppen, terwijl Robin nogmaals fantastisch snarenwerk afleverde op zijn Musicman. De laatste twee minuten barstte deze 'Shake Your Hips' helemaal open  en dat zorgde voor instrumentaal vuurwerk. Het vijftal sloot hun concert af met de beklijvende ballade 'Play To Loose', een nummer van Guy Forsyth. Dat Guy over een geweldige stem beschikt weet elke muziekliefhebber, en ook in Verviers weet iedereen het na maandagavond. Op een bepaald moment begon hij zonder micro te zingen, terwijl hij rustig rond wandelde tussen het publiek in de Spirit Of 66. Wanneer het de beurt was aan Jon Amor om met de snaren de aanwezigen te beroeren, nam Guy plaats aan de bar, bestelde een biertje en genoot van het mooie intense vingerwerk op de snaren van zijn Britse vriend op het podium. DVL verliet het podium onder een daverend en langdurig applaus. Er kwamen ook nog drie toegiften in Verviers,  te beginnen met de erg dansbare shuffle 'Let's Buzz', waarin Robin Davey fel uithaalde op zijn Musicman. Mark Barrett verzorgde de intro van het opwindende 'Nobody Gonna Bail Me Out', een Guy Forsyth nummer dat op zijn album 'The Pleaser' te vinden is. Het laatste nummer van de avond was de ballade 'Because My Heart', waarin Guy op zijn mondharmonica iedereen wist te beroeren met de mooie hoge noten die hij uit zijn instrument wist te halen. Na het welverdiende applaus nam Robin het met de gitaar over van zijn frontman en ook hij wist iedereen te beroeren met zijn uitstekend snarenwerk. Het langdurige applaus dat het vijftal kreeg was meer dan verdiend. Iedereen ging tevreden naar huis en op het moment dat jullie dit lezen zal de Amerikaan Guy Forsyth waarschijnlijk al afscheid genomen hebben van zijn Engelse vrienden. Guy zal met zijn verloofde waarschijnlijk naar de USA gaan en het andere viertal waarschijnlijk met de ferry terug naar de UK.
 
 
 
 
 
Voor meer foto’s van DVL in de Spirit Of 66 in Verviers, kijk op mijn fotoalbum : https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/sets/72157681772235063
 
 
 
 
 
Verslag, filmpjes en foto’s : Walter Vanheuckelom