Dez Mona @ CC De Muze, Heusden-Zolder 25/03/2023

Reports

About: 
Dez Mona @ CC De Muze, Heusden-Zolder 25/03/2023
Artist: 
Dez Mona
Date: 
25/03/2023
Venue: 
CC De Muze
Place: 
Heusden-Zolder
Your Reporter on the Spot: 
Luc Nuyts - foto's Sonja Schepers

DEZ MONA @ CC DE MUZE,  HEUSDEN-ZOLDER   25/03/23

 

Desdemona, een vrouwelijk personage uit een toneelstuk van Shakespeare, inspireerde in 2003 zanger Gregory Frateur en contrabassist Nicolas Rombouts tot de keuze van Dez Mona als de naam van hun nieuwe band.

Avant-garde muziek dat op elk volgend album anders klinkt, muziek die niet onmiddellijk het grote publiek zal aanspreken, maar wel een eigenheid heeft waardoor de band toch een mooie fanbase heeft kunnen opbouwen.

Rond het thema ‘thuiskomen’ maken ze in 2011 met het Baroque Orchestration X de succesvolle eigentijdse opera ‘Saga’.

In 2016 nam de band het album “Origin” op, waarna tijdens de daaropvolgende tour medeoprichter Nicolas Rombouts de band verliet. In 2019 maakt Dez Mona het album “Book Of Many”, gebaseerd op werk dat men componeerde rond de herdenking van Wereldoorlog I.

In 2021 wordt de opvolger van “Saga” ingeblikt, “Lucy”, een combinatie van klassieke muziek en pop, een zoektocht naar verbondenheid in een steeds verder polariserende wereld.

Het verleden jaar uitgebrachte “Loose Ends” is opnieuw van een andere makelij, met de simpele teksten van zanger Gregory Frateur creëerden gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist, pianist Roel Van Camp een meestal opgewekt, swingend en toegankelijker geluid. Voormalig lid Tijs Delbeke, nu spelend bij Balthazar, verzorgde de productie voor dit negende album van Dez Mona. 

Hun theatertour heeft voor de eerste keer ook CC De Muze bereikt, waar men hun nieuwe langspeler komt voorstellen. Flamboyante zanger, op blote voeten, Gregory Frateur, drummer Karel De Backer, gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist, pianist Roel Van Camp vormen een muzikaal ensemble waarbij er geen bass muzikant is, dit wordt met verve opgevangen door de gitarist, synths en de pianist. Met de nummers “The Power”, “Better Place” en “Loose Ends” speelt men al onmiddellijk drie tracks van hun nieuwe album. Met een perfecte mix van het geluid en de bezieling die de muzikanten in hun musiceren leggen is het een genot om deze band aan het werk te zien. Niet alleen zanger Gregory Frateur imponeert met zijn toch wel zalige zang, ook Roel Van Camp weet uit zijn (synth) accordeon erg fraaie klankkleuren te toveren.

“Wicked” is het eerste nummer dat men schreef voor dit nieuwe album, een bezwerend nummer dat samen met het sprankelende “Fresh Water” een funky band laat horen met gitarist Sjoerd Bruil die fijne basriffs uit zijn gitaar haalt en drummer Karel De Backer die voor een groovy ritme zorgt.

Het heerlijke, melancholische “Cops In Love” is één van de prachtige ballads die men speelt. “Dance” uit hun album “Lucy” schreef Frateur over een vriend waarbij vroegtijdige Alzheimer werd vastgesteld, het verlies van een ‘thuis’, solo aan de piano speelt hij dit emotionele breekbare nummer, ontroerend. 

“Use Me” begint met een eenvoudige ritmische begeleiding van drums en synths waarna gitarist Bruil zijn galmende gitaar even alle kanten laat opschuren. “Does It Make You Happy?” uit het album “Origin” is een stuk luchtiger.

Ook het aansluitende nummer “The One”  sluit zich daarbij aan, een stuk funkyer met een hakkig ritme doorspekt met het groovy gitaarspel van Bruils. Het rustigere “Dynamite” uit het nieuwe album mag de set afsluiten.

De band staat wel al snel terug op het podium om nog enkele nummers te spelen, “jullie zijn echt vriendelijk” zegt Gregory Frateur, “ja, dit is Limburg” komt er uit het publiek waarna Frateur toch even een anekdote moest vertellen over zijn fietstocht met Stijn Meuris verleden jaar om naar de bloesems in Borgloon te gaan kijken.

“Suspicion” is naar de normen van Dez Mona een erg toegankelijk nummer waarbij de fraaie pianobegeleiding een plezier is om naar te luisteren.

“Times to cherish and things to live for” zingt Frateur, zijn mantra uit het nummer “A Part Of Us All” uit de band hun eigentijdse opera-album “Saga”. Een wijs nummer van een voortreffelijke band om dit bijzonder luisterrijk optreden af te sluiten.

 

Luc Nuyts

Met dank aan CC De Muze Heusden-Zolder