DAN PATLANSKY - BLUESMOOSE RECORDINGS - CAFE DE COMM - GROESBEEK 20 APRIL 2022 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
DAN PATLANSKY - BLUESMOOSE RECORDINGS - CAFE DE COMM - GROESBEEK 20 APRIL 2022 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Dan Patlansky
Date: 
20/04/2022
Venue: 
Bluesmoose Recordings - Café De Comm
Place: 
Groesbeek
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
DAN PATLANSKY - BLUESMOOSE RECORDINGS - CAFE DE COMM - GROESBEEK 20 APRIL 2022 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
 
 In Zuid- Afrika is Dan Patlansky al een legende en het zal niet lang meer duren of de rest van de wereld valt ook voor deze fenomenale gitarist en songschrijver. Deze muzikant heeft dezelfde muze als wijlen Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Dan Patlansky is in twintig jaar uitgegroeid tot de blues artiest van Zuid- Afrika. Hij beschikt over een enorm goede stem en op de gitaar is hij een genie. Fender Guitars sloot een deal met Dan in 2006 en stelde hem gitaren en versterkers ter beschikking als promotie voor het merk Fender. Sinds zijn debuutalbum 'True Blues' is de carrière van Patlansky steeds maar in stijgende lijn gegaan. Later volgden nog 'Real' (2006), 'Move My Soul' (2009), '20 Stones' (2012) en in 2013 het prima akoestische album 'Wooden Thougts'. Door het muziekblad Rolling Stone werd 'Daddy's Old Gun’ verkozen tot één van de beste singles van 2012. Datzelfde jaar werd '20 Stones' door Blues Rock Review verkozen bij de tien beste albums uit 2012. In 2013 deed Dan Patlansky al een kleine poging om Europa te veroveren. Hij deed een mini tour in Duitsland en had ook een optreden in Londen en Denemarken. De Duitse tour was zeer succesvol en in het najaar van 2014 kwam Dan terug voor een meer uitgebreide tour, waarbij hij ook Nederland aandeed. In februari 2014 mocht hij voor 64.000 mensen in het FNB Stadium in Johannesburg openen voor Bruce Springsteen. In 2015 verscheen het zevende album 'Dear Silence Thieves' en dat kende behalve in zijn thuisland, ook veel succes in Engeland en de rest in Europa. In de herfst van 2015 werkte Dan samen met Joe Satriani een succesrijke tour door Europa af. In mei 2016 was er het geweldige album 'Introvertigo' en in 2017 was Patlansky nog voor twee concerten in Nederland. Een jaar later verscheen het schitterende album 'Perfection Kills' en onlangs bracht Dan zijn nieuwe album 'Shelter Of Bones' uit. Hij ging het album in de UK promoten. Hij nam ook contact op met Arja van dda agency met de vraag of zij een paar concerten wilde organiseren in Nederland en daar had Arja wel zin in. Het vertaalde zich in een aantal concerten, waaronder het concert bij de jongens van BluesMoose in Groesbeek.
 
 
 
 
 
 
Het mooie en gezellige zaaltje achter Café De Comm was goed gevuld wanneer iets na achten Gerrie Janssen de band kwam aankondigen. Drummer Ben Matthews en bassist Tom Swann, beiden uit het Engelse Brighton, zijn de muzikale metgezellen van Dan tijdens zijn Europese tournee. Het concert begon met het zinderende instrumentale 'Lift Off', waarin Dan al meteen zijn grote klasse op de gitaar kon etaleren. Daarna kregen we een drietal songs uit het nieuwe album 'Shelter Of Bones'. In de stevige midtempo bluesrocker 'Soul Parasite' gaf Dan Patlansky al onze politieke leiders een ferme veeg uit de pan. Hij verweet ze dat ze twee gezichten hebben en dat persoonlijk geldgewin hun voornaamste streefdoel is. Er klonk heel wat boosheid in de brullende stem van Dan en hij zette zijn woorden nog wat kracht bij met verschroeiend snarenwerk op zijn Fender Stratocaster. Ook in de blues shuffle  'Snake Oil City' haalde Dan uit naar de politieke leiders van zijn land. Hij vertelde dat je als bluesmuzikant in Zuid Afrika een bodemloze bron aan onderwerpen aantreft om over te schrijven. Zo is corruptie wijd verbreid en als je genoeg geld hebt, kan je in principe wegkomen met elke denkbare misdaad. Na twee songs met zinderend en verschroeiend gitaarwerk, pakte Dan uit met erg gevoelvol snarenwerk. Het was muisstil in de zaal. De muziekliefhebbers genoten met volle teugen van de instrumentale virtuositeit van gitarist Dan Patlansky. De band kreeg dan ook een luid en welverdiend applaus.
 
 
 
 
 
 
Daarna vertraagde het ritme en veranderde de sfeer. In de zeer persoonlijke ballade 'Lost' vertelde Dan over de mysterieuze ziekte die zijn vrouw vijf jaar geleden kreeg. De dokters vreesden het ergste,  gelukkig kwam uiteindelijk alles weer goed. Dan wist op een magistrale wijze de grote onrust die hij toen voelde weer te geven in zijn stem en zijn magistraal gitaarwerk. Uit het album 'Introvertigo' van 2016 kwam 'Stop The Messin'', een stomende rocker met een scheutje funk. Het was een moderne song zonder franjes en het had een erg sterk refrein. De boodschap die Dan in dit nummer meegaf was dat de vrouw niet zo preuts moet zijn in bed en dat het allemaal niet zo braaf hoeft te zijn tijdens het liefdesspel. Drummer Ben Matthews en bassist Tom Swann zorgden voor een heerlijke rock groove en Dan pakte weer uit met een machtige solo. 'Bad Soul' is de tweede single uit het nieuwe album 'Shelter Of Bones' en begon met een splijtende gitaarintro. Drummer Ben Matthews gaf met één drumstick en zijn basdrum een strak en dreigend ritme aan en in zijn andere hand had hij twee shakers. 'Bad Soul' had een erg aantrekkelijk refrein en met gevarieerd en prachtig gitaarwerk wist Dan Patlansky de gitaarliefhebbers onder het publiek weer te bekoren. Met de lange, wondermooie slowblues 'Heart Of Stone' nam Dan ons mee naar de periode toen hij nog een veertien of vijftienjarige jongen was, die de blues en de gitaar volop aan het ontdekken was. 'Heart Of Stone' is trouwens het eerste nummer dat Patlansky schreef en het is terug te vinden op Dan's debuutalbum 'True Blues'. In deze meer dan tien minuten durende slowblues kreeg Dan meer dan genoeg tijd en ruimte om zijn klasse als gitarist te etaleren en hij deed dat tot grote vreugde van het publiek met verscheidene, heel gevarieerde en machtige snaren solo's. 
 
 
Voor meer foto's van Dan Patlansky bij Bluesmoose Recordings in Groesbeek klik op mijn fotoalbum: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/albums/72177720298275031
 
 
 
Dan vertelde dat hij altijd gefascineerd is geweest door het verhaal van Robert Johnson en andere bluesmannen die hun ziel hebben verkochten aan de duivel en met die fascinatie in zijn achterhoofd schreef Dan het scarry verhaal van 'Hounds Loose'. Het sterke refrein en het fantastische gitaarwerk van Dan maakten van 'Hounds Loose' een geweldig nummer. Daarna kregen we een lang verhaal over de volgende song, de intieme slowblues 'Big Things Going Down' uit het album 'Real'. Bijna dertien minuten lang wist gitaarvirtuoos Dan Patlansky iedereen in Groesbeek te boeien. Het volume was heel zacht tijdens dit nummer, toch kon je een muis horen lopen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je echt wel top zijn. Lekker gepingel op de snaren, gelijktijdig de volumeknop bespelend om even vol gas te gaan om dan plots weer te keren naar het zachte gepingel. Je wordt van minder stil en het leverde dan ook een dik verdiend applaus op voor het trio op het podium. De baslijn van Tom Swann was het kloppend hart van 'Big Things Going Down'.  Het rauwe ‘Backbite’, waarin de klanken uit de Fender Stratocaster door merg en been sneden, was een ander hoogtepunt uit dit schitterend concert. Het weergaloos en spetterend gitaarwerk van Dan paste perfect in dit stomende nummer met funky invloeden. De ritmesectie, met drummer Ben Matthews en bassist Tom Swann, kregen van Dan tijdens 'Backbite' de gelegenheid om zich in de kijker te spelen. Eerst pakte Tom Swann uit met een heel groovy bassolo, daarna was het de beurt aan Ben Matthews om het publiek te verwennen met een knappe en gevarieerde solo. Het concert werd afgesloten met de Stevie Ray Vaughan mix 'Scuttle Buttin'/Say What!'. Stevie Ray is altijd één van de grote voorbeelden van Dan Patlansky geweest. 'Scuttle Buttin'' en 'Say What!' zijn twee instrumentale klassiekers en werden op luid applaus onthaald door het enthousiaste publiek. Veel beter dan met een prachtige ode aan één van je grote idolen kan je een concert moeilijk afsluiten.
 
 
 
 
 
 
Het publiek gaf het trio een luid en enthousiast applaus en wanneer Gerrie vroeg of  de aanwezigen nog een bisnummer wilden werd de vraag om meer alsmaar luider. Dan, Ben en Tom keerden terug naar het podium voor de prachtige slowblues 'I'll Keep Trying', nog een song uit het nieuwe album 'Shelter Of Bones'. Ook hier gaf de Zuid Afrikaan zijn hart en ziel weer bloot. In 'I'll Keep Trying' zong Dan over zijn persoonlijke tekortkomingen en het effect dat die tekortkomingen hebben op de relatie met zijn vrouw en zijn kinderen. In het nummer liet hij ook duidelijk blijken dat hij zichzelf wil verbeteren. Op magistrale wijze wist Dan Patlansky die gevoelens over te brengen met woorden, maar nog meer met zijn fantastisch en gevoelvol snarenwerk op zijn Fender Stratocaster. Het publiek bedankte de muzikanten nogmaals uitgebreid voor de prachtige muzikale avond. Voor mij begon de lange terugreis van twee uur van Groesbeek naar Tessenderlo. Maar met de machtige muziek van Dan Patlansky nog steeds in mijn achterhoofd verliep de terugreis heel vlot en voor ik het goed en wel besefte reed ik thuis de garage in. Ook nog de jongens van Bluesmoose bedanken voor de gastvrijheid, het perfecte geluid en licht. Samen met Dan, Ben en Tom bezorgden jullie mij en nog vele muziekliefhebbers een perfecte muzikale avond.
 
 
 
 
Foto's en Verslag: Walter Vanheuckelom