COSMO'S FOGER-T - LIVE ON STAGE - DIEST 8 JUNI 2019 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
COSMO'S FOGER-T - LIVE ON STAGE - DIEST 8 JUNI 2019 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Cosmo's Foger-T
Date: 
08/06/2019
Venue: 
Live On Stage
Place: 
Diest
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
COSMO'S FOGER-T - LIVE ON STAGE - DIEST 8 JUNI 2019 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Al vier jaar lang organiseren het buurtcomité van de Bruidstraat, Begijnenstraat, Overstraat en Schaffensestraat leuke evenementen om die Diestse buurt wat levendiger te maken en de ideale kans voor de bewoners om elkaar beter te leren kennen. De buren hielden op zaterdag 8 juni vanaf 18 uur een buurtfeest met een stevige portie live muziek met lokale kleppers zoals Nuts, Daisy & The Diamonds en Cosmo’s Foger T. Het concert van Nuts en Daisy & The Diamonds moesten we spijtig genoeg missen, maar we waren nog wel op tijd om de afsluiter Cosmo's Foger-T mee te pikken. Deze band met zanger/drummer Frank Saenen, bassist Geert Schurmans en gitarist Jo Neyskens houden al een achttal jaren de muziek van de legendarische band Creedence Clearwater Revival levendig. Het was door de muziek van John Fogerty, Tom Fogerty, Doug Clifford en Stu Cook dat Frank Saenen de muziekmicrobe te pakken kreeg. Creedence Clearwater Revival was in 1969, nu vijftig jaar geleden misschien wel de populairste en beste band ter wereld. Ze speelden in 1969 op Woodstock en brachten dat jaar met 'Bayou Country', 'Willy And The Poor Boys' en 'Green River' drie geweldige albums uit. Nu vijftig jaar later worden de songs van Creedence Clearwater Revival nog door jong en oud meegezongen en als je dan naar één van de vele tribute bands gaat kijken, sta je nog steeds versteld hoeveel geweldige songs CCR frontman John Fogerty geschreven heeft. Voor mij is Cosmo's Foger-T één van de beste tribute bands van Creedence Clearwater Revival en dat bewijzen ze elke weer met hun geweldige live sound. Voor Cosmo's Foger-T was het optreden in Diest een thuismatch, vooral voor de populaire frontman Frankie Saenen, die in Diest opgroeide en er nog steeds woont.
 
 
 
 
 
 
 
Ik herinner het me nog alsof het gisteren gebeurde, maar het was op 24 september 1971 toen ik als zestienjarige snotneus mijn eerste grote concert zag in het sportpaleis in Antwerpen. Creedence Clearwater Revival was de eerste band die in het sportpaleis een rockconcert gaf. Net als mijn grote idolen toen, begonnen Frankie, Geert en Jo hun concert met de lekkere strakke groove van 'Born On The Bayou'. Dit is voor mij nog steeds één van de nummers waaraan je kan horen of een band een goede ritme sectie bezit of niet. Scabs drummer Frankie Saenen en Scabs bassist Geert Schurmans zijn toppers en dat hoorde je dan ook al vanaf het begin van het concert. Frankie's stem was rauw en bleek in een erg goede conditie. Gitarist Jo Neyskens mocht in deze 'Born On The Bayou' ook al meteen fors uithalen op zijn Gibson Les Paul. Na deze knappe opener volgde 'Green River' dat naadloos overging in 'Susie Q'. Het was fris op het plein, maar met deze aanstekelijke muziek steeg de de temperatuur toch nog een paar graden. Daarna werd er door het trio stevig op het gaspedaal geduwd voor rock van de bovenste plank met 'It Came Out Of The Sky', met een schitterende Jo Neyskens op gitaar. 'Tijdens 'Commotion' probeerde Frankie het publiek te laten meezingen, maar het kwam te onverwachts en misschien nog iets te vroeg. Cosmo's Foger-T bleef de CCR hits aaneen rijgen met een verschroeiende 'Sweet Hitch Hiker', met erg sterk slagwerk van Frankie Saenen en knap gitaarwerk van Jo Neyskens, Geert plukte ondertussen machtig aan de dikke snaren van zijn geweldig klinkende Rickenbacker basgitaar. Dit was rock zoals rock moet klinken, rechttoe rechtaan, met powervolle drums, diepe baslijnen en vet gitaarwerk er boven op. Wat kan muziek toch mooi zijn. Er werd wat gas terug genomen met het prachtige 'Lodi' en 'Have You Ever Seen The Rain'. Dit laatste nummer zorgde voor het eerste groot meezing moment van de avond. Jong en oud brulde het refrein uit volle borst mee, het trio op het podium glunderde en genoot van de vocale prestatie van het publiek.
 
 
Voor meer foto’s van Cosmo’s Foger-T in Diest, klik op de link van mijn Flickralbum: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/albums/72157708998845906
 
 
 
Na de zangers en de zangeressen konden de dansers onder het publiek zich uitleven in de uitstekende boogie rocker 'Bad Moon Rising' en ook Creedence's eerste grote hit 'Proud Mary' mocht natuurlijk niet ontbreken op deze prachtige avond in Diest. Voor mij is 'Fortunate Son', één van de beste live songs van Creedence Clearwater Revival. Dit krachtig protestlied werd door Cosmo's Foger-T met veel power gespeeld. Heel speciaal was 'Run Through The Jungle' uit het album 'Cosmo's Factory'. Het is een nummer dat men niet vaak hoort bij andere tribute bands van CCR. Het gebrek aan een mondharmonica werd heel goed en mooi opgevangen door de gehele band en door Frankie in het bijzonder, die dat instrument door zijn stem verving. 'I Put A Spell On You' is origineel een nummer van Screamin’ Jay Hawkins, maar het werd pas een klassieker in de voortreffelijke versie van CCR. Jo Neyskens stal hier de show met een geweldige mooie gitaarsolo. Voor deze twee laatste nummers had Jo zijn Gibson ingeruild voor een Fender Telecaster. Van het krachtige 'I Put A Spell On You' naar het sobere, maar o zo mooie 'Who’ll Stop The Rain' was maar een kleine stap in Diest. Fogerty schreef het nummer op de terugweg van het Woodstock Festival naar huis, de aanleiding was de zware regenval tijdens dit legendarische festival. De finale zat er aan te komen en dat was voor Frankie, Jo en Geert een uitstekend moment om nog een paar uptempo rockers uit hun instrumenten te toveren. Eerst was er het rauwe en schitterende 'Up Around The Bend' en daarna de meezinger 'Hey Tonight'. Afsluiten deed Cosmo's Foger-T, met 'Keep On Chooglin'', één van de favoriete Creedence songs van Frankie.
 
 
 
 
 
 
Maybe you don't understand it, but if you're a natural man, you got to ball and have a good time and that's what I call chooglin'. Dat waren de eerste woorden die Frankie zong in dit heel stomende groovy nummer. De lekkere pompende baslijnen van Geert Schurmans waren in gehele nummer aanwezig en Jo Neyskens nam buiten het spetterend gitaarwerk ook nog de gruizige en opwindende mondharmonica voor zijn rekening. Drummer Frankie Saenen zorgde met stevig en strak slagwerk dat alles in de goede banen bleef. 'Keep On Chooglin'' was een nummer dat stevig maar niet erg snel begon om ergens in het midden helemaal te exploderen, om een paar minuten later terug naar het beginritme te gaan. Subliem nummer. Geweldig slagwerk van Frankie, echt huilende vette gitaarsolo van Jo en diepe bonkende baslijnen van Geert die ook nog de percussie deed met zijn voet. Er volgde nog een stop terwijl het publiek verder ging met ritmisch handgeklap, waarna de band even later weer schitterend inviel. Dit topnummer was een lust voor het oor, maar spijtig ook het laatste nummer van de band. Er volgde een luid en enthousiast applaus waarmee het publiek liet horen dat ze nog meer wilden horen van Cosmo's Foger-T. Daar had het trio wel oren naar en even later zette Frankie met ritmisch getik op de koebel 'Down On The Corner' in. Frankie vroeg aan het publiek om bij het volgende nummer het lichtje van hun smartphone te laten branden. De vele lichtjes gaven 'The Midnight Special' een extra en speciaal sfeertje. De registers werden nu helemaal open getrokken voor de rocker 'Travelin' Band'. Het concert en het festival werd afgesloten met 'Rocking All Over The World', een nummer dat John Fogerty schreef na de split van Creedence Clearwater Revival. Status Quo had er één van hun grootste hits mee en het was een uitstekend nummer om mee te zingen en zo een prachtige avond af te sluiten. Ik geloof dat bijna iedereen op het plein het refrein aan het meezingen was en dat deed de organisator die juist voor me stond geweldig deugd. Hij stond te glunderen op het moment dat Frankie, Geert en Jo hun schitterende concert beïndigden.
 
 
 
Verslag en foto's: Walter Vanheuckelom