COSMO'S FOGER-T - CC LEOPOLDSBURG 26 FEBRUARI 2022 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
COSMO'S FOGER-T - CC LEOPOLDSBURG 26 FEBRUARI 2022 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Cosmo's Foger-T
Date: 
26/02/2022
Venue: 
Cultureel Centrum
Place: 
Leopoldsburg
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
COSMO'S FOGER-T - CC LEOPOLDSBURG 26 FEBRUARI 2022 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
 
Dat de Corona maatregelen versoepeld zijn was zaterdag te merken in een zo goed als uitverkocht Cultureel Centrum in Leopoldsburg. Daar was natuurlijk een goede reden voor, want met Cosmo's Foger-T was één van de beste tribute bands van Creedence Clearwater Revival te gast. Eerst kwam Petra Schaap over de muziek carrière van John Fogerty, Tom Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford vertellen. Van Willy And The Poor Boys, naar The Golliwogs en uiteindelijk naar Creedence Clearwater Revival, de succesvolste en meest populaire band uit de late jaren zestig. Spijtig genoeg duurde het liedje niet lang. Voor de Belgische fans zal 24 september 1971 altijd een onvergetelijke herinnering blijven, want toen trad CCR (als trio, Tom had de band al verlaten) op in het Antwerps sportpaleis. Het was het allereerste rockconcert dat in het Antwerps Sportpaleis doorging. Later vertelde Petra ook dat Scabs drummer Frank Saenen een grote fan was en nog steeds is van CCR en John Fogerty. Buiten de geweldige songs sprak vooral het slagwerk van Doug Clifford de jonge Frankie aan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Cosmo's Fogerty-T al Frankies tweede CCR tributeband is. Met bassist Geert Schurmans en gitarist Jo Neyskens vond hij de nodige bondgenoten. Met hun drieën houden ze met groot succes al jaren de CCR muziek levendig. Frankie, Geert en Jo spelen niet de studioversies van de nummers, maar ze proberen te klinken als de live sound van CCR, zoals zij als trio klonken in het begin van de jaren zeventig. Genoeg gesproken vond Petra en ze kondigde met groot enthousiasme Cosmo's Foger-T aan.
 
 
 
 
 
 
Eerst was er nog een instrumentale intro en even later verschenen Frankie, Jo en Geert op het podium. Net als CCR in 1971 in Antwerpen begon Cosmo's Foger-T met 'Born On The Bayou', gevolgd door 'Green River' en 'Suzie Q'. Het lekker groovende 'Born On The Bayou' is een geweldig nummer om de ritmesectie te beoordelen, maar dat is bij deze band geen probleem want met Scabs drummer Frankie Saenen en bassist Geert Schurmans heeft deze band twee toppers in haar rangen. De tijdloze en heel herkenbare nummers werden luidkeels door het publiek meegezongen.Na deze ietwat langere songs, begon Cosmo's Foger-T met 'It Came Out The Sky', 'Lodi', 'Down On The Corner', 'Have You Ever Seen The Rain', 'Bad Moon Rising' en 'Proud Mary' aan een reeks wereldhits. Het is nog steeds niet te begrijpen dat John Fogerty in zo een korte periode zoveel wereldhits kon schrijven. Het leek wel een levendige jukebox die op het podium stond in het CC van Leopoldsburg. Elk lied werd meegezongen, maar wanneer Frankie de muziek stillegde en aan het publiek vroeg om het refrein van 'Have You Ever Seen The Rain' te zingen, schrok hij zelf toch een beeje van het volume aan geluid dat er vanachter de mondmaskers van het publiek kwam. 'De boogie 'Bad Moon Rising' en de eerste wereldhit 'Proud Mary' mochten in Leopoldsburg ook op veel applaus rekenen.
 
 
 
Voor meer foto's klik op de link van mijn Flickr fotoalbum: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/albums/72177720296993138
 
 
 
Het waren niet alleen de meest bekende nummers die de revue passeerden ook met  'Commotion' en een geweldige versie van 'Run Through The Jungle' wist Cosmo's Foger-T te imponeren. Daarna was het weer tijd om met 'Fortunate Son', 'I Put A Spell On You', 'Who'll Stop The Rain' en 'Up Around The Bend' een rijtje wereldhits te spelen. Dat Jo Neyskens een uitstekend gitarist is bewees hij met zijn fantastische snarensolo in 'I Put A Spell On You'. Net als CCR in Antwerpen sloot Cosmo's Foger-T hun concert af met het stomende 'Keep On Chooglin'. Bassist Geert Schurmans, op zijn Rickenbacher bas, en drummer Frankie Saenen zorgden voor een verschroeiende groove en Jo Neyskens nam naast het gitaarwerk ook nog met veel verve het mondharmonicawerk voor rekening. De band kreeg een waanzinnig applaus en zij bedankten het publiek met een paar extra songs. 
 
 
 
 
 
 
 
Eerst was er 'Midnight Special' met een massa dansende lichtjes in de zaal. Frankie had gevraagd aan het publiek om de lichtjes van hun GSM aan te doen en die vraag werd door het enthousiaste publiek massaal beantwoord. Tijdens 'Rocking All Over The World', een John Fogerty nummer van na de CCR periode, ging het publiek helemaal uit de bol. Ze wilden nog meer van Frankie, Geert en Jo en na een korte stilte volgde een ingetogen, maar erg mooie a capella versie van 'Cotton Fields'. Cosmo's Foger-T zorgde voor een fantastische muzikale avond in het Cultureel Centrum in Leopoldsburg. Ik denk dat ik niet de enige was die zich terug zestien jaar waande. Spijtig genoeg was het zondagmorgen een ander gevoel niet dat onbezonnen gevoel, met geweldige muziek uit 1971, maar wel de bittere werkelijkheid met de oorlog in OekraÏne in ons hoofd. Ik hoop dat hier nooit oorlog komt en dat ik altijd mag blijven zeggen dat ik een kind van na de oorlog ben. Spijtig genoeg kunnen er dat velen in OekraÏne niet meer.
 
 
 
Verslag en foto's: Walter Vanheuckelom