BLUES MAASTRICHT LIVE - D'N HIEMEL - MAASTRICHT 8 DECEMBER 2018 - Berry Rombouts

Reports

About: 
BLUES MAASTRICHT LIVE - D'N HIEMEL - MAASTRICHT 8 DECEMBER 2018 - Berry Rombouts
Artist: 
Blues Maastricht Festival
Date: 
08/12/2018
Venue: 
D'n Hiemel
Place: 
Maastricht
Your Reporter on the Spot: 
Berry Rombouts

 Blues Maastricht Live—d’n Hiemel Maastricht -  8 december 2018 – Berry Rombouts

.

Met de bands  CC Jerome,  Archie Lee Hooker, Dynamite Bluesband en Hook Herera heb je op deze avond, 3 weken voor Nieuwjaar, al een hoop vuurwerk op het podium staan. De rock & roll band CC Jerome heb ik niet gezien. Maar Jerome maakt later op de avond zijn opwachting bij Hook Herrera.

De mooie opzienbarende Femke (Fatale) Verstraete uit Brugge kondigt vanavond op een uiterst amusante wijze de bands af en aan.

De Coast to Coast band  start met een lange intro totdat Archie Lee Hooker (volle neef van John Lee Hooker) in een vlammend rood pak op het podium verschijnt. Met het swingende Boogie Woman grijpen Archie en band het publiek meteen bij de lurven. Hier staat een erg goed ingespeelde band op het podium. Nog even de bezetting, Fred Barreto-guitar, Nicolas Fageot-bas, Yves Ditsch-drums en Matt Santos bespeelt de keys en bluesharp.

Wat is die vitale Archie toch een grote podium persoonlijkheid. Hij praat de songs mooi aan elkaar met een verhaaltje of een grap. Ondertussen druk gebarend met zijn armen. Er volgen nog 3 groovende songs van de Cd  ‘Chilling’, (release mrt 2018) waaronder ‘Big Ass Fun’ met een stevige organ solo en scheurend harpwerk van Matt Santos. Met Tennessee Blues komt de eerste slow blues voorbij, waarin Archie praat en zingt. Met subtiel gitaarspel van Fred en met ondersteunend organspel en een harpsolo van Matt. In het uitgesponnen ‘Chilling’ mag Fred zich nog eens uitleven met een paar felle gitaarsolo’s. Met een inleidend verhaaltje van showman Archie wordt Blues Shoes ingezet door Yves op drums. Met  verrassende uitstapjes naar Chic en Michael Jackson door Fred met gitaar akkoordjes, vette bas van Nicolas en strak drumwerk van Yves. Dit alles begeleid met vloeiend organspel van Matt.  Klasse.

Tussendoor wordt het publiek ook getrakteerd op kleine snacks, hiemels lekker!

Het publiek schreeuwt om een encore en krijgt er een. Met ‘Boom Boom’ wordt een dampende afsluiter gespeeld. Archie en band genieten op het podium en ze hebben veel interactie met het enthousiaste publiek. Fred stuurt met zachte dwang Archie het publiek in om samen met hen het refrein te zingen. Onder een luid applaus klimt Archie weer terug op het podium en bedankt met zijn band het publiek. Dit was genieten van het eerste vuurwerk.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De Dynamite Bluesband, winnaar van de Dutch Blues Challenge 2018 mag het opgewarmde publiek nu gaan entertainen. Deze prijs schept verwachting bij het publiek. (Volle zaal)

De band opent met ‘Trash and Runaway’ een rauwe up tempo song met een scheurende harp solo van Wesley. Er volgen nog 2 van die swingende ongepolijste songs.  Die Wesley is een stuiterballeke op het podium, hij schijnschopt, springt en geeft met zijn hele lijf de breaks of stops aan, wat een energie(dynamiet) zit er in dat manneke.

Wesley draagt ook een lied op aan een zekere Mieke, ‘Evil Woman’ met groovend basspel van Renzo en stuwend drumwerk van Jan. Wesley gebruikt in deze song ook n 2e micro  voor wat stemvervorming. De band barst van de passie, geweldig om te zien.

Er worden nog meer up tempo songs gespeeld, onder andere, ‘Boom Boom’, en ‘Rebound’ in gezet door Jan op de diepe toms, en met repeterende gitaarlicks van JJ van Duyn en de gemene solo halverwege. Fijne gitarist, die J J.

De song ‘No Cent’ is toch wel n hoogtepunt van deze set. Alles zit in deze song; spetterend gitaarspel, mooie baslijnen, strak afwisselend drumspel, goede koortjes en lead zang van Wesley.  Lijkt veel op Stray Cats. Met ‘She is dynamite’ van BB King wordt de set afgerond. Hoofdrol in deze song voor Wesley met geweldig bluesharp spel, en even sing a longen met het publiek, Hey Baba Luba.. Op luidruchtig verzoek van het publiek komt er een toegift, de  blues klassieker ‘Automatic’ wordt passievol gespeeld. Na deze dynamische set is het tijd voor n pintje.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Na het Nederlandse blues geweld maakt de imposante Amerikaan met de Mexcicaanse naam Hook Herrera zijn opwachting.  Hij heeft nog 2 Nederlandse gitaristen aan deze samengestelde band toegevoegd. De gitaristen zijn, Dusty Ciggaar, (speelt bij Ian Siegal) en  Jerome van Gasteren.  Daryll Ciggaar, drums.  Jan Vermeulen, bas en Roy Raaymakers, keys.

Hook  gekleed met een Mexicaanse poncho was wat later present, hij had in de middag nog een gig in Nederweert. 

Hook en zijn band schotelen het publiek een traditionele blues set voor, het meest up tempo  en een paar slow blues. Hook is een goede zanger, gitarist en een geweldige bluesharp speler.  Dusty en Jerome spelen om beurten subtiele en opzwepende  gitaarsolo’s op respectievelijk de Gibson en de Fender. Roy ondersteunt met gedegen spel en geeft ook een paar sprankelende organ/piano solo’s ten beste. De ritmesectie, Jan en Daryll, is vanavond op hun best, mooie bas loopjes en strak stuwend drumwerk.

Als verrassing in deze set verschijnt Archie Lee Hooker ineens op het podium. Ze spelen een uitgebreide boogie en een blues song. De band en Archie zwepen elkaar op en halen het beste in elkaar naar boven. Dit is een dampende jam, om niet te vergeten zo goed. Hook en band sluiten af met ‘Talk to me Baby’ van Buddy Guy. Dit is een mid tempo blues met kenmerkende basloopjes die de song dragen. Alle bandleden krijgen van Hook de ruimte om hun skills nog eens te tonen. De band wil nog door spelen, maar mooie Femke steekt daar namens de organisatie op charmante wijze een stokje voor. Het is inmiddels 01.10 uur.

Het is een vlammende, enerverende avond geweest. Compliment aan de organisatie, en de licht en geluid crew. Alles was goed geregeld, alleen graag iets meer licht boven podium. De zondag maar eens gebruiken om bij te komen en nog wat nagenieten

 

Verslag en foto’s : Berry Rombouts