BERTUS BORGERS IN FAMILIEOMSTANDIGHEDEN - BLUE COLLAR HOTEL - EINDHOVEN 5 JANUARI 2019 - Berry Rombouts

Reports

About: 
BERTUS BORGERS IN FAMILIEOMSTANDIGHEDEN - BLUE COLLAR HOTEL - EINDHOVEN 5 JANUARI 2019 - Berry Rombouts
Artist: 
Bertus Borgers
Date: 
05/01/2019
Venue: 
Blue Collar Hotel
Place: 
Eindhoven
Your Reporter on the Spot: 
Berry Rombouts

Bertus Borgers In Familieomstandigheden -  Blue Collar Hotel-Eindhoven- 5 Januari 2019 – Berry Rombouts.

Eenmaal per jaar neemt Bertus zijn muzikale familie op sleeptouw om in Eindhoven een keer lekker muziek te maken, en het nieuwe jaar goed in te zetten. Deze goede traditie is al jaren geleden ingezet en opgestart vanuit Veldhoven, in theater de Schalm, en nu voor de 2e keer in Eindhoven.

Bertus is vooral bekend geworden als bandleider van de MR Albert Show, Sweet D’Buster en de Groove Express. Hij heeft ook gastoptredens verzorgd bij o.a. Herman Brood, Raymond van het Groenewoud en nu nog steeds bij Golden Earring.

Voor deze avond heeft Bertus zijn dochter Nova, broer Ruud en 3 zussen weten te strikken, namelijk Renie, Marie-Jose en Christine. Neef Lody en achterneven Maurice en Wouter completeren de familie. De muzikale bezetting is; Bertus, saxofoon en zang. Ruud, gitaar en zang.  Renie, Marie-Jose, Christine en Nova, zang en koortjes. Lody, gitaar en zang. Maurice, bas en Wouter, drums, zij vormen ook de ritme sectie van Bertus’ huidige band de Young Retro’s.

Bertus heet het publiek welkom in de warmste zone van Strijp S. (voormalig Philips industrie terrein)  En warm is het, in het stijf uitverkochte Blue Collar. Bertus en familie openen met een instrumentaal nummer. In een liedje over een Cowboy die de blues heeft, zingen vader en dochter een duet, hierin hoor je meteen, dat Nova erg goed kan zingen en Bertus goed bij stem is.  Dat Bertus ook een goede Nederlandse tekst kan schrijven, hoor je in het swingende, in reggaestijl uitgevoerd liedje, ‘Waar jij bent gebleven’. Mooi zangkoortje en relaxt sax spel van Bertus.

Christine zingt op een emotionele, passievolle wijze dat ze genoeg heeft van de pillen die Dr Feelgood haar verstrekt, in het gelijknamige liedje. Bertus ondersteunt haar met eveneens gevoelige sax klanken. Dit is blues in optima forma. Dat de band meer muziekstijlen kan spelen, bewijst ze als Nova een country en western song zingt over Mexico. Bertus vertelt vervolgens dat waar Amy Winehouse is, is hun Christine in de buurt. Ik hoop voor Christine en iedereen dat dat moment nog heel lang wegblijft. Maar ‘Back to Black’ van Amy wordt weer met passie vertolkt door Christine. In het reggae liedje ‘Leeg’ neemt Ruud gedreven de vocalen voor zijn rekening. Hierna volgen nog een paar up-tempo liedjes.

Dan is het de beurt aan Renie om een solo te zingen, en met ‘Tell me More’ heeft ze een liedje uit het antieke repertoire gekozen, volgens Bertus. Dit liedje doet denken aan Nina Simone en Ella Fitzgerald uit de 60er jaren, en wordt met veel gevoel smaakvol vertolkt door Renie.  Met de Joe Cocker klassieker ‘With a little help from my Friends’ gloedvol gezongen door Lody, en met weer mooie koortjes van de dames en heren, sluit de Borgers Band de 1e set af.

Nova opent de 2e set met ‘Never be Clever’ de hit van Herman Brood en His Wild Romance. Daarna vertelt Bertus over ‘Hunne Peer’ die poprecensent was bij het Eindhovens Dagblad, en gitarist bij ‘Bo the Rude’, en die helaas op jonge leeftijd is overleden. Die band hadden Ruud en Peer samen opgericht in 1987. Als ode aan Hunne Peer spelen ze het lied ‘Young’ gezongen door Ruud, en strak gespeelt door de band. In melodieuze ‘Mayday’ staat Nova weer in de spotlights met fraaie solozang.  Vervolgens kruipt Christine in de huid van Janis Joplin, en met een temperamentvolle vertolking van ‘Give me a peace of your Heart’ zou je bijna geloven dat Janis weer onder ons is. Ruud leeft zich ook nog eens uit met een felle gitaarsolo, en er worden weer mooie koortjes gezongen door de andere dames.

Omdat we volgens Bertus in een gender neutrale tijd leven, moet het mogelijk zijn dat hij een nummer van Tammy Wynette kan zingen. De tranentrekker ‘Stand by your Man’ wordt voor de eerste keer gespeeld, en het publiek zingt/schreeuwt mee. Lachen! In de lang uitgesponnen blues rocker ‘Sitting down by my Window’ met een paar tempo wisselingen erin, zingt Christine nog eens hartverscheurend. Met het swingende Nederlandstalig liedje ‘Waaraan’ treden Bertus en de dames nog eens op de voorgrond met mooie solo en samenzang. Met scheurend sax spel zet Bertus het lied ‘Betaal’ in gang. Dit lied blijft in je hoofd zitten, omdat het een lekkere groove en een leuke tekst heeft. Dit lied is ook het einde van de 2e set, en Bertus belooft volgend jaar bij leven en welzijn, weer met zijn familie te spelen in de Blue Collar. Zelfs 2x, op zaterdag en zondag. Er volgt een oorverdovend applaus en gejoel. Dit houdt tevens in de familie Borgers niet kan vertrekken zonder een toegift.

Ruud zet met een bekend gitaarrifje en passievolle zang de 1e toegift in gang, het rockende ‘Smells like teen Spirit’ van Nirvana.  Dit gaat erin als koek. In de 2e toegift ‘Unchain my Heart’ van Joe Cocker neemt Bertus de zang voor zijn rekening. In dit lied kunnen de achtergrond zangeressen nog eens flink uitblinken. Ook nog eens de geweldige ritme sectie vernoemen, Wouter en Maurice, die de hele familie in het spoor houden tijdens de solo uitstapjes.

Het is eigenlijk best uniek dat er een grote familie is die muziek maakt, en verdeeld is in 3 generaties, en elkaar dan vinden in rock, soul en blues muziek. En ze willen hun familiale muziek passie ook nog eens delen met publiek.  Wat zijn we toch bofkonten in Eindhoven en weide omgeving.

Nog een compliment aan Blue Collar, licht en vooral geluid was goed verzorgd.

 

Verslag en foto’s : Berry Rombouts