Ben Harper @Lokerse Feesten 2017 - 08/08/2017 - Verslag Nancy Laeremans - Foto's Michel van Rhijn

Reports

About: 
Ben Harper @Lokerse Feesten 2017 - 08/08/2017 - Verslag Nancy Laeremans - Foto's Michel van Rhijn
Artist: 
Ben Harper
Date: 
08/08/2017
Venue: 
Lokerse Feesten
Place: 
Lokeren
Your Reporter on the Spot: 
Verslag Nancy Laeremans - Foto's Michel van Rhijn

Lokerse feesten 08/08

Ben Harper

Na het jonge geweld van Tom Odell maakt het publiek zich klaar voor Ben Harper, die eveneens werd aangekondigd als een man met een geweldige stem. Op het podium wordt alles in gereedheid gebracht, voor het podium krijgen we een heuse volksverhuizing. De jonge deernen maken plaats voor een gemengd, ietwat ouder publiek.

Harper zal volledig solo spelen, alleen een piano en een houten stoel moeten worden klaargezet. Ik zie in de coulissen een hele resem akoestische gitaren  staan.

De man komt op, lijkt eerder op een “farmer” die na een lange dag werken een pintje komt drinken op een zonnig terras. Een eenvoudig T-shirt en soortgelijk hoedje zullen het moeten doen. Eén ding is al van voor de start duidelijk, hij moet het niet hebben van spektakel. Alles oogt heel sober en puur.

Na een verlegen begroeting aan het publiek wordt het plein muisstil en zal het de rest van de avond ook zo blijven. Nog nooit heb ik de menigte zo stil geweten tijdens een openluchtconcert. Op die ene onnozelaar na, die het nodig vond om “Fuck You” te roepen tussen twee nummers in. De meerwaarde van deze kreet ontgaat mij en vele anderen, maar hopelijk is hij tevreden over zichzelf naar huis gegaan.

Harper zet het 2e nummer in Deeper and Deeper, maar is hier zelf blijkbaar niet tevreden over. Hij vloekt in de micro en begint helemaal opnieuw. Hij klinkt het best op zijn Weissenborn-gitaar, die hij liggend op zijn schoot als slide-gitaar bespeelt.

Anderhalf uur genieten wij van topkwaliteit; alleen de man, zijn stem, zijn gitaren en zijn piano! Meer heeft hij echt niet nodig om de duizenden mensen te beroeren, impressionant. Geen toeters en bellen, filmpjes, special effects, … Harper brengt elk nummer even ingetogen, alsof hij een kamerconcert geeft voor een handvol mensen. Af en toe een woordje van dank naar het publiek gericht en dan is hij weer weg, even stil en geruisloos als hij gekomen is.

Grote man die Ben Harper, je moet het maar doen om enkel met je stem en je gitaar, duizenden mensen, anderhalf uur te laten genieten van de schoonheid van muziek.

Playlist o.a. ; Don’t Look Twice, Deeper and Deeper, Lifeline,  Diamonds on The Inside, Walk Away, Born To Love You, Another Lonely Day, She’s Only Happy in the Sun, Strut, Waiting on an Angel, Burn One Down.