1969 - 2019 - 50 ans Woodstock @Rock Oasis ft. Marc Ysaye & Woodstock Unplugged - reportage en foto's Michel van Rhijn

Reports

About: 
1969 - 2019 - 50 ans Woodstock @Rock Oasis ft. Marc Ysaye & Woodstock Unplugged - reportage en foto's Michel van Rhijn
Artist: 
Marc Ysaye & Woodstock Unplugged ------- 1969 - 2019 - 50 ans Woodstock
Date: 
22/12/2018
Venue: 
Rock Oasis
Place: 
Bruxelles
Your Reporter on the Spot: 
Michel Van Rhijn : Text & Photos

1969 – 2019 50 ans Woodstock

 

Van 15 augustus 1969 tem. 18 augustus 1969 heeft het festival wereld een gedaante wisseling ondergaan. 3 days of peace & music was het thema. En gisterenavond vond in de Espace Toots te Evere, tijdens de laatste van de 4 avonden van Rock Oasis, kon je met een teletijdmachine opnieuw heerlijk genieten van wat het festival der festivals.

Jean-Pierre Vanderlinden en Jean Lucas, de organisatoren van dit event, hebben opnieuw hun uiterste best gedaan om ons een avondje te bezorgen waar we onze vingers van kunnen aflikken. Om de avond te openen, hebben ze niemand minder dan Marc Ysaye uitgenodigd om een uiteenzetting te geven over het festival. Als grijze eminentie, radiopresentator en directeur van de "classic rock" zender Classic 21 van RTBF en daarenboven drummer van Machiavel, worden we meteen verwend. Net als op zijn zondagochtend programma vertelt hij vlotjes hoe het festival tot stand is gekomen, aangevuld met enkele leuke weetjes dat hij in de loop der jaren is te weten gekomen door de vele interviews en ontmoetingen. Aangezien Marc Ysaye eind januari met pensioen gaat, werd hij in de bloemetjes gezet door de organisatie en niemand minder dan Minister President van het Brussels gewest Rudi Vervoort.

Na een korte pauze was het tijd voor muziek met de gelegenheidsformatie “Woodstock Unplugged”. Pascale Michiels, Filip Bollaert, Bert Verschueren en Patsy Verfaillie brengen ons 50 jaar terug in de tijd op een meesterlijke wijze. Heel wat artiesten die op Woodstock stonden komen aan de beurt, en dit zonder dat het een medley wordt waar je 50 songs hoort in 30 minuten. Netjes overlopen ze de verschillende bekende en minder bekende artiesten als;

Canned Heat, Richie Havens, Tim Hardin, Arlo Guthrie, Joan Baez, Crosby,Stills,Nash & Young, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, CCR, Melanie, Janis Joplin en als waardige afsluiter Joe Cocker met de fenomenale afsluiter “With a Little Help from my Friends”.

Bert Verschueren kwam mij bekkend voor. Ik had hem inderdaad deze zomer reeds op mijn sensor geplakt tijdens Festiv’Halle. Hij is de gitarist van Mama’s Jasje. Hij had mij daar al het gevoel gegeven meer in zijn mars te hebben dan gewoon Peter Van Laet te begeleiden. En inderdaad, hier is hij lekker los gegaan met een overheerlijke behendigheid van zijn gitaren.

Pascale Michiels, Filip Bollaert, en Patsy Verfaillie zorgen voor een prachtige zang en harmonie. Wat een mooie stemmen hebben zij. Stuk voor stuk kunnen ze je kippenvel momenten bezorgen. Ik was benieuwd, wie Grace Slick van Jefferson Airplane op zich ging nemen? Patsy heeft dat magistraal gedaan. Daarenboven weten ze met z’n vieren twee uur aan het stuk de volle zaal te entertainen. Ze hebben zelfs een koffertje humor meegenomen.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik een grote fan ben van het Woodstock Festival, en zeker van zijn muziek. Ik was dus wel erg benieuwd. Wel, ik ben met een erg goed gevoel terug huiswaarts gekeerd. 2019 belooft hoopvol te worden.

Rock Oasis heeft dat erg goed gedaan.

Tot in 2019, Michel van Rhijn