De Zwerver binnenkort

Posters

What: 
De Zwerver binnenkort
Date: 
19/04/2024
Until: 
24/05/2024
Location: 
De Zwerver Leffinge

Donderdag 1 februari, 20u30
TAXI WARS + Porcelain id
Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge
22 euro vvk, 25 euro add, 19 euro Z-pas
Exclusieve try-out

Na een pauze van zo'n vier jaar komt Taxiwars nog eens naar Leffinge.  De band ligt bovendien al stil sinds augustus 2022. Hoog tijd om de draad weer op te pikken, te beginnen met een exclusieve try-out in De Zwerver.
De jazzband rond dEUS-frontman Tom Barman is al ruim tien jaar en drie platen lang één van de absolute smaakmakers van de rijk geschakeerde Belgische jazz-scene.
Dankzij de opvallende, atypische vocals van Barman neemt het quartet daarin een opmerkelijk plaats in. In Taxiwars werkt hij samen met Robin Verheyen, de naar New York uitgeweken saxofonist die daar zijn weg heeft gevonden en er samenwerkt met Marc Copland, Ravi Coltrane en Joey Baron. Bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre vormen de solide en sublieme backbone van de band.
Op hun drie platen 'Taxiwars', 'Fever' en 'Artificial Horizon' verheft de band zich boven alle genres, jazz, rock, hiphop, elektronica, poëzie ... TaxiWars is het allemaal. Naast vernieuwing bouwt het project waarmee Barman een jarenlange droom in vervulling liet gaan, evengoed verder op de rijke jazztraditie uit het begin van de jaren zestig. Invloeden van jazzgrootheden als Archie Shepp, Charles Mingus en Pharaoh Sanders zijn nooit ver weg.

Als support kozen we PORCELAIN ID van wie hun debuutalbum 'Bibi:1' op 16 februari uitkomt op Unday Records.
Porcelain id is het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime (zij/hun) sinds 2020 bijzonder soulvolle popliedjes loslaat, met vaak een combinatie van akoestische gitaar en lofi electronica. Ze ontpopten zich de voorbije jaren als één van de veelbelovende Belgische talenten, wonnen de gerenommeerde Sound Track-wedstrijd, bouwden een stevige livereputatie op en werd door De Morgen 'een folkzanger voor de nieuwe tijd' genoemd. PORCELAIN ID gaat een andere muzikale richting uit: de eenvoudige maar impressionante combinatie stem-gitaar wordt aangevuld met een flinke dosis elektronica, in de richting van Bon Iver of Yves Tumor en evolueerde in een band. Samen met producer Youniss maakte Hubert Tuyishime – aka Porcelain id - 11 sterke songs, gebundeld op hun debuutalbum.
Hun nieuwe liveshow (in trio) ging in première op Fifty Lab in Brussel; de vele aanwezigen zagen een ontbolstering van Hubert als frontman die hun band doorheen de dynamische show loodste. Intussen stonden ze ook op Eurosonic in Groningen en volgen later nog We Are Open in Antwerpen en Motel Mozaïque in Rotterdam.

Zaterdag 10 februari, 21u00
NO PRISONERS
Café De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge
7 euro vvk, 10 euro add, 5 euro Z-pas
Willy belofte van de maand, ex Raketkanon, ex Kapitan Korsakov.

Dit viertal uit Gent wordt aangevoerd door Pieter-Paul Devos die we nog kennen van Kapitan Korsakov en Raketkanon. Na het "experimentalisme" van zijn vorige bands wou hij zich begeven op het terrein van frisse garagepop. "Minder Sgt. Pepper en meer Revolver," zegt hij met een knipoog als hij het geluid van zijn nieuwe band NO PRISONERS uitlegt. Hij verzamelde één oude kompaan, Pieter De Wilde (Raketkanon, drums) en twee vrienden, Leander van het Groenewoud (bass/backing vocals) en Harry Descamps (Whorses, guitars/backing vocals) rond zich en nam intussen een viertal songs op. Pieter-Paul Devos is al jaren een drijvende kracht in de Belgische rockscene en zijn inspanningen zijn erkend door grootheden als Iggy Pop en Steve Albini (die een aantal van zijn platen opnam).'Watch Your Eyes' combineert het scherpe gevoel voor songwriting van acts als Hüsker Du en Wipers met de melodieuze branie van bands als Buzzcocks en Pixies en is een sympathieke verzameling garagerockliedjes die je binnen de kortste keren meezingt.

Donderdag 22 februari
HOOVERIII (usa) + Frankie
Café De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge
psychrock, garagerock double-bill
12 euro vvk, 15 euro add, 10 euro Z-pas

Hooveriii (spreek uit hoover 3), aanvankelijk het solo-project van Bert Hoover uit LA, maar intussen een vijftal, was in 2019 al eens op bezoek in 't Manuscript. Toen hadden ze net hun debuut uit. We herinneren ons een sterk optreden waarvoor Musiczine wist te noteren: "Het werd een erg aangename verrassing. Hooveriii hinkte een beetje op twee gedachten. In de compacte nummers boorden ze hedendaagse psychrock aan waarbij ze af en toe wel heel dicht in de buurt van Ty Segall kwamen. Knap gedaan maar de lange uitgesponnen nummers spraken toch net iets meer tot de verbeelding. Meeslepende spacerock waarin de gitaren van Hoover en Gabe Flores het voortouw namen. (...) Ik hoorde eerder sporen van Hawkwind en The Grateful Dead." Stevige psych-rock dus met een krautrock-twist. In 2022 kwam hun voorlopig beste plaat 'A Round Of Applause' uit. Zopas verscheen opvolger 'Pointe'.
FFO Ty Segall, Meatbodies, Frankie and The Witchfingers, King Gizzard, Hawkwind, The Grateful Dead, The Byrds...
Frankie, half poppenkast, half band besliste te wachten met hun debuut tot ze zelf hun platen konden produceren, letterlijk. Ze bouwden hun eigen platenmachine in een oude Mitsubishi-werkplaats in Brussel. In deze grijze werkplek leidt de band zijn eigen leven en werken ze aan verschillende projecten. Frankie bestaat uit koppige individuen die af en toe proberen samen te werken, proberen het schip in de juiste richting te sturen zonder een kapitein. Half jongensband, half gekke professors. De jongens brachten net hun eerste plaat 'Blubber' uit via EXAG' Records. Muzikaal gezien vinden ze inspiratie bij de vroege jaren 90 Crypt Records Memphis-stal (Oblivions, The Gories, etc.), maar ook bij outsiders als The Make-Up of The Nation Of Ulysses tot zelfs The Mothers of Invention. Live staan ze er als een huis al klinken ze stoffiger dan Billy Childish.
FFO: Fat White Family, Black Lips, Velvet Underground, Ty Segall, Neil Hamburger, Country Teasers.

Woensdag 27 en donderdag 28 maart, 20u00
HET ZESDE METAAL
Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge
2 x Uitverkocht
album voorstelling 'Het langste jaar'

'Het langste jaar' was de eerste single van de gelijknamige zesde langspeler van Het Zesde Metaal. Zanger Wannes Cappelle schreef het lied naar aanleiding van de herdenking van de sterfdag van een familielid. Door de ongeneeslijke ziekte waar muzikant Tom Pintens aan overleed, werd het ongewild ook het meest passende lied dat de overige bandleden op diens begrafenis konden spelen. Een automatische piano zette er de exacte pianopartij neer die Pintens als producer nog zelf in de studio opnam.
'Met 'Het langste jaar' is Het Zesde Metaal aan zijn zesde album toe. Het nieuws van de ongeneeslijke ziekte van gitarist en toetsenist Tom Pintens inspireerde de band om een album te maken in de intimiteit van de eigen kring. Tom leidde de groep als producer naar de studio in juni 2023. Het album verscheen vorige week bij Unday Records.

Vrijdag 19 april, 20u30
KIDS WITH BUNS + Roufaida
Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge
19 euro vvk, 22 euro add, 16 euro Z-pas

Met het kersverse debuutalbum 'Out Of Place' op zak en twee nominaties voor de MIA's in de hand is dit het moment om een clubtour aan te kondigen voor de band rond Marie Van Uytvanck en Amber Piddington – beter bekend als Kids With Buns. Het spreekt voor zich dat ze ook De Zwerver zullen aandoen.
Het mag dan even geduurd hebben voor het duo hun wonderschone folksongs met de wereld durfden te delen, zodra ze de veilige sferen van hun slaapkamers eenmaal definitief inruilde voor podia, ging het allemaal razendsnel. In 2020 selecteerden wij hen voor TAZ Jong Muziek, in 2021 wonnen ze De Nieuwe Lichting. Een prijs die eerder acts als Tamino en The Haunted Youth richting landelijke glorie lanceerde. En die kickstart kwam er zeker ook voor Kids With Buns. Single 'Bad Grades prijkte wekenlang als een heldere ster bovenaan de hitlijst van Studio Brussel, en de teller staat nu op bijna drie miljoen streams. Niet slecht voor een tweede single. Intussen is 'How Bad It Could Be' niet van de radiogolven weg te denken.
Amber en Marie zoeken grenzen op, zowel muzikaal als thematisch. Ze graven diep in hun psyche en persoonlijke ervaringen wat hen in staat stelt om op minutieuze wijze hun oprechte gevoelens om te zetten in muziek. Waar hun twee gedachten samenkomen, neemt hun muziek vorm aan. Een melancholisch micro-universum ontstaat wanneer hun zuivere maar onderscheidende gitaren samensmelten met Marie's androgyne stem en Amber's zijdezachte tonen. Live is het duo intussen een quartet geworden.

Voor fans van Phoebe Bridgers of London Grammar.

Woensdag 8 mei, 20u30
ISKANDER MOON
Foyer De Zwerver
12 euro vvk, 15 euro add, 10 euro Z-pas

De release show van de debuut-EP van Iskander Moon in de AB in Brussel is maanden op voorhand uitverkocht, maar niet getreurd, de 23-jarige Zelzatenaar gaat de gort op met zijn band en doet daarbij ook De Zwerver aan.

De eerste single van Iskander doet het alvast heel goed! Saturday Silence wordt gedraaid op MNM, Studio Brussel en Radio 2 en heeft al duizenden online streams.

Iskander Moens, zoals hij echt heet is een muzikaal wonderkind, klassiek geschoold pianist die switcht van Bach naar Taylor Swift en in zijn jonge jaren op tour trok door Europa met het koor-ensemble Collegium Vocale. Vorig jaar studeerde hij af aan het Kask in Gent als producer.

Iskander houdt ervan om opgeslokt te worden door een grote, anonieme stad en trok daarom voor langere periodes naar New York, Berlijn, Boston en Firenze. Hij dompelde zich er telkens onder in de lokale muziekscene, speelde in tal van singer-songwritercafé's - waar hij indruk maakte met zijn warme tenorstem - én hij schreef en passant een berg fonkelende folkpopsongs waarvan de mooiste dus binnenkort verschijnen op zijn eerste release.

Vrijdag 24 mei, 20u30
BRUTUS + Sugarbunny
Zaal De Zwerver, Dorpsstraat 95, 8432 Leffinge
26 euro vvk, 29 euro add, 23 euro Z-pas
nieuwe datum/uitverkocht

Met een unieke mix van post-rock, hardcore, prog-rock en metal walst Brutus de internationale progressieve rock- en metalscene al enkele jaren plat. Het eigenzinnige powertrio bestaat uit zingende drummer Stefanie Mannaerts, gitarist Stijn Vanhoegaerden en bassist Peter Mulders. Ten tijde van hun debuutalbum Burst (2017) speelden ze een eerste headline show in De Zwerver en opvolger Nest uit 2019 stelden ze dat jaar voor op Leffingeleuren.
Na uitgebreide tours in zowel Europa als Noord-Amerika, vaak samen met gelijkgestemde bands als Cult Of Luna, Russian Circles, Chelsea Wolfe, Converge of zelfs Deftones hebben ze een haast onverwoestbare live-reputatie opgebouwd. Met nieuw album Unison Life (2022) touren ze opnieuw door Europa en de U.S.A. in clubs en op festivals. Live gaat de band er als een huis. Verwacht je aan een stevige en energetische set met meesterlijke baslijnen, etherische postrock en een hoog hardcore/punk-gehalte.

Op vraag van Stefanie Mannaerts opent Sugarbunny voor Brutus in De Zwerver. Naast Hannah Vandenbussche (singer) waarmee Stefanie ook in Rumours zit bestaat de band uit Mirko Banovic (bass), Jasper Morel (guitar) en Joris Casier (drums). Hun eerste single 'Sun' vind je op Spotify.