TED RUSSELL KAMP – SOLITAIRE

Album Review

Album: 
TED RUSSELL KAMP – SOLITAIRE
Artist: 
Ted Russell Kamp
Record Label: 
Continental Song City
Style: 
Country, America , Singer/songwriter
Date: 
07/05/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
TED RUSSELL KAMP – SOLITAIRE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse singer/songwriter, producer en Grammy winnende bassist Ted Russell Kamp werd in New York geboren, maar woont nu al bijna twintig jaar in Los Angeles, CA. Na de universiteit dook Ted Russell Kamp de muziekwereld in. Hij bracht enkele jaren door in Seattle en nam vier LP's op met zijn trio Ponticello, voordat hij in 2001 naar LA verhuisde. Eenmaal in LA vormde Ted de groep Union Pacific. Verder speelde hij nog in verscheidene andere bands en deed hij veel sessiewerk. Dat leidde er in 2003 toe dat Shooter Jennings hem in zijn band opnam. Kamp maakte met Shooter Jennings zes albums. Ted heeft tussen 1996 en 2019 al twaalf solo albums uitgebracht. Zijn platen debuteerden op #1 in de Euroamericana Chart en haalden de US Americana Chart's Top 100 Records of the Year. Ted Russell Kamp speelde ook op 'While I'm Living' van Tanya Tucker, dat een Grammy won als beste countryalbum van 2020. Hoewel Kamp in New York geboren is en nu in Los Angeles woont, is zijn muzikaal hart verkocht aan de muziek uit het Zuiden van de USA. De meeste van zijn favoriete platen werden gemaakt binnen een straal van een paar honderd mijl die Memphis, Nashville, Muscle Shoals, New Orleans en de Mississippi River, Dallas en Austin omcirkelt. Op zeven mei verschijnt zijn nieuwe album 'Solitaire', met daar op veertien originele songs, die Ted Russell Kamp hielp schrijven. 'Solitaire' is een voor de hand liggende titel in deze tijd van de Covid 19 pandemie, maar Ted werkte het album ook grotendeels alleen af in zijn thuisstudio. Buiten het vocale gedeelte, bespeelt multi instrumentalist Ted Russell Kamp de basgitaar, akoestische en elektrische gitaar, dobro, dulcimer, mandoline, banjo, orgel, accordeon, drums en percussie op dit album
 
 
 
 
 
Het album opent met de eerste single 'My Girl Now', een vloeiend en heel radiovriendelijk nummer. Kamp schreef het nummer samen met Micky Braun, van Micky And The Motorcars. Die namen 'My Girl Now' al op in 2014, op hun album 'Hearts From Above'. 'My Girl Now' is een liefdeslied met een groot Tom Petty gehalte. Het heel aantrekkelijke en levendige refrein maakt, samen met de heerlijke mandoline klanken, dat deze lovesong één van de beste songs op het album is. 'Path Of Least Resistance' is instrumentaal veel soberder, met alleen akoestische bas en gitaar. Ted Russell bezit een heel aangename stem en hij weet zijn verhalen met veel gevoel en met veel overtuiging te zingen. Er zit ook veel waarheid in zijn verhalen, want iedereen onder ons zal al wel ondervonden hebben, dat de weg van de minste weerstand, soms de enige manier is om door te gaan.
 
 
 
 
 
We krijgen een voller geluid in de vloeiende en catchy country rocksong 'You Can Go To Hell, I'm Going To Texas', dat op tien april verscheen als tweede single. Jim Doyle op drums en John Schreffler met uitstekend werk op de Pedal Steel gitaar maken samen met Ted Russell Kamp een meesterwerkje van deze 'You Can Go To Hell, I'm Going To Texas'. Backing zangeres Vanessa Olivarez maakt met haar mooie stem het vocale gedeelte helemaal af. Er klinkt heel wat weemoed, maar ook hoop in 'Birds That Sing At Dawn'. De ingetogen orgelklanken en het knappe vingerwerk op de akoestische gitaar bepalen de sfeer in dit nummer. In 'As Far As My Eyes Can See' zorgen de akoestische bas en de vingerknips voor het ritme. Ze zijn in het overgrote gedeelte van deze song ook de enigste instrumenten die voor de begeleiding zorgen voor de stemmen van Ted Russell Kamp en Matt Szlachetka, die beiden dit nummer schreven. Samen met Mark Mackay schreef Kamp 'The Hardest Road To Find'. Mackay speelt hier elektrische gitaar en zorgt ook voor de backing vocals.
 
 
 
 
 
In de titeltrack 'Solitaire' horen we alleen de stem van Ted Russell Kamp en zijn uitstekend vingerwerk op de akoestische gitaar. Shane Alexander en Kamp schreven samen 'Western Wind'. Beiden zorgen ze ook voor de mooie harmonieuze zang en het a capella gedeelte in het midden van het nummer, geeft deze song nog een extra touch. Het wordt bluesy in 'Be Your Man', waarin Kamp zingt dat hij alles zal zijn en alles zal doen voor zijn geliefde, als hij haar man mag zijn. We hoorden Jim Doyle op drums en John Schreffler op de Lap Steel gitaar al eerder op dit album. Na 'You Can Go To Hell' zijn beide muzikanten weer uitstekend aanwezig in 'The Spark', een nummer met een onheilspellende sound. Een catchy baslijn en de vingerknips vormen de begeleiding van het trieste liefdeslied 'Only A Broken Heart'. Samen met Ed Jurdi van Band Of Heathens schreef Kamp het nummer 'Exception To The Rule'. Ze zingen deze song samen en Jurdi drukt zijn stempel op 'Exception To The Rule' met een prachtige, melodieuze slide solo, die doet terug denken aan George Harrison van The Beatles. Het album wordt afgesloten met de bluegrass sound 'Lightning Strikes Twice', waarin Kamp alle instrumenten bespeelt. 'Solitaire', het dertiende album van Ted Russell Kamp is een waardige opvolger van het in 2020 verschenen 'The Den'. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. My Girl Now
02. Path Of Least Resistance
03. You Can Go To Hell
04. The Birds That Sing At Dawn
05. As Far As The Eye Can See
06. The Hardest Road To Find
07. Solitaire
08. Western Wind
09. Be Your Man
10. A Rose Or Two
11. The Spark
12. Only A Broken Heart
13. Exception To The Rule
14. Lightning Strikes Twice
 
 
 
Ted Russell Kamp - Zang, bas, akoestische gitaar, elektrische gitaar, dobro, dulcimer, mandoline, banjo, orgel, accordeon, drums en percussie
Shane Alexander – Harmony vocals #8
Jim Doyle – Drums #3 en 11
Don Gallardo – Harmony vocal #14
Ed Jurdi – Slide guitar & harmony vocal #13
Mark Mackay – Electric guitar & harmony vocal #6
Vanessa Olivarez – Harmony vocal #3
John Schreffler – Pedal steel "#3 en 11 & harmony vocal #8
Matt Szlachetka – Harmony vocal #5
Brian Whelan – Harmony vocal #11