LYNNE JACKAMAN - ONE SHOT

Album Review

Album: 
LYNNE JACKAMAN - ONE SHOT
Artist: 
Lynne Jackaman
Record Label: 
JackamanMusic
Style: 
Soul
Date: 
14/08/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LYNNE JACKAMAN - ONE SHOT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lynne Jackaman is een in Londen wonende Britse zangeres. Misschien doet haar naam niet dadelijk een belletje rinkelen, maar als ik je zeg dat zij mede oprichtster en frontvrouw was bij de rockband Saint Jude, dan ken je haar waarschijnlijk wel. In 2010 werd hun debuutalbum 'Diary Of A Soul Fiend' overal positief onthaald en de band werd een grote toekomst voorspeld. In 2013 verscheen nog de EP 'Ladies & Gents ', maar een jaar later werd Saint Jude ontbonden. Nu is Lynne Jackaman terug met 'One Shot', haar debuutalbum onder haar eigen naam. Het album werd op twaalf dagen opgenomen in de legendarische FAME Studio's in Muscle Shoals, Alabama, USA. In die beroemde studio namen ook Lynne's grote voorbeelden Etta James en Aretha Franklin hun albums op. De machtige stem van Lynne Jackaman werd ondersteund door een cast van legendarische muzikanten, zoals orgelist Spooner Oldham, toetsenist Clayton Ivey (Aretha Franklin), bassist Bob Wray (Ray Charles), gitarist Will McFarlane (Bonnie Raitt). Ook The Shoals Sisters, die de backing vocals deden voor bijna alle artiesten die opnamen in de FAME Studio's, gaande van Etta James tot Alicia Keys zijn op het album 'One Shot' te horen. Natuurlijk ontbreken ook de blazers van The Muscle Shoals Horns niet op het album. De elf originele, door Lynne geschreven, nummers op 'One Shot' vertellen het persoonlijke verhaal van Lynne's mislukte relatie. Ze heeft er mee leren leven en het schrijven van deze heel persoonlijke liedjes hebben haar uiteindelijk ook verlossing gebracht. Lynne woont nu in West Yorkshire en heeft een nieuwe relatie. Ze hoopt dat ze met haar album andere mensen kan helpen die dezelfde moeilijke tijden moeten doorstaan als waar ze zelf mee geconfronteerd werd. Het album 'One Shot' werd nog opgenomen in een andere wereld. Toen was er van Covid 19 nog geen sprake en daardoor heeft de zangeres lang getwijfeld of ze het album nu zou uitbrengen. Omdat ze overtuigd is dat muziek verlossing kan brengen heeft ze besloten om het album op veertien augustus uit te brengen, al vind ze het wel spijtig dat ze haar album niet live kan promoten.
 
 
 
 
 
 
Wie denkt dat Lynne Jackaman met haar soloalbum 'One Shot' een vervolg wil breien aan de muziek die ze bij Saint Jude speelde, zal bedrogen uitkomen. De rockdiva van tien jaar geleden is een soul Queen geworden. Als je gezegend bent met zo'n fantastische stem als Lynne kan je natuurlijk alle genres en stijlen van muziek zingen, maar je voelt dat de zangeres zich met heel haar hart en ziel inleeft in de soulvolle songs op het album en dat is hetgeen wat belangrijk is. Het album opent met het stomende 'Supernasty', een nummer met een retro funky groove. The Muscle Shoals Horns voorzien 'Supernasty' van de nodige soul en textuur. Met haar prachtige en krachtige stem zet Lynne de kroon op deze aantrekkelijke en stomende song. Ze haalt moeiteloos de hoge tonen en ze klinkt op de juiste momenten ook nijdig. 'Supernasty' is een song met veel hitpotentie en het is dan ook niet meer dan logisch dat dit nummer op single verscheen. De blazers spelen opnieuw een hoofdrol in het edgy 'Nobody's Fault (But Yours)'.  Met haar soulvolle stem weet Lynne het nummer met veel passie en overtuiging te zingen. Het catchy refrein nestelt zich dadelijk in je hoofd. 'One Shot' is een gevarieerd album, waarin Lynne Jackaman verschillende stijlen en genres op een bijna perfecte wijze weet te verbinden. Het wordt heel intiem en intens in de stemmige ballade 'On Your Own Now'. Gitarist Will McFarlane weet je van in het begin van dit gevoelig nummer te raken met zijn wondermooi en gevoelvol gitaarwerk. Met haar zachte, breekbare stem weet Lynne je te beroeren tot in de kleinste vezels van je lichaam. Na zoveel intieme emotie word je wakker geschud met de funky sound en de zware en vette gitaar riffs van 'I'll Allow You'. Het is net of Lynne een vocale uitlaatklep zoekt na het heel breekbare en emotionele 'On Your Own Now'. Ze klinkt als een jonge vrouw die een donkere periode afgesloten heeft en het plezier en vrijheid opnieuw gevonden heeft om aan een nieuw hoofdstuk van haar leven te beginnen. De ritmesectie zorgt voor een uitstekende groove en de blazerssectie voegt de nodige soul en power toe aan deze krachtige 'I'll Allow You'.
 
 
 
 
 
 
De bonkende baslijn van Bob Wray zorgt voor het kloppende hart in de titeltrack 'One Shot'. Lynne weet je meteen weer te raken haar prachtige stem en je zo mee te nemen in haar oprecht verhaal. De blazers zijn erg aanwezig op het album, maar 'Red House' is één van de uitzonderingen. De uitstekende, pulserende baslijn van Bob Wray zorgt voor de stuwende groove in 'Red House' en het knappe snarenwerk van gitarist Will McFarlane past als gegoten in het nummer. Het meest beklijvend nummer op het album is het intieme en emotionele 'Beautiful Loss', dat Lynne schreef voor Saint Jude gitarist Adam Green, die in 2012 stierf aan kanker. Instrumentaal is het akoestische 'Beautiful Loss' een heel uitgekleed nummer, met alleen Spooner Oldham op toetsen en Will McFarlane op de akoestische gitaar. Bij deze minimale begeleiding raakt de gevoelvolle en breekbare stem van Lynne je nog intenser en dieper. Deze ontroerende song is het hoogtepunt op het album. 'Beautiful Lost' toont nogmaals aan dat een song wondermooi kan zijn in zijn eenvoud. Het voornaamste is dat de stem en de weinige instrumenten, zo in elkaar verweven zijn dat ze samensmelten tot één intiem en wondermooi geheel en dat is in deze 'Beautiful Lost' zeker het geval. Je moet al een ijskonijn zijn om niet geraakt te worden door dit geweldig ontroerend nummer. Daarna kiest de Britse weer volop voor soul in het radiovriendelijke en swingende 'Sooner Or Later'. Lynne heeft van dit nummer verschillende versies gemaakt, van rock tot akoestisch. Voor het album koos ze voor een soul versie, waarbij de blazers weer een belangrijke rol spelen.
 
 
 
 
 
 
 
Bij het stomende 'Nothing But My Records On' kunnen we hetzelfde zeggen als bij de opener 'Supernasty'. Beide songs liggen in elkaars verlengde. Lynne Jackaman weet in 'Nothing But My Records On', rock, soul en funk op een geweldige wijze te verbinden en met haar krachtige stem zet ze vocaal de kers op de taart. 'Copycat' heeft een melodieuze en soulvolle melodie. De Wah Wah gestuurde gitaar van Will McFarlane en de blazers van The Muscle Shoals Horns kleuren de sound van 'Copycat'. Het nummer kent verscheidene sfeer wisselingen en de lange smaakvolle outro is een genot voor het oor. Het album 'One Shot' wordt afgesloten met de intieme piano gedreven ballade 'On My Own Stage'. De prachtige en veelzijdige stem van Lynne komt nogmaals volledig tot haar recht in deze sobere instrumentale song. Producer Jamie Evans leverde prachtig werk met dit album en hetzelfde kan gezegd worden van Wayne Proctor die de songs uitstekend wist te mixen en te masteren. 'One Shot' van Lynne Jackaman is een uitstekend soul album. Lynne is gezegend met een veelzijdige, krachtige en prachtige stem, die alle stijlen en genres aankan en dat laat ze op dit album duidelijk horen. Soms klinkt ze erg breekbaar en intiem en een andere keer is ze krachtig en uitbundig. Op 'One Shot' heeft ze een goede mix van verschillende stijlen kunnen maken. Ook de nummers en de instrumentale omkadering zijn van een hoogstaand niveau. Hopelijk is de Covid 19 pandemie binnenkort voorbij en kan deze talentrijke zangeres haar album live gaan promoten. Ik kijk er alvast naar uit. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Supernasty
02. Nobody's Fault (But Yours)
03. On Your Own Now
04. I'll Allow You
05. One Shot
06. Red House
07. Beautiful Loss
08. Sooner Or Later
09. Nothing But My Records On
10. Copycat
11. On My Own stage
 
 
Voice Lynne Jackaman
Backing Vocals Lynne Jackaman, Marie Tomlinson Lewry, Cindy Richardson Walker, Jamie Evans
Drums Justin Holder
Bass Bob Wray, Jamie Evans, Jamie McFarlane
Guitar/Sitar Jamie Evans, Will McFarlane
Horns Charles Rose (Trombone), Doug Moffat (Tenor Sax, Baritone Sax), Steve Herrman (Flugelhorn, Trumpet), Dan Brunskill (Saxophone), Ciaran Diston (Trumpet)
Horn arrangements Charles Rose
Piano Clayton Ivey
Wurlitzer Spooner Oldham, Clayton Ivey
Hammond Clayton Ivey, Jamie Evans, Oliver James
Harpsichord & Clavinet Jamie Evans
Percussion Lynne Jackaman, Justin Holder, Jamie Evans
Glockenspiel Jamie Evans