JOE LOUIS WALKER - BLUES COMIN' ON

Album Review

Album: 
JOE LOUIS WALKER - BLUES COMIN' ON
Artist: 
Joe Louis Walker
Record Label: 
Cleopatra Records
Style: 
Blues, Bluesrock, Soul
Date: 
19/06/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOE LOUIS WALKER - BLUES COMIN' ON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joe Louis Walker werd geboren in San Francisco op 25 december 1949. Hij kwam in een heel muzikale familie terecht en kreeg al vrij vroeg invloeden van T Bone Walker, BB King, Pete johnson en Amos Milburn. Kerstekind Joe Louis begon op veertien jarige leeftijd gitaar te spelen en op zijn zestiende was hij al een bekendheid in de muziekscene rond de Bay Area in San Francisco. Momenteel geniet Joe Louis Walker over de hele wereld faam als muzikant, gitarist, songwriter en producer. Sinds zijn debuut album 'Cold Is The Night' uit 1986 is Joe Louis steeds nadrukkelijk aanwezig geweest in de rhythm & blues wereld. Het album 'Everyone Wants A Piece' uit 2016 was het vijfentwintigste album van deze heel energieke muzikant. 'Everyone Wants A Piece' werd opgenomen in de befaamde Chop Shop studio aan de oost kust in de buurt van Philadelphia. Naast een Grammy Award won Joe Louis Walker ook al vier Blues Music Awards en werd hij al meer dan vijftig maal genomineerd voor een Blues Music Award. In 2018 maakte Joe Louis Walker samen met toetsenist Bruce Katz en mondharmonicaspeler Gilles Robson nog het schitterende akoestische bluesalbum 'Journeys To The Heart Of The Blues'. Vorig jaar lag de prachtige live DVD 'Viva Las Vegas Live' in de winkelrekken. Op 5 juni verscheen het nieuwe album 'Blues Comin' On'. Het telt twaalf songs en op elk nummer komt er een gastmuzikant zijn bijdrage leveren. Zo zijn er gastoptredens van collega bluesiconen Keb' Mo', Eric Gales en Albert Lee. Ook Detroit soulzanger Mitch Ryder, mondharmonicavirtuoos Lee Oskar, Hot Tuna's Jorma Kaukonen, punkrockzanger Charlie Harper en de legendarische sessiespeler Waddy Wachtel zijn op het album te horen.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het sociaal bewuste 'Feed The Poor', waarin Joe Louis Walker de twaalfsnarige gitaar bespeelt en gastmuzikant Jorma Kaukonen de lead gitaar voor zijn rekening neemt. Kaukonen is een bijna tachtigjarige gitarist die nog bij Jefferson Airplane speelde en die nog steeds actief is bij Hot Tuna. Het is Jorma die in de intro meteen schittert met Wah Wah gestuurd gitaarwerk. Er klinkt heel veel emotie in de stem van Joe Louis Walker. Toetsenvirtuoos Bruce Katz is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op het Hammond. Natuurlijk is er met Joe Louis Walker en Jorma Kaukonen tijdens 'Feet The Poor' geen gebrek aan hoogstaand snarenwerk. Eerst krijgen we een prachtige melodieuze gitaar solo en in de lange outro raken beide gitaristen je tot op het bot met scheurend en priemend snarenwerk. Misschien nog even een interessant weetje over 'Feed The Poor' vertellen. Joe Louis Walker schreef het nummer samen met Gabriel Jagger, zoon van Rolling Stones frontman Mick Jagger. Ook in de  titeltrack 'Blues Comin' On' spelen de gitaren een hoofdrol. Joe Louis Walker en Dion Demucci verzorgen het vocale gedeelte. 'Blues Comin' On' begint met Dion Demucci op de akoestische gitaar. Na de eerste strove doen ook de andere instrumenten hun intrede in dit Chicago blues nummer. Bassist John Bradford en drummer Tom Hambridge zorgen voor een heerlijke groove en pianist Eric Finland kleurt de sound met fijne en frisse piano riffs. Wat het gitaarwerk betreft krijgt Joe Louis Walker hier Eric Gales aan zijn zijde. Beide heren hebben hun sporen al lang verdiend op de sixstring. De gitaarliefhebbers kunnen in deze titeltrack met volle teugen genieten van het uitmuntend snarenwerk van deze gitaar virtuozen. 'Someday, Someway' is een soulvol duet tussen Carla Cooke en Joe Louis Walker'. De stemmen van de dochter van Sam Cooke en van Joe Louis matchen heel goed bij elkaar en beiden weten veel gevoel en emotie in hun stemmen te leggen. Instrumentaal is het genieten van het uitmuntend en rustgevend mondharmonica spel van Lee Oskar.
 
 
 
 
 
 
 
Met een knappe funky baslijn zorgt John Bradford samen met het schitterende percussiewerk van Juma Sultan en het strakke en knappe slagwerk van Dorian Randolph voor de funky groove in het stomende 'The Thang'. In de tweede helft van dit meer dan zes minuten durend nummer gaat 'The Thang' stilaan over in een jam. Saxofoniste Vanessa Collier zorgt voor heerlijk blaaswerk op de saxofoon en Eric Finland is heel bepalend voor de sound op zijn keyboards. Voor het scheurende en verschroeiende gitaarwerk zijn Joe Louis Walker en Jesse Johnson verantwoordelijk. Het vrolijke en aanstekelijke 'Old Time Used To Be', is een erg dansbare old school bluesshuffle met toetsenvirtuoos Bruce Katz in een glansrol op de piano. Keb Mo strooit het gehele nummer kwistig rond met schitterende slide riffjes en Joe Louis Walker bespeelt de twaalfsnarige gitaar. De zesenzeventigjarige Lovin' Spoonful oprichter John Sebastian laat horen dat hij nog steeds een uitstekend mondharmonicaspeler is. Het radiovriendelijke 'Come Back Home' is een soulvol, funky en vloeiend nummer, met een heel aantrekkelijke melodie. Deze song is op het lijf geschreven van Mitch Ryder. Met zijn prachtige en soulvolle stem tilt hij 'Come Back Home' nog enkele niveaus hoger. Philip Young op orgel, John Bradford op basgitaar en Vanessa Collier op saxofoon zorgen voor het instrumentale genot. In 2006 had Bobby Rush een hitje met het funky getinte 'Bowlegged Woman, Knock-Kneed Man'. Joe Louis Walker blijft redelijk dicht bij de originele versie, maar weet toch een paar eigen accenten te leggen. Voor het priemende snarenwerk wist hij Waddy Wachtel te strikken en voor het gruizige mondharmonicawerk Rick Estrin. Beide heren drukken hun stempel op deze 'Bowlegged Woman, Knock-Kneed Man'.
 
 
 
 
 
 
 
Van de wondermooie soulstem van Carla Cooke mochten we al eerder op dit album genieten. In de soulvolle ballade 'Awake Me, Shake Me' weten Carla en Joe Louis ons te raken met hun gevoelvol en harmoniserend vocaal werk. Het zijn niet alleen de stemmen die je zullen bekoren in deze ballade. Het gevoelvol en geweldig gitaarwerk van Walker zegt misschien nog meer dan woorden. Ook toetsenist Philip Young weet te bekoren op orgel en vooral op piano. Zestig jaar geleden had Charlie Rich een hit met 'Lonely Weekends'. Joe Louis Walker geeft dit vintage nummer een lichte gospel vibe en daar hebben de stemmen van Ray Walker en Amalia Ruben, het koor van dienst, een heel groot aandeel in. Het is een song waarvan je dadelijk vrolijk wordt. David Bromberg op lead gitaar en Joe Louis op de twaalfsnarige gitaar nemen het snarenwerk voor hun rekening en John Sebastian is weer meesterlijk op de bluesharp. Bassist John Bradford schreef de poppy getinte rocker 'Seven More Steps'. Albert Lee neemt hier de lead gitaar voor zijn rekening. Zijn snarenriffs en lange melodieuze solo roepen herinneringen op aan Mark Knopfler in zijn Dire Straits periode.  'Uptown To Harlem' is een funky blues song. Bassist John Bradford en drummer Brian Cage zorgen voor de heerlijke groove waarop gitarist Jelleybean Johnson, met uitstekend overstuurd gitaarwerk en toetsenist Eric Finland, met wervelend orgelwerk, zich volledig kunnen uitleven. Het album wordt afgesloten met '7 & 7 Is', een nummer dat in 1966 geschreven werd door Arthur Lee. Love, de psychedelische rockband band van Arthur Lee, stond er in 1966 mee in de hitlijsten. Dorian Randolph bepaalt het ritme met zijn energieke en opwindende drumbeat. Arlen Roth strooit kwistig rond met surf getinte gitaar riffs. In het tweede gedeelte krijgen we een serieuze sfeer en ritme wisseling. Ook hier is Arlen Roth heel aanwezig met een krakende, melodieuze gitaarsolo. Met zijn ietwat hese stem weet Subs frontman Charlie Harper het nummer heel overtuigend te zingen en hij neemt ook het mondharmonicawerk voor zijn rekening. 'Blues Comin' On' van Joe Louis Walker is een uitstekend en heel gevarieerd album. Dat er op elk nummer een andere gastmuzikant aanwezig is maakt 'Blues Comin' On' nog aantrekkelijker en boeiender. 'Blues Comin' On' kan ik elke muziekliefhebber aanraden. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Feed The Poor, feat. Jorma Kaukonen
02. Blues Comin’ On, feat. Eric Gales
03. Someday, Someway, feat. Carla Cooke & Lee Oskar
04. The Thang, feat. Jesse Johnson
05. Old Time Used To Be, feat. Keb’ Mo’
06. Come Back Home, feat. Mitch Ryder
07. Bowlegged Woman, Knock-Kneed Man, feat. Waddy Wachtel
08. Awake Me Shake Me, feat. Carla Cooke
09. Lonely Weekends, feat. David Bromberg
10. Seven More Steps, feat. Albert Lee
11. Uptown To Harlem, feat. Jellybean Johnson
12. 7 & 7 Is, feat. Arlen Roth & Charlie Harper