KYLA BROX - PAIN & GLORY

Album Review

Album: 
KYLA BROX - PAIN & GLORY
Artist: 
Kyla Brox
Record Label: 
Pigskin Records
Style: 
Soulvolle Blues/ Blues
Date: 
29/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KYLA BROX - PAIN & GLORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kyla Brox werd geboren op drie juni 1980 in Stockport, Engeland en is een blues en soulzangeres die opgroeide in een muzikaal gezin. Haar vader blueszanger Victor Brox had in het begin van de jaren zestig zijn eigen band met de Victor Brox Blues Train met Annette Reis als zangeres. Annette werd later de moeder van Kyla. Kyla heeft daardoor Afrikaans, Canadees, Engels en Nigeriaans bloed in haar aders vloeien. Kyla's interesse om te zingen was in de eerste instantie een verlangen om zo dichter bij haar charismatische vader te zijn, die ze na zijn scheiding met haar moeder minder zag. Op haar twaalfde stond Kyla samen met haar vader op het podium in de Band On The Wall in Manchester. Daarna werd ze lid van zijn vaste tourband. Behalve de erg jonge Kyla bevatte de band ook nog een dertienjarige bassist Danny Blomely (later de man van Kyla) en de negentienjarige drummer Phil Considine. In 2000 vergezelde Kyla haar vader op een uitgebreide tournee door Australië, waar ze bluesliedjes zong voor harde mannen in mijnkampen in afgelegen delen van de Australische outback. Terug in Manchester vormden Kyla en Danny Blomely in 2001 een duo, nu en dan uitgebreid met oude leden van Victor Brox Blues Train. De line-up vestigde zich uiteindelijk in de Kyla Brox Band met Kyla Brox (zang, fluit), Marshall Gill (gitaar), Tony Marshall (saxofoons), Danny Blomeley (bas) en Phil Considine (drums). De Kyla Brox Band begon te spelen in de Noord-West pubs en clubs, het circuit dat ooit het stampwerk was van de Victor Brox Blues Train. Hun optreden op het Colne Blues Festival in 2002 vestigde Kyla's reputatie op de Britse bluesscene. De Kyla Brox Band toerde door Australië in 2003, 2004 en 2007 en in dat laatste jaar maakten ook ze hun Amerikaanse debuut. In september 2018 won Kyla de UK Blues Challenge met een adembenemend charismatische set in het zuidelijke paviljoen van Worthing Pier. Zij zal Groot-Brittannië vertegenwoordigen tijdens de European Blues Challenge in april 2019 in Ponta Delgada op de Azoren. Op 28 maart 2019 verscheen haar nieuwe album 'Pain & Glory' met daarop zestien songs. Vijftien nummers werden door Kyla en haar echtgenoot Danny Blomely geschreven. Gitarist Paul Farr was in een zevental nummers de helpende hand.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het broeierige en soulvolle 'For The Many', dat door de weelderige klanken van de clavinet van toetsenist John Ellis een groot Stevie Wonder gevoel heeft. In dit politiek getinte nummer zingt Kyla dat iedereen klaar moet zijn voor een nieuwe revolutie, dat je aan de boom moet schudden om een nieuwe start te maken. Kyla heeft één van de beste soulstemmen in de UK en ze zingt dit nummer met veel kracht en overtuiging. In de titeltrack 'Pain & Glory' komt de kracht en de schoonheid van Kyla's stem volledig tot haar recht. Het is een soulvolle bluesballade die gedragen wordt door de warme Hammond klanken van John Ellis. De blazers met Malcolm Strachan op trompet en trombone en Atholl Ransome op saxofoon zijn uitdrukkelijk aanwezig in het meeslepende 'Sensitive Souls', waarin de prachtige stemmen  van Sam Brox en Sadie Blomely een uitstekende aanvulling zijn op de mooie soulstem van Kyla. Ook hier weer dragen de orgelklanken van John Ellis het nummer en in het instrumentale gedeelte haalt gitarist Paul Farr uit met een gevoelvolle snarensolo die zich op een mooie wijze vermengd met die warme orgelklanken. In het autobiografische en swingende rhythm & blues nummer 'Blueman's Child' zingt Kyla over haar jeugdjaren on the road met de band van haar vader. Malcolm Strachan op trompet en Atholl Ransome op saxofoon zetten met een krachtige solo op hun blaasinstrument de woorden van Kyla nog wat kracht bij. Met gruizig mondharmonica werk drukt Clive Mellor zijn stempel op de sound van 'Bloodshot Sky', waarin Kyla met veel overtuiging , maar toch ook met bitterheid zingt: It's too bad , I'm the best thing you never had. Op de wijze waarop Kyla het mooie 'Choose Life' zingt merk je dat de zangeres gelukkig is en volop voor het leven geniet. 'Pain & Glory' is een heel gevarieerd album en met het liefdeslied 'The Devil's Bridge' krijgen we zelfs Zuid Amerikaanse ritmes te horen. Het stomende soulvolle 'In The Morning' is voor mij persoonlijk één van de beste nummers op het album. Het strakke slagwerk van drummer Mark Warburton en de diepe baslijn van bassist Danny Blomely zorgen voor de stuwende groove en de blazers en de toetsen kleuren het nummer weer op een prachtige wijze in.
 
 
 
 
 
 
'Compromise' is een ballade, waarin de blazers en de toetsen weer overvloedig aanwezig zijn. Het rockende en stomende 'Let You Go' zal zeker tijdens de concerten voor de nodige ambiance zorgen. Er zit weer veel power in de prachtige stem van Kyla, die hier laat horen dat ze een breed spectrum aan genres aankan met haar stem. Gitarist Paul Farr pakt uit met een uitstekende snarensolo en toetsenist John Ellis is speelt zich ook deze keer weer op het voorplan. 'Away From Yesterday' is een ingetogen piano gedreven ballade waarin, de stem van Kyla volledig tot haar recht komt. Het zacht pulserende en uitnodigende 'Lover's Lake' heeft een grote Fleetwood Mac vibe. Het nummer heeft een mooie dromerige melodie en de sopraan saxofoon van Tony Marshall past instrumentaal perfect in deze melodie en sfeer. In het radiovriendelijke 'Don't Let Me Fall' horen we weer een grootse zangeres met een groot vocaal bereik. 'Manchester Milan' is het enige nummer op het album waar Kyla de muziek en de tekst voor schreef. Het is een weemoedige en dromerige soulvolle ballade over een kosmopolitische liefdesaffaire. Instrumentaal is het genieten van het knappe pianowerk van John Ellis en het blazerswerk van Atholl Ransome op saxofoon, maar vooral van Malcolm Strachan op trompet. Een zelfzekere Kyla, die van plan is om haar kans te pakken in de nabije toekomst, is te horen in het bluesy 'Top Of The World', waarin mondharmonicaspeler Clive Mellor met uitstekend blaas en zuigwerk op zijn kleine instrument heel bepalend is in de sound van het nummer. Afsluiten doet Kyla Brox met de Leonard Cohen klassieker 'Hallelujah', de enige cover op het album. Met haar warme prachtige stem begint ze het nummer heel ingetogen te zingen. 'Hallelujah' wordt heel rustig opgebouwd en naarmate het nummer vordert neemt ook de kracht van Kyla's stem toe. 'Hallelujah' is natuurlijk een ideaal nummer om haar vocale klasse te etaleren en dat doet Kyla dan ook. 'Pain & Glory' van Kyla Brox is een mooi album, van een zangeres met een erg mooie en warme soulstem. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. For The Many
02. Pain & Glory
03. Sensitive Soul
04. Bluesman’s Child
05. Bloodshot Sky
06. Choose Life
07. Devil’s Bridge
08. In The Morning
09. Compromise
10. Let You Go
11. Away From Yesterday
12. Lover’s Lake
13. Don’t Let Me Fall
14. Manchester Milan
15. Top Of The World
16. Hallelujah
 
 
 
Kyla Brox: zang en fluit
Danny Blomely: bas, akoestische gitaar, backing vocals
Paul Farr: elecktrische gitaar
Mark Warburton: drums, percussie, backing vocals
John Ellis: piano, Wurlitzer, Hammond, clavinet
Malcolm Strachan: trompet, trombone, flugel, backing vocals
Atholl Ransome: alt, tenor & barinton sax, backing vocals
Tony Marshall: tenor sax op #10, soprano sax op #12
Clive Mellor: mondharmonica op #5,15
Sam Brox: backing vocals
Sadie Blomely: backing vocals