PEACEFUL EASY FEELING - THE SONGS OF JACK TEMPCHIN

Album Review

Album: 
PEACEFUL EASY FEELING - THE SONGS OF JACK TEMPCHIN
Artist: 
Jack Tempchin
Record Label: 
Blue Elan Records
Style: 
Country Rock, Southern California Sound
Date: 
03/09/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PEACEFUL EASY FEELING -  THE SONGS OF JACK TEMPCHIN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Je hebt misschien het interview met Jack Tempchin gezien in de documentaire 'History Of The Eagles', of misschien heb je zijn naam horen vernoemen door de overleden Glenn Frey op het podium in de finale 'History Of The Eagles' World Tour . Jack Tempchin is een legendarische hit-songwriter wiens twee composities, 'Peaceful Easy Feeling' en 'Already Gone' synoniem staan voor de Southern California Sound. Beide nummers staan op 'Their Greatest Hits 1971-1975' van The Eagles, dat door de RIAA bekroond werd tot Best-Selling U.S. Album of the 20th Century. Tempchin was lid van The Funky Kings toen hij voor het eerst werd opgemerkt door Clive Davis van Arista Records. 'Slow Dancing' was een song van The Funky Kings die door Jack Tempchin was geschreven. Johnny Rivers nam het nummer op en maakte er in 1977 een Billboard Top 10 hit van. Ook country crooner Johnny Duncan nam het nummer op en scoorde er ook een top tien hit mee. In de jaren tachtig schreef Tempchin een dozijn radiohits voor de solo carrière van Glenn Frey. Jack Tempchin schreef samen met Glenn Frey ook filmmuziek, zoals de TV soundtrack van 'Miami Vice', 'Peaceful Easy Feeling' uit de fim 'The Big Lebowski en 'Part Of Me, Part Of You' uit de met een Oscar bekroonde film 'Thelma & Louise'. Andere grote namen waarvoor Tempchin nummers geschreven heeft zijn onder andere Emmylou Harris, George Jones, Glen Campbell, Jackson Browne, Linda Ronstadt, Patty Loveless, Tanya Tucker, Tom Rush en The Paladins. Op 1 december 2012 riep de burgemeester van San Diego, Californië, officieel een 'Peaceful Easy Feeling Day' uit ter nagedachtenis aan het 40-jarig jubileum van het lied van Tempchin dat oorspronkelijk als single door de Eagles werd opgenomen in 1972. Om dat te vieren bracht Tempchin die dag de DVD/CD 'Live At Tales From The Tavern' uit, een concert dat opgenomen werd in de Maverick Saloon in Santa Ynez, CA. Jack Tempchin's heeft onlangs ook een 'Peaceful Easy Feeling Cabernet Sauvignon' en een 'Peaceful Easy Feeling Chardonnay' uitgebracht in samenwerking met drievoudig California State Winery of the Year Award winnaar South Coast Winery. Liefst tweeënveertig songs die door Jack Tempchin geschreven werden behaalden platina. In 2015 tekende Jack een contract bij Blue Elan Records en in mei 2015 verscheen de EP 'Room To Run'. Twee maanden later lag het album 'Learning To Dance' in de winkelrekken en een jaar later was ook de opvolger 'One More Song' klaar. Op 3 september van dit jaar verscheen 'Peaceful Easy Feeling, The Songs Of Jack Tempchin' dat in feite een Greatest hits album is.
 
 
 
 
 
 
Het album 'Peaceful Easy Feeling - The Songs Of Jack Tempchin' opent met de erg bekende titeltrack 'Peaceful Easy Feeling'. Iedereen kent de versie van The Eagles en Jack besluit wijselijk om niet zoveel aan het origineel te wijzigen. Meteen wordt ook duidelijk dat Jack Tempchin over een mooie volle en zoete stem beschikt die uitermate geschikt is voor dit soort country rock songs. Het vingerwerk op de gitaar is zo goed als identiek als in de originele versie. Met alleen de akoestische gitaar als begeleiding weet Jack een erg gevoelvolle 'Part Of Me, Part Of You' te brengen. 'Slow Dancing' was in 1977 een top tien hit voor Johnny Rivers. Tempchin heeft het nummer bijna volledig instrumentaal uitgekleed. 'Slow Dancing' wordt op dit album gedragen en gedomineerd door heerlijke pianoklanken, terwijl vocaal de stemmen van Jack en gastzangeres Rita Coolidge op een erg intense wijze samensmelten en het nummer daardoor nog een extra touch geven. 'The One You Love' is een erg mooie country rock ballade, waarin de saxofoon een hoofdrol opeist. Het soulvolle duet 'Soul Searchin'' is een te gepolijste soul ballade, waarin de stemmen van Tempchin en Janiva Magness wel erg goed bij elkaar passen.
 
 
 
 
 
 
Chris Hillman, ex lid van The Byrds en gitarist/banjospeler Herb Pedersen verlenen hun medewerking aan de vloeiende country rocker 'Already Gone’. De harmonieuze samenzang in het refrein en de banjo geven het nummer nog een extra injectie. Voor mij is deze 'Already Gone' één van de hoogtepunten van dit album. Het wordt iets feller en heviger in de rocker 'Privacy', dat tijdens het refrein wat aan 'Driver's Seat' van Sniff'n The Tears doet denken. De Wah Wah gitaar geeft de song nog een extra rauwer kantje. 'Everybody's Gonna Love Somebody Tonight' en 'Party Time' zijn melodieuze rockers waarbij het erg moeilijk is om te blijven stilstaan. Voor de country getinte afsluiter 'It's Your World Now' komen Chris Hillman en Herb Pedersen voor de tweede keer op het album hun instrumentale medewerking verlenen. 'Peaceful Easy Feeling - The Songs Of Jack Tempchin' is een aangenaam album geworden, met heel wat herkenbare mooie songs. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Peaceful Easy Feeling
02. Part of Me, Part of You
03. Slow Dancing (feat. Rita Coolidge)
04. The One You Love
05. Soul Searchin’ (feat. Janiva Magness)
06. Already Gone (feat. Chris Hillman & Herb Pedersen)
07. Privacy
08. Everybody’s Gonna Love Somebody Tonight
09. Party Town
10. It’s Your World Now (feat. Chris Hillman & Herb Pedersen)