JOSEPH VELOZ – OFFERINGS

Album Review

Album: 
JOSEPH VELOZ – OFFERINGS
Artist: 
Joseph Veloz
Record Label: 
Big O Records
Style: 
Funk, Jazz, Blues
Date: 
15/07/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOSEPH VELOZ – OFFERINGS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joseph Veloz is een Amerikaanse bassist, die als kind geïnspireerd werd door jazz en klassieke muziek, omdat dit de muziek was die de jonge Joseph thuis veel hoorde. Vanaf zijn acht jaar begon Joseph zich meer op de muziek toe te leggen en na studies in het Blue Lake Music Camp en het Interlochen National Music Camp werd hij een uitstekende bassist voor zijn leeftijd. Hij speelde dan ook in the Michigan Youth Symphony and the Saginaw Symphony. Joseph vervolgde zijn studies aan The Wayne State University in Detroit, MI en volgde nog jazz studies aan het American Conservatory of Music in Chicago, IL. Het is op deze laatste plaats dat Veloz kennis maakte met de Chicago bluesmuziek. Tijdens zijn loopbaan heeft Joseph met heel wat bekende muzikanten, zoals Joanne Shaw Taylor, Jason Ricci, Lucky Peterson, James Armstrong, Mississippi Heat om er een paar te noemen, opgetreden. Hij speelde mee op albums van Shawn Kellerman, Mississippi Heat, Joanne Shaw Taylor en Drew Abbott. Joseph is erg gelovig en speelt ook christelijk geïnspireerde muziek in de NorthRidge Church in Plymouth, MI. Nu heeft Joseph Veloz een eigen album uitgebracht met de titel 'Offerings', met daarop acht songs. Het is een mix van eigen nummers en covers en er doen heel wat gastmuzikanten mee op het album.
 
 
 
 
 
 
 
Het funky instrumentaal fusion nummer, met de toepasselijke titel, 'Just Jammin'' is een heerlijke song om een album te openen. Het nummer heeft een uitstekende groove dankzij de geweldige baslijnen van Joseph Veloz en het technisch hoogstaand slagwerk van drummer Andrew 'Blaze' Thomas. Shawn Kellerman laat horen dat hij een uitmuntend gitarist is en Jim Alfredson drukt zijn stempel op het nummer met erg knap werk op de toetsen. 'Just Jammin'' is een aanstekelig funky nummer met heel wat instrumentale hoogstandjes, dat geschreven werd door Veloz in samenwerking met Shawn Kellerman. Het blijft funky tijdens de Eddie Kirkland cover 'Good Good Day' dat gezongen wordt door de soulvolle stem van collega bassist Biscuit Miller. Biscuit krijgt hier vocale hulp van Le Choeur Des Offrandes, een koor bestaande uit Jim Alfredson, Andrew Thomas, Shawn Kellerman en Joseph Veloz. Met dezelfde jongens in de ritmesectie is een stuwende groove verzekerd en toetsenist Jim Alfredson is ook hier weer constant uitstekend aanwezig met zijn opwindend toetsenwerk. Met go to the McDonalds baby sluiten Joseph en zijn jongens dit uitstekend nummer af. Als je zoals Joseph Veloz een jazz muzikant bent, kan het bijna niet anders dan dat je geïnspireerd bent door de muziek van de grote Buddy Miles. Het instrumentale funky/jazz nummer 'Mules For Biles', met als subtitel 'Blues For Miles' is een eerbetoon aan deze geweldige jazz muzikant. Toetsenist Jim Alfredson blijft ook in dit nummer in de schijnwerpers staan. Het uitstekende verschroeiende gitaarwerk komt van Eric Goebel. 'Mules For Biles' is één van de eigen geschreven songs van Joseph Veloz en het toont aan dat hij ook een uitstekend songwriter is. Daarna wordt er nog een tandje bij gestoken voor het krachtige funky nummer 'Jukin' And Shakin'', dat gezongen wordt door niemand minder dan Lucky Peterson. Lucky's rauwe, energieke stem is gemaakt voor dit soort uptempo songs. Joseph Veloz schittert weer met zijn erg knappe baslijnen en ook de toevoeging van de blazers, met Ray Podhornik op trompet en David Rodenburg op saxofoon, geven deze song extra positieve energie.
 
 
 
 
 
 
 
Daarna verlaat Joseph Veloz de funky weg en gaat hij de jazzy kant op met het instrumentale 'He Loves Me', dat als subtitel 'Gods Promise' meekreeg. Joseph steekt zijn Christelijke waarden niet weg in dit heerlijke melodieuze nummer waarin Shawn Kellerman met zijn gevoelvol snarenwerk weer vele gitaarliefhebbers zal weten te bekoren. Ook Greg Nagy komt op het album 'Offerings' zijn medewerking verlenen. In het soulvolle nummer 'I Like Me Better When I'm With You' horen we niet alleen de geweldige soulstem van Greg Nagy, maar ook zijn uitstekend gitaarwerk. Joseph Veloz op bas en Jim Alfredson op toetsen hebben weer een heel grote instrumentale invloed op dit korte nummer. Deze keer geen Andrew Thomas achter het drumstel, maar wel Scott Veenstra. Joseph Veloz sluit zijn debuut album 'Offerings' af met twee heel bekende covers. Eerst is er de Dolly Parton cover 'Jolene', dat nu gezongen wordt door de prachtige stem van Jennifer Westwood. Veloz herwerkte de arrangementen en maakte van deze populaire country song een pop/rock nummer met uitstekend slide werk van Shawn Kellerman. Ook de pittige gitaar solo van Dylan Dunbar en het erg knappe vingerwerk van pianist John Lee helpen de erg mooie sound bepalen van deze 'Jolene'. Het album wordt afgesloten met het door Prince Rogers Nelson ofwel Prince geschreven 'Kiss'. Hij maakte er ook een wereldhit van, maar daar wenst Joseph Veloz niet van te profiteren want hij zette het nummer volledig naar zijn hand. Joseph's  versie is veel vloeiender en voor de eerste maal op zijn album komt deze uitstekende bassist volop in de schijnwerper met subliem pluk en trek werk aan de dikke snaren van zijn basgitaar. Met Joey Spina heeft Joseph ook de ideale stem gevonden om dit nummer te zingen. Buiten Joseph Veloz zijn het, zoals in de vorige nummers, drummer Andrew Blaze, maar vooral gitarist Shawn Kellerman en toetsenist Jim Alfredson op Hammond die van deze 'Kiss' een echt meesterwerk maken. 'Offerings' van Joseph Veloz is een uitstekend debuut album geworden. Het album van deze uitmuntende en veelzijdige bassist is een aanrader voor iedere muziekliefhebber. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
tracks:
01 Just jammin
02 Good Good Day
03 Mules For Biles (Blues For Miles)
04 Jukin' and Shakin'
05 He Loves Me (God's Promise)
06 I Like Better When I'm With You
07 Jolene
08 Kiss
 
 
 
 
MUSICIANS
 
Jim Alfredson – Keyboards; tracks 1-6, 8
Jim David – Keyborads; track 5
Dylan Dunbar – Guitar solo; track 7
Erich Goebel – Guitar; track 3
Shawn Kellerman – Elec Guitar & Slide Guitar; tracks 1,2,4,5,7&8John Lee – Piano; track 7
Greg Nagy- Guitar; track 6
Ray Podhornik – Trumpet; track 4
David Rodenburg – Sax; track 4
Andrew “Blaze” Thomas – Drums; tracks 1-5, 7&8
Scott Veenstra – Drums; track 6
Joseph Veloz – Bass guitar; All tracksLe
chœur des Offrandes on track 2 –Jim Alfredson, Andrew “Blaze” Thomas,Shawn Kellerman, Joseph Veloz