MEENA CRYLE & THE CHRIS FILLMORE BAND - GOORBLUES - GOOREIND 25 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom

Reports

About: 
MEENA CRYLE & THE CHRIS FILLMORE BAND - GOORBLUES - GOOREIND 25 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom
Artist: 
Meena Cryle & The Chris Fillmore Band
Date: 
25/06/2017
Venue: 
Goorblues
Place: 
Gooreind
Your Reporter on the Spot: 
Walter Vanheuckelom
MEENA CRYLE & THE CHRIS FILLMORE BAND - GOORBLUES - GOOREIND 25 JUNI 2017 - Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Verleden jaar stonden Meena Cryle & The Chris Fillmore Band nog op het BLues Peer Festival en Swing Wespelaar. Michel Hofkens en Paul Vissers waren er in geslaagd om een jaar later deze Oostenrijkse band naar het Goorblues café te halen. Het was het laatste concert van het voorjaar 2017 en Paul was heel trots om Meena Cryle & The Chris Fillmore Band te mogen aankondigen. Meena en haar band begonnen met de heerlijke dansbare shuffle 'Early In The Morning', dat dadelijk voor een aangename sfeer zorgde. Naar het einde toe verwerkte het viertal er ook nog een stukje van 'Bye Bye Baby Goodbye' in en dat viel duidelijk in de smaak van het publiek. Het kwartet nam ons mee naar zonnige oorden, met 'If You Had A Diamond', dat een rumba ritme had. Meena heeft een mooie stem en die kwam in dit nummer weer erg goed tot haar recht, maar toch was het Chris Fillmore die met erg sterk vingerwerk op zijn Fender Stratocaster de aandacht naar zich toetrok. Meena stelde uitgebreid haar band voor om daarna aan de beklijvende slowblues 'A Change Is Gonna Come' te beginnen. Meena en Chris maakten van deze Sam Cooke song een heel mooie versie, die je raakte tot in het puntje van je kleine teen. Daarna ging het ritme terug de hoogte in met de rhythm & blues song 'Three More Days'. Deze cover van Ray LaMontagne kreeg een nieuw jasje van de Meena Cryle & The Chris Fillmore Band, waarin Chris weer fel uithaalde op de gitaar. Ook in de bluesgospel 'Lord Have Mercy', die ons meenam naar de katoenplantages rond de Mississippi Delta was Chris weergaloos op de gitaar, ditmaal op de Gibson. Meena Cryle mag dan niet de grootste zijn van gestalte, maar ze bezit wel een enorm sterke stem en veel inlevingsvermogen en dat geeft de nummers nog een extra touch. In de Etta James klassieker 'Damn Your Eyes' was het weer genieten van die geweldige stem van de Oostenrijkse.
 
 
 
 
 
 
Drummer Bernard Egger en bassist Joris Hendrik zorgden voor de stuwende groove tijdens de swingende shuffle 'Sweet Loving Mama'. Het optreden in Goorblues had een goede mix van vloeiende uptempo songs en beklijvende ballades. De ballades zorgden telkens voor kippenvel momenten. Daar had de geweldige stem van Meena en het intens en gevoelvol snarenwerk van Chris Fillmore een heel groot aandeel in. 'It Makes Me Scream' was één van die slowblues pareltjes die er voor zorgden dat het muisstil was in Goorblues. Het geweer werd van schouder veranderd voor de bluesrocker 'Enough Is Enough', een sterk nummer met een rotsachtig en ruw geluid, dat uit hun laatste studio album 'Tell Me' komt. Het contrast met zijn voorganger kon bijna niet groter zijn en 'Enough Is Enough' was voor mij één van de sterkste uptempo nummers van het concert. In de stuwende blues shuffle 'You Can Have My Husband' was Chris weer de blikvanger met een lange, uitstekende solo op zijn Strat. Meena vroeg aan het publiek om ritmisch in de handen te klappen tijdens de Slim Harpo cover 'Ti Na Nee Na Nu'. Chris Fillmore haalde weer vlijmscherp uit tijdens deze midtempo rocker, maar ook bassist Joris Hendrik en drummer Bernard Egger mochten volop in de schijnwerper met een solo. Zowel Joris als Bernard kregen een daverend applaus voor hun uitstekend solo werk. Daarna wist Meena weer iedereen te beroeren met haar enorme stem en inlevingsvermogen tijdens de Etta James cover 'Rather Go Blind'. Dat de band heel veelzijdig is hoorden we in de Gary Clark Jr. cover 'Bright Lights'. Meena zong het nummer met veel rauwheid in haar stem en instrumentaal slaagden Chris Fillmore op gitaar, Joris Hendrik op bas en Bernard Egger op drums er in om een geweldige bluesrock sound neer te zetten. Het verschroeiende gitaarwerk van frontman Chris Fillmore ging door merg en been. Top nummer.
 
 
 
 
 
 
Voor de laatste twee songs greep de band terug naar eigen werk. Eerst met de geweldige slowblues 'Since I Met You', dat weer met veel emotie in haar stem gezongen werd door Meena. Gitarist Chris Fillmore schitterde zoals hij al heel de namiddag deed, namelijk met vlijmscherp en uitstekend snarenwerk op de hals van zijn witte Fender Stratocaster. In 'Since I Met You' soleerde hij weer minutenlang en het was elke seconde een puur genot voor het oor. Afsluiten deden Meena Cryle & The Chris Fillmore Band met het pittige Rollin' blues nummer 'Take This Pressure Of Me', dat ons weer meenam naar de Mississippi delta. Chris had voor dit nummer de dobro genomen en de bottleneck rond de vinger gedaan en hij domineerde het nummer met een steeds weerkerend riffje en liet het publiek genieten van zijn sterk slide werk. Natuurlijk volgde er nog een toegift. Daarvoor werd gekozen voor de Big Mama Thornton cover 'Black Rat', een uptempo nummer waarin de originele blazers werden vervangen door het gitaarwerk van Chris. Meena kwam vooraan op het podium zitten voor het gevoelige, akoestische 'You may Love Me Today'. Alleen het fijne snarenwerk van Chris zorgde voor de begeleiding van de warme emotievolle stem van Meena. Het was een passend afscheid van het publiek in Gooreind en meteen het einde van een knap concert.
 
 
 
 
 
Voor meer foto’s van Meena Cryle & The Chris Fillmore Band in Goorblues kijk op mijn fotoalbum: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/sets/72157683435641660
 
 
 
 
 
Verslag, filmpje en foto’s: Walter Vanheuckelom