ELSKE DEWALL - VELVET SOLDIER

Album Review

Album: 
ELSKE DEWALL - VELVET SOLDIER
Artist: 
Elske DeWall
Record Label: 
Her House Music
Style: 
Singer/ songwriter
Date: 
22/01/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ELSKE DEWALL - VELVET SOLDIER
 
 
 
 
 
Singer/songwriter Elske DeWall werd geboren als Elske de Walle op 11 november 1985 te Veenwouden, in Friesland Nederland. Op negenjarige leeftijd begon ze saxofoon te spelen en wat later begon ze ook te zingen. In 2004 begon ze aan haar studies aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en daar leerde ze haar man en drummer Sietse Huisman kennen. In 2008 mocht Elske een platencontract tekenen bij Universal Records. In 2010 verscheen haar debuutalbum 'Balloon Over Paris', waarmee de Friese heel wat positieve aandacht kreeg. De opvolger 'Brave', uit 2012, lostte de hoge verwachtingen in en nu is er 'Velvet Soldier', het derde album van DeWall. Na 'Brave' kwam er een einde aan haar samenwerking met Universal en werd ze moeder van een zoon en dat veranderde danig haar leven. Elske was tijdens die periode wel blijven songs schrijven en ze had voor de opnames van 'Velvet Soldier' wel dertig nummers klaar. Uiteindelijk werden dertien songs weerhouden voor 'Velvet Soldier'. De roodharige zangeres schreef alle nummers zelf.
 
 
Het album opent meteen met de single 'Black Water', een uptempo pop nummer met een lekkere groove. Het nummer gaat over iemand waaraan de zangeres in het verleden verslaafd was, maar die haar ook verstikte. De zangeres klinkt bevrijd en haar mooie stem komt hier volledig tot uiting. Elske wilde geen songs schrijven over haar moederschap, maar deze blijde gebeurtenis veranderde zoveel in het leven van de zangeres, zodat er toch een tweetal nummers over dat thema op het album staan en het prachtige en rustige 'I'll Be Around' is er daar één van. Je zingt over dingen waar je hart vol van is en dat is zeker hier in dit nummer van toepassing, zoals elke ouder wil de Elske er ook steeds zijn voor haar kind. Deze intieme song is heel erg geschikt is voor de theater tour die Elske in 2016 doet. Ook het volgende 'For Love' past perfect in het concept van deze theater tour. Het duet 'One Day' met Ed Stuijaart, heeft een sobere akoestische begeleiding. In dit lied, dat gaat over twee mensen die elkaar op het verkeerde moment tegen komen, kunnen we genieten van twee erg mooie stemmen die elkaar in dit nummer wel op het juiste moment vinden en aanvullen. In dit (soms te) rustige album, geven de vloeiende uptempo nummers, zoals 'Black Water' en 'Herculus' en 'The Fall' dadelijk een surplus. 'Herculus' heeft een heel catchy refrein en is een erg sterk pop nummer met heel veel hitpotentie. In 'The Fall' heeft Elske het over een sombere periode, nadat ze bij Universal weg moest. Erg knap van haar dat ze die donkere periode achter haar kan laten en er positieve energie kan uithalen om dit sterk nummer te schrijven.
 
 
'Kings' is een vrolijk nummer, dat je een zomers gevoel meegeeft. De meerstemmigheid geeft deze song nog een extra mooie injectie. De mooie stem van Elske blijft elke keer weer verbazen en dat is ook in het rustig kabbelende 'Don't Walk Alone' weer het geval. De zangeres wordt heel weemoedig en intiem wanneer ze in 'Only One', zingt over het gemis van haar vriendin, die op negenentwintig jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Ook hier is de instrumentale begeleiding heel sober en akoestisch. Met dertien nummers heeft 'Velvet Soldier' misschien iets teveel nummers, want naar het einde toe, horen we toch dat de songs niet dezelfde kwaliteit meer hebben. Elske DeWall heeft met haar derde album 'Velvet Soldier' een heel mooi luister album gemaakt. Ze heeft een prachtige stem en ook haar persoonlijke teksten spreken geweldig aan. De songs komen het beste tot uiting bij een zittend publiek in een theaterzaal of thuis als men rustig in de zetel zit. Voor mezelf had de Rickenbacker gitaar van Elske iets meer aanwezig mogen geweest zijn. Hopelijk doet ze met haar theatertour binnenkort ook het zuiden van Nederland of België aan en dan gaan we zeker eens live luisteren naar deze mooie stem. (7,5/10)
 
Walter Vanheuckelom