NO SINNER - OLD HABITS DIE HARD

Album Review

Album: 
NO SINNER - OLD HABITS DIE HARD
Artist: 
No Sinner
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Rock
Date: 
20/05/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
NO SINNER - OLD HABITS DIE HARD
 
 
 
 
 
No Sinner is de band rond Colleen Rennison, die geboren werd op 2 december 1987 in Vancouver. Ze heeft zowel Iers, als Schots en Frans bloed in haar aders. Colleen begon al vrij jong als actrice in de film Max. Ze was toen nog maar zeven jaar en er volgden nog een handvol TV films. In 1999 had ze een belangrijke rol in de film 'The Story Of Us', waarin ze de dochter speelde van Bruce Willis en Michelle Pfeiffer. In 2001 ontving Colleen een Gemini, ze is de jongste winnaar ooit van deze prijs. In 2008 verhuisde Colleen naar New York City om twee jaar te gaan studeren in de acteer school, Square Theater School. Dat werd geen echt succes en Rennison verliet de opleiding na zes maanden. Daarna tekende ze een contract bij het management team van Shady Records, maar dit was ook geen lang leven beschoren, want na zes maanden liep het spaak wegens tegenstrijdige muzikale inzichten. De zangeres/ actrice verhuisde terug naar Vancouver waar ze Parker Bossley ontmoette en ze begon met songs te schrijven. Het leidde al zeer snel tot de oprichting van No Sinner, de familienaam van Colleen achterstevoren geschreven. Samen met drummer Ian Browne en gitarist Eric Campbell maakte ze eerst de EP en in 2014 het album 'Boo Hoo Hoo', vol met rauwe soul en rock. Het regende overal lovende kritieken en de band kreeg daardoor heel wat optredens. In 2014 bracht Colleen een solo album 'See The Sky About To Rain' uit onder haar eigen naam. Binnen een paar dagen, op 20 mei verschijnt het nieuwe album van No Sinner met de titel 'Old Habits Die Hard', met twaalf nieuwe originele songs.
 
 
Colleen Rennison wordt als frontvrouw en zangeres nogal eens vergeleken met Janis Joplin of Etta James, maar dat vind ze zelf een eenvoudige vergelijking. Er zit in mij ook een stuk Robert Plant en daar ben ik best fier op zegt de zangeres. Over het album 'Old Habits Die Hard' zegt ze het volgende: Het is een androgyne album, een rock'n roll odyssee die gaat over liefdesverdriet en losbandigheid. Het thema dat door het album loopt is het vervagen van de grenzen tussen goed en kwaad, man en vrouw, heilige of zondaar. Ik leef en ik adem rock'n roll. Tot voor een tijdje had ik nooit het gevoel dat ik ergens bij hoorde, toen vond ik mensen die hetzelfde voelden als ik, mensen die ook elke morgen wakker werden met een gat in hun hart en dat gat kan alleen opgevuld worden met muziek. Wij gaan nu het nieuwe album van No Sinner zelf eens beluisteren en kijken of we het album hetzelfde ervaren als Colleen, of dat we een andere mening hebben. Het album opent met 'All Woman', waarin Colleen zingt dat ze honderd procent vrouw is en daar heb ik nooit aan getwijfeld. 'All Woman' is stevige rock met snedig gitaarwerk en met een sterk zingende Colleen Rennison. Haar stem wordt nog rauwer en agressiever in het verschroeiende 'Leadfoot'. De frontvrouw komt ook heel zelfzeker over, wanneer ze gromt: You are mine, for the taking. De ritmesectie zorgt voor een kolkende groove en de erg knappe mondharmonica kleurt deze erg energieke rock song. Zonder twijfel één van de beste songs op deze 'Old Habits Die Hard'. Er wordt wat gas terug genomen tijdens de Southern rocker 'Trying'. De heerlijke subtiele piano tilt het nummer naar een hoger niveau.
 
 
Met het stampende 'Saturday Night' gaat No Sinner de pure rock'n roll weg op. Even denken we dat Ramones terug zijn met een zangeres als frontvrouw. Het beste nummer op het album is het rustige, ingetogen 'Hollow'. Colleen zingt deze song, over de teleurstelling van een relatie, met zeer veel gevoel. In dit soort nummers hoor je pas over welke prachtige stem Colleen Rennison beschikt. Het schitterende gitaarwerk en de smaakvolle orgel riffs zetten de kers op de taart. 'Fading Away' wordt voortgestuwd door de pompende baslijnen en strakke drums en 'When The Bell Rings' is een mooi opgebouwde stevige rocker met een sterk melodieus refrein. De ritme sectie gooit hier alle registers open en zorgt voor de verschroeiende, beukende groove en de vette rauwe gitaar solo past perfect in dit geheel. Na al dat instrumentale geweld is het hoog tijd voor een muzikaal rustpunt, en dat komt er met de ballade 'Lines On The Highway', met een uitgebreide intro waarin we alleen de piano en de stem van Colleen horen.  Buiten het puik slagwerk en de mooie sfeer en ritme wisseling kan de punk rocker 'One More Time' me niet echt boeien. De rest is veel lawaai en geschreeuw. 'Old Habits Die Hard' sluit af met een dreigende sound in 'Mary Lin'. De laatste twee nummers met het geschreeuw van Colleen had ik best kunnen missen. Het nieuwe album No Sinner is heel wisselvallig, het mist een constante. Er staan grootse momenten op 'Old Habits Die Hard', maar spijtig genoeg ook minder stukken. Ik onthoud vooral de erg mooie stem van Colleen in de tragere nummers. De uitschieters op dit nieuwe album zijn 'Hollow', 'Saturday Night' en 'Leadfoot'. No Sinner en Colleen Rennison laten in ieder geval horen op deze cd dat ze heel wat in hun mars hebben.
 
Walter Vanheuckelom
 
 
1. All Woman
2. Leadfoot
3. Tryin
4. Saturday Night
5. Hollow
6. Get It Up
7. Friend Of Mine
8. Fading Away
9. When The Bell Rings
10. Lines On The Highway
11. One More Time
12. Mandy Lyn