Lucassen en Soeterboek's Plan Nine kondigen het album 'The Long-Lost Songs' aan

News

About: 
Lucassen en Soeterboek's Plan Nine kondigen het album 'The Long-Lost Songs' aan
Artist: 
Lucassen en Soeterboek's Plan Nine
Date: 
Friday, 17. May 2024
Lucassen & Soeterboek’s Plan Nine
Kondigen het album 'The Long-Lost Songs' aan
 
Uit op 17 mei op Music Theories Recordings / Mascot Label Group
 
Bekijk hier de video voor ‘Before The Morning Comes':
https://youtu.be/2l0-yHau5QY 
 Op 17 mei komt het album 'The Long-Lost Songs' uit van Lucassen & Soeterboek's Plan Nine, via Music Theories Recordings / Mascot Label Group. Samen met deze aankondiging delen ze ook de officiële muziekvideo voor het nieuwe nummer "Before The Morning Comes", bekijk de video HIER.
 

Begin jaren negentig was muzikaal multitalent Arjen Lucassen gestart met verschillende projecten: een soloalbum, een progressieve rockopera en een rockalbum. Rond deze tijd zag hij vocalist Robert Soeterboek live optreden met Bodine, zijn voormalige heavy metal band uit begin jaren tachtig. "Zijn zang maakte echt indruk op mij, en dat gebeurt niet vaak!" herinnert Lucassen zich. “Hij had de uitstraling en het stembereik van zangers zoals David Coverdale en Robert Plant. Toen we erachter kwamen dat het op het persoonlijke vlak ook klikte tussen ons, besloten we om samen te werken aan wat nummers, gewoon voor ons plezier.”
 
“Voordat we het wisten realiseerden we ons dat we een hoop goeie ideeën verzameld hadden.” vertelt Soeterboek. “Onze vriendschap groeide naarmate we meer tijd samen doorbrachten, en ik herinner me dat we veel gelachen hebben om de meligste dingen."
 
Ze ontmoetten elkaar dagelijks in Lucassen's kleine 'studio' - een slaapkamer met een matras en een oude 8-sporen bandrecorder. Daar namen ze ongeveer 20 basisideeën op. Ze haalden Peter Vink op bas erbij, Cleem Determeijer op Hammond en Rob van der List (die sindsdien is overleden) op drums, en trokken de aandacht van producenten en platenmaatschappijen. In het grunge-landschap van de vroege jaren negentig was het moeilijk om een platencontract te krijgen. Een aantal labels waren geïnteresseerd, maar aarzelden vanwege zorgen over het kunnen verkopen van albums in een tijdperk gedomineerd door bands als Nirvana en Pearl Jam. Uiteindelijk zorgden de meerdere afwijzingen ervoor dat Plan Nine naar de achtergrond verdween. "Ik begon te werken aan mijn Rock Opera project in de verwachting dat dit mijn laatste muzikale avontuur zou zijn. Mijn ‘Final Experiment’ dus eigenlijk!” voegt Lucassen eraan toe.
 
Soeterboek voegde zich bij de Duitse band Wicked Sensation en werkte met Lucassen aan het eerste Ayreon album, en hij was ook frontman voor The Cotton Soeterboek Band. Over de hereniging met Arjen zegt Soeterboek “Ik dacht erover om een nieuw solo album op te nemen. Ik had een aantal nummers klaar en was in gesprek met labels. Het opnemen van "Annie Moore" was al jaren een droom van mij. Hoewel Arjen bezig was met verschillende projecten, wilde hij er graag aan werken. De samenwerking op dit nummer heeft ons plezier weer aangewakkerd, als een trip down memory lane."
 
Fast forward naar 2022, en ze keerden terug naar die opnames. "Voor het nummer Annie Moore hebben we Peter en Cleem op bas en Hammond erbij gehaald, en Peter's vrouw Mirjam van Doorn deed de achtergrondzang, waarbij mijn huidige go-to drummer, Koen Herfst, zijn magie toevoegde", legt Lucassen uit. "Alle betrokkenen waren enthousiast over het resultaat, en ik vond het zo inspirerend dat ik verschillende andere nummers heb herschreven en opnieuw opgenomen. Al snel kon ik niet meer stoppen! Robert en ik hebben wekenlang door onze oude cassettes en DAT-banden gespit, we ontdekten veel potentiële pareltjes die we nog niet hadden uitgewerkt. Voordat we het wisten, hadden we genoeg nummers voor een volledig album en meer. "
 
Het album omvat een glorieuze schatkist van 11 originele nummers met een liefdevolle knipoog naar de jaren 70 en 80. Het is een vurige rit met rocker "Let It Ride", het Beatles-achtige "Doctor Robert's Medicine Show", de groovende blues in "Annie Moore", de stampende glam van "High-Speed Chase" tot de jaren 80 metal van "Ice on Fire", terwijl "The Preacher" op een aantal van Arjens eerdere platen zou passen. De bonusdisc bevat alle demo's en enkele nieuw opgenomen nummers.
 
Lucassen zegt verder, "Voor dit album wilden we de beste en meest geschikte muzikanten die eventueel ook met Robert konden toeren. Koen verzorgde de krachtige drums. Rob van der Loo (Epica) heeft een stevig basfundament gelegd. De getalenteerde Irene Jansen zorgde zoals altijd voor geweldige achtergrondzang. En één van de beste gitaristen ter wereld, Marcel Singor, speelde de virtuoze solo's met zijn onmiddellijk herkenbare stijl."
 
"Ik ben Arjen bijzonder dankbaar", zegt Soeterboek. "Tijdens de voorbereidingen voor de Ayreon-shows deed hij er alles aan om dit album met mij op te nemen. Elkaar inspireren en genieten van het proces heeft veel betekend. We keren terug naar een tijd waarin het leven heel anders was en we nauwelijks pegels hadden."
 
De Long-Lost Songs zijn niet langer verloren. Plan Nine is herboren en geeft de long-lost songs een tweede leven!

Track listing:
01 Doctor Robert's Medicine Show
02 The Preacher
03 Annie Moore
04 Get Down To Bizniz
05 Before The Morning Comes
06 High Speed Chase
07 Let It Ride
08 Ice On Fire
09 Long Cold Night
10 Drunker Than Whiskey
11 Die With Your Shades On

Available Formats:
LP
CD
Comic
Digital

Plan Nine Online:
facebook.com/ArjenLucassenOfficial  
twitter.com/arjenlucassen 
youtube.com/user/ArjenALucassen 
instagram.com/ayreon_official