ZOOM WITH SHAWN KELLERMAN - CHOCOLATE CAKE

Album Review

Album: 
ZOOM WITH SHAWN KELLERMAN - CHOCOLATE CAKE
Artist: 
Zoom With Shawn Kellerman
Record Label: 
Mouhaha Music
Style: 
Funky bluesrock, Blues, Bluesrock
Date: 
20/09/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ZOOM WITH SHAWN KELLERMAN - CHOCOLATE CAKE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse zangeres Zoom werd geboren op een kleine boerderij in Romulus, Michigan. Ze was nog maar drie toen ze kennis maakte met de blues. Eind jaren zeventig zag Zoom voor het eerst Koko Taylor optreden. De ervaring van het zien en horen van Koko's rauwe toon veranderde heel haar leven. Toen ze in de jaren negentig erkenning kreeg, werd ze uitgenodigd om deel te nemen aan de prestigieuze Chicago Blues Tours door Europa. Daar mocht Zoom het podium delen met enkele van haar grote idolen zoals Koko Taylor, Bobby Bland, Albert King, James Cotton, Junior Wells, John Primer, Lucky Peterson, Billy Branch en Maurice Vaughn om er maar een paar te noemen. De zaken gingen goed voor Zoom, toch besloot Zoom plotseling om te stoppen in de muziekbusiness. Ze nam een pauze van twee decennia om haar gezin groot te brengen. Eenmaal die taak volbracht wilde Zoom zich opnieuw concentreren op haar muzikale carrière en nam ze contact op met haar oude vriend Shawn Kellerman. Shawn Kellerman toerde met zijn eigen band en speelde ook bij blues grootheden als Bobby Rush, Sherman Robertson en Lucky Peterson. Op het moment dat Zoom opnieuw contact nam met Shawn, was hij al acht jaar actief bij Lucky Peterson en was hij bezig als producer van Lucky Peterson's nieuwste album. Eerst werkte Shawn dat project af en onmiddellijk daarna begon Shawn ideeën uit wisselen met Zoom en begonnen ze samen nummers te schrijven via spraakmemo's en via email. Na maanden van werk voltooide Shawn de originele muzikale componenten voor het album en spraken ze met elkaar af om de onmiskenbare stem van Zoom aan de muziek toe te voegen. Door de Covid 19 pandemie besloten Zoom en Shawn om de release van het album nog wat uit te stellen. Op twintig september 2021, met het licht aan het einde van de tunnel in zicht, werd 'Chocolate Cake' uitgebracht bij Mouhaha Music. Sindsdien kunnen de muziekliefhebbers getuige zijn van de mix van Zoom's vocale power en drive en Shawn's sterk en energiek gitaarwerk. 'Hot Chocolate' bevat elf originele songs, die allemaal door Shawn en Zoom werden geschreven en die je meenemen op een woeste rit van aanstekelijke funk en blues grooves.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het energieke en erg dansbare 'Are You Ready'. Het is een stomende funky rocker waar trompettist Ray Podhornik  en saxofonist Dave Wiffen de nodige soul in blazen. Met haar krachtige en ietwat rauwe stem vraagt Zoom of je klaar bent voor haar en haar muziek. Met een knappe funky baslijn zorgt bassist Shawn Kellerman voor een stomende groove. Hij is niet alleen de bassist, tweemaal haalt Shawn verschroeiend en scheurend uit op zijn sixstring. Drummer Jim Boudreau zorgt met strak en energiek slagwerk voor een uitstekende drumbeat. Sterke opener. 'Ik ben groot en ik ben slecht, ik ben een natuur kracht, betaal me wat ik waard ben, want ik ben de beste die je ooit gehad hebt, ik ben een 'Big Boss Woman'' zingt Zoom in de stuwende bluesrock shuffle 'Big Boss Woman'. Ik zou niet verstomd staan als dit binnenkort het volkslied wordt van alle vrouwelijke ondernemers. Lucky Peterson is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond B3. Ook Shawn Kellerman schittert weer met fantastisch vingerwerk op de gitaar. Hij kruidt het gehele nummer met pittige riffs en zijn solo is weer een genot voor het oor. Als ik van één ding zeker ben dan is het dat Zoom geboren is om de blues te zingen en zijzelf is daar ook rotsvast van overtuigd, als ik de titel van de volgende song 'Born To Sing The Blues' mag geloven. Met haar rauwe stem zingt Zoom deze bluesrocker, met zijn stompend ritme, heel overtuigend. Shawn Kellerman laat met uitstekend vet slidewerk horen dat hij ook een meester is met de bottleneck rond de vinger. 
 
 
 
 
 
 
Een uitgelaten Zoom begint met een reeks kreten aan het uitdagende 'Still Got The Rhythm', waarin Zoom zingt dat het blauwe pilletje Viagra wel degelijk werkt. Matt Weidinger draagt de melodie van deze vloeiende rocker met zijn heerlijk pianospel. Bassist Shawn Kellerman en drummer Jim Boudreau zorgen voor de heerlijke groove en gitarist Shawn Kellerman bepaalt de sound met een knappe, steeds weerkerende snaren riff. De grappige en ietwat uitdagende tekst geeft dit nummer nog een extra touch. Daarna wordt het terug funky met de titeltrack 'Chocolate Cake'. De blazers, met trompettist Ray Podhornik en saxofonist Dave Wiffen, zijn terug aanwezig en laten zich duidelijk horen in deze heel dansbare funky rocker. Net als meerdere teksten op het album is de tekst ook hier een beetje ondeugend. De intro is a capella en eenmaal de instrumenten hun intrede doen is 'Chocolate Cake' echt vertrokken. Met funky, Wah Wah gestuurde gitaar riffjes weet Shawn Kellerman ons weer te verwennen. De baslijn van Shawn Kellerman is het kloppende hart van het tragere 'Temptation', een ietwat sensuele en zwoele nachtclub ballade. Dominic DiGravio is uitstekend aanwezig op de keyboards en halfweg haalt Kellerman groots uit met een vlijmscherpe gitaarsolo. Zoom zingt het nummer meer dan dat ze het zingt. Bovendien mengt ze de Engelse taal met de Franse in dit sensueel nummer. µ
 
 
 
 
 
 
We krijgen een sterke, steeds weerkerende rock riff in 'Amazing Nepenthe (Weed)'. Gitarist Shawn Kellerman en mondharmonicaspeler Steve Marriner spelen zich allebei in de spotlights met verschroeiende riffs en uitstekend solowerk. Of Zoom nu blues, rock of funk moet zingen maakt haar eigenlijk niets uit. Haar stem past zich aan elk genre aan en ze zingt elk nummer met veel passie en overtuiging. Als ze een rock chick moet zijn zoals in 'Amazing Nepenthe (Weed)' of in het volgende 'Damn Well' dan is Zoom ook een rock chick en klinkt ze als een rock chick. 'Damn Well' is een verschroeiende en opwindende bluesrocker, met spetterend snarenwerk van gitaarvirtuoos Shawn Kellerman. Matt Weidinger is het gehele nummer sterk aanwezig op de piano en het Hammond B3. Een schitterende Lance Anderson draagt met zijn warme Hammond B3 klanken de melodie van de melodieuze slowblues 'My Baby Don't Love Me No More'. Het meer dan vijf minuten nummer is het langste op het album. Terwijl Shawn Kellerman het gehele nummer gretig strooit rond met pittige en vlijmscherpe gitaar riffs, weet Zoom dit triestig liefdeslied met veel passie en emotie te zingen.
 
 
 
 
 
 
'Love Bone' begint met atmosferische en dreigende geluiden. Eenmaal Zoom begint te zingen verandert 'Love Bone' in een stevige midtempo bluesrocker, die herinneringen oproept aan 'Wild Thing'. Hier horen we hitsige en opwindende Zoom roepen op een 'Love Bone' om haar te bevredigen. Het verschroeiend en scheurend Wah Wah gestuurd snarenwerk van Shawn Kellerman doet aan een jonge Jimi Hendrix denken. In het afsluitende 'Tired Of The Hate' zingt Zoom dat ze trots is dat ze zwart is en hekelt ze het racisme dat ze bijna dagelijks ervaart. 'Tired Of Hate' is een stevige bluesrocker met strak en energiek slagwerk en een beukende baslijn. Het heeft een episch refrein en met een splijtende snarensolo geeft gitarist Shawn Kellerman de woorden van Zoom nog wat meer power. Jim Alfredson is het gehele nummer uitstekend aanwezig met wervelend toetsenwerk op zijn Hammond B3. 'Chocolate Cake' de nieuwe samenwerking tussen Zoom en Shawn Kellerman is een gevarieerd, krachtig en uitstekend album. Zoom heeft een prachtige en krachtige stem en ze weet elke song met de juiste overtuiging en passie te zingen. Als ze kwaad is klinkt ze ook echt kwaad en als ze over iets ondeugends zingt dan hoor je dat ook in haar stem. Met de energieke gitaarvirtuoos Shawn Kellerman heeft ze natuurlijk de juiste man naast haar staan om haar muziek op de juiste manier te kruiden. Shawn zorgt voor het peper en het zout in de muziek van Zoom.. Het is opmerkelijk dat je na twee decennia afwezigheid je come back kan maken met zo een sterk album. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Are You Ready
02. Big Boss Woman
03. Born To Sing The Blues
04. Still Got The Rhythm
05. Chocolate cake
06. Temptation
07. Amazing Nepenthe (Weed)
08. Damn Well
09. My Baby Don't Love Me No More
10. Love Bone
11. Tired Of The Hate
 
 
Zoom : Zang
Shawn Kellerman : Gitaar, bas, drum program
Jim Boudreau : Drums
Matt Weidinger : Hammond B3 op #8, Clavinet op #5 en Piano op #2, 4 en 8
Jim Alfredson : Hammond B3 op #11
Lance Anderson : Hammond B3 op #9
Lucky Peterson : Hammond B3 op #2
Dominic DiGravio : Keyboards op #6
Steve Marriner : Mondharmonica op #7
Dave Wiffen : Bariton en tenor saxofoon
Ray Podhornik : Trompet