ZONDERLAND - OEVERLOOS

Album Review

Album: 
ZONDERLAND - OEVERLOOS
Artist: 
Zonderland
Record Label: 
Trad Records
Date: 
11/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ZONDERLAND - OEVERLOOS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zonderland is een audiovisueel project dat de beeldende kunst van Lander Cardon combineert met de bijbehorende soundtracks van Ward Dhoore. Lander en Ward ontmoetten elkaar twaalf jaar geleden in LUCA, school of arts. Dit was het uitgangspunt van een gedeelde bewondering voor elkaars werk. Sindsdien hebben ze een wederzijdse waardering ontdekt voor esthetiek, eenvoud en de schoonheid van de vergankelijkheid van het menselijk bestaan. Door de jaren heen hebben ze een sterke vriendschap en een diepe artistieke band ontwikkeld. Er was een sterke wens om samen een project te starten, waarin ze deze sterke verbinding en wederzijdse inspiratie voor elkaar zouden laten zien en horen. Het project kwam pas echt op gang toen de coronapandemie het land trof en de verbinding met het publiek stil lag. Naast hun gedeelde passie voor melancholie lieten de twee mannen zich inspireren door het water, een tijdloos maar toch alles verbindend element dat uiteindelijk de rode draad werd van hun eerste collectie: 'Oeverloos'. 
 
 
 
 
 
 
Zowel de muziek als de schilderijen wekken in eerste instantie een desolate sfeer op. De wereld lijkt onbewoond, maar toch is er enige menselijke interactie te vinden. Een sculptuur of architectonisch element wekt nieuwsgierigheid en nodigt mensen uit om een wandeling te maken binnen het schilderij. Lander en Ward blijven dit pad bewandelen terwijl ze de muziek/kunst maken. Het is een wandeling die vertrekt vanuit het verlangen om te verkennen, te staren en te luisteren naar nieuwe delen van het Zonderland universum. Zonderland is ontstaan als expressiemiddel en het uitnodigen van mensen in de wereld van deze jonge kunstenaars. Letterlijk vertaald kan Zonderland worden gezien als 'zonder land', maar met een duidelijk motief en drang om er een te creëren. Dat is hun verlangen om dit eerste kunstwerk te delen met iedereen die ervan wil genieten. 
 
 
 
 
 
 
De acht schilderijen die in het bijhorend boekje afgebeeld staan zijn van de hand van Lander Cardon. Alle muziek werd geschreven door Ward Dhoore en op twee uitzonderingen na bespeelt hij ook alle instrumenten. Beeldend kunstenaar Lander Cardon speelt op de bariton saxofoon op de openingstrack 'Bohan' en op 'Oeverloos' speelt Jeroen Geerinck op de bugel. Er moet iets speciaals zijn tussen Lander en Ward. Zelf kan ik heel moeilijk inbeelden dat ik met muziek een connectie zou maken met een schilderij. Ward bewijst dat dit wel kan. Met zijn muziek creëert hij dezelfde desolate sfeer die ik ook terug zie op de schilderijen. Het gemeenschappelijke thema is water. De piano en de gitaar vormen in de meeste songs de basis en ze bepalen meestal ook de sfeer van het nummer, maar Bart maakt ook nog gebruik van synthesizers en andere snaarinstrumenten. Als je er in slaagt om je hoofd leeg te maken en als je de gedachten probeert te lezen van Lander en Ward op het moment dat Lander en Ward deze schilderijen schilderde en deze muziek componeerde, dan kan je veel genot en rust halen uit dit album. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Bohan
02. Zeeland
03. Pegasus
04. Kaap
05. Skarn
06. Kade
07. Kustlicht
08. Oeverloos