ZOE SCHWARZ BLUE COMMOTION - CHAMELEON

Album Review

Album: 
ZOE SCHWARZ BLUE COMMOTION - CHAMELEON
Artist: 
Zoë Schwarz Blue Commotion
Record Label: 
33 Records
Style: 
Moderne elektrische blues, Bluesrock
Date: 
03/04/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ZOE SCHWARZ BLUE COMMOTION - CHAMELEON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het eerste Blue Commotion optreden in februari 2012 was het hoogtepunt van een tienjarig muzikaal partnerschap tussen Zoë Schwarz en gitarist Rob Koral. Door hun intense muzikale reis en compatibele begeerte ontwikkelden ze een perfecte samenwerking en empathie, die wanneer ze wordt geanalyseerd uit twee totaal verschillende uitgangspunten komt. Vanwege deze smeltkroes van muzikale diversiteit, is er een diepte en iets uniek in de muziek van de band, die moeilijk te categoriseren is. Elk van de bandleden krijgt in deze smeltkroes de vrijheid om zijn muzikale autoriteit en virtuositeit uit te drukken en zijn eigen persoonlijke magie te markeren. Een bewijs dat deze formule werkt is het enorme volume aan muziek dat uit deze band komt. De dynamische en indrukwekkende vocale prestatie van zangeres Zoë Schwarz is eclectisch, maar tegelijkertijd ook zacht. Als ze zingt is ze net een kameleon, namelijk een deel Janis Joplin, een deel Billie Holiday en een deel Nina Simone. 'The Blues And I Should Have A Party', dat in juni 2018 verscheen, was het vijfde studio album van Blue Commotion in zes jaar tijd. Zoe's unieke, hunkerende vocale stijl is gemengd met het vermogen van Rob om uit te pakken met pakkende, levendige riffs en muzikale arrangementen, die de term blues uittrekken en het voortzetten om relevant te zijn in deze tijd. Er is geen geribbeld muzikaal sjabloon voor Blue Commotion, de enige voorwaarde is dat het goed voelt, goed smaakt en goed klinkt. De voorbije acht jaar heeft Zoë Schwarz Blue Commotion door hun frisse aanpak en levendigheid een grote impact gehad op de Britse blues scene. Op de Uk Blues Challenge 2017 geraakte de band tot in de finale en ze kregen ook twee UK Blues Award 2018 nominaties, namelijk Best Female Vocalist en Album Of The Year. Vandaag 3 april verschijnt het nieuwe album van Zoë Schwarz Blue Commotion. Het kreeg 'Chameleon' als titel en het bevat twaalf Songs. Elf daarvan werden geschreven door Rob Koral en Zoë Schwarz. Alleen 'Tell Me' werd geschreven door Sue Hawker en Rob Koral. 'Chameleon' werd door Andy Banfield opgenomen in de bekende Superfly Studios. Wayne Proctor deed de mixing en mastering.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het vloeiende 'Life Goes On', waarin de prachtige stem van Zoë Schwarz je dadelijk weet te bekoren. De blazerssectie met saxofonist Ian Ellis en Patrick Hayes op trombone blazen wat soul in de aantrekkelijke en radiovriendelijke pop/rock song. Omdat er geen bassist is bij Zoë Schwarz Blue Commotion, bestaat de ritmesectie alleen maar uit drummer Paul Robinson. Hij is een uitstekende en veelzijdig drummer die heel goed weet wat een song nodig heeft. Gitarist Rob Koral stelt zich in deze opener volledig ten dienste van de band en het nummer en beperkt zich grotendeels tot de ritme gitaar, al toont hij naar het einde toe toch flarden van zijn klasse als gitarist met een korte pittige snarensolo en een deel priemende en splijtende riffs. Het ritme vertraagt en de riffs worden zwaarder in midtempo rocker 'Better Days'. Pete Whittaker is het gehele nummer door uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Hij draagt op het Hammond de melodie van het nummer en laat zijn Hammond klanken op juiste ogenblikken heel knap aanzwellen. Ook de blazers dragen hier meer dan hun steentje toe, ze geven het nummer de nodige power en dramatiek. Dat doet ook frontvrouw Zoë Schwarz wanneer ze met heel veel overtuiging, intensiteit en explosiviteit zingt dat ze zich betere dagen herinnert. Rob Koral imponeert met een waanzinnig knappe solo en zet zo de kers op de taart van één van de beste songs op het album. Daarna kiest de band voor een Latijns ritme in 'If Only I Could Be With You'. Deze rumba wordt op gang getrokken door drummer Paul Robinson, die in deze intro ook de koebel betrekt. De uitmuntende melodieuze gitaar solo van Rob Koral doet aan gitaarvirtuoos Carlos Santana denken. Ook Pete Whittaker doet in dit erg dansbare nummer zijn duit in de zak met een knappe Hammond solo die perfect in het nummer past.
 
 
 
 
 
 
Het absolute hoogtepunt op het album 'Chameleon' is de epische ballade 'Hello My Old Friend', dat in het begin ingetogen en met erg veel gevoel gezongen wordt door Zoë. Pete Whittaker draagt deze ballade op een geweldig knappe wijze, door met zijn orgelklanken een speciale sfeer te creëren en in het instrumentale trekt hij alle registers open met een verschroeiende orgel solo. Ook Rob Koral is weergaloos in deze meer dan vijf minuten durende, pakkende ballade. Met zijn melodieuze en priemende snarensolo roept Koral herinneringen op aan de glorieperiode van Ritchie Blackmore bij Deep Purple. Zangeres Zoë Schwarz trekt naar het einde toe eveneens al haar vocale registers opent en dat resulteert in een geweldig slot. Top nummer. 'Give Me The Key To Your Heart' is een swingende big band shuffle, die voortgestuwd wordt door de energieke blazerssectie. Rob Koral en Pete Whittaker mogen hun instrumentale virtuositeit weer volop etaleren en dat resulteert in een pittige en vingervlugge snarensolo en in een wervelende orgelsolo. De vocale kwaliteiten van Zoë Schwarz komen volledig tot haar recht in de emotionele, meeslepende ballade 'I'll Be Here For You'. Wanneer Rob Koral op zijn sixstring overneemt, slaagt hij erin om met zijn instrument dezelfde intensiteit en emotie over te brengen als Zoë met haar stem. 'I Hope To See The Day' is een vloeiende, radiovriendelijke rocker met een reggae vibe. Ook hier mogen Rob Koral op gitaar en Pete Whittaker op de Wurlitzer elektrische piano volop soleren. Zoë Schwarz levert in het strakke, bluesy 'When The Blues Come A Knocking' opnieuw een sublieme en overtuigende vocale prestatie af en in het instrumentale gedeelte is het weer genieten van het priemende gitaarwerk van Rob Koral. 'Amazon Woman', waarin Zoë de lof bezingt van de heldin, is de explosieve single die het album moet promoten. Paul Robinson zorgt met strak en dwingend slagwerk voor het heerlijke ritme. Pete Whittaker kleurt de sound met wervelende Hammond riffs en Rob Koral haalt genadeloos uit op de snaren van zijn sixstring. Opmerkelijke song.
 
 
 
 
 
 
Paul Robinson houdt met strak en dwingend slagwerk het zwoele 'I Cry Just To Think Of It' onder controle.  Samen met Robinson zorgen saxofonist Ian Ellis en trombonespeler Patrick Haynes met hun pulserend blaaswerk voor de nodige energie. Zoë zingt het nummer met veel passie en overgave en het wervelende toetsenwerk van Pete Whittaker is het gehele nummer door uitstekend aanwezig. Zoë's stem klinkt heel jeugdig in de prachtige, dromerige  ballade 'Tell Me', het enige nummer op het album dat Rob Koral niet samen met Zoë Schwarz schreef. Op een ingetogen wijze combineert Pete Whittaker het Hammond met de elektrische piano en Rob Koral speelt hier zijn meest melodieuze en gevoeligste snarensolo op het album. 'Tell Me' is een topnummer dat zeker bij heel wat luisteraars de gevoelige snaar zal weten te raken. Zoë zingt met wellustige en grommende stem dat haar lichaam gloeit en of je niet naast haar komt liggen in de afsluitende blues shuffle 'Come And Lay With Me'. In het instrumentale gedeelte is het genieten van de blazers en de toetsen. Na iets meer dan vier minuten stopt 'Come And Lay With Me', maar als je wat geduld hebt krijg je na twintig seconden met 'Lover Man' nog een extra verborgen lied. 'Lover Man' is een cover van Billie Holiday die in het midden van de jaren veertig van vorige eeuw een grote hit had met deze zwoele jazz/blues ballade. Zoë Schwarz blijft in haar versie heel dicht bij de versie van Billie Holiday en ze laat hier meteen horen dat ze vocaal niet moet onderdoen voor één van de meest legendarische zangeressen uit de jazz muziek. ''Chameleon', het zesde studio album van Zoë Schwarz Blue Commotion is weer een heel gevarieerd en uitstekend album, dat een breed publiek zal kunnen bekoren. Net als zijn voorganger 'The Blues And I Should Have A Party' is deze 'Chameleon' een vette plaat en een aanrader voor elke muziekliefhebber. Spijtig genoeg zal Zoë Schwarz Blue Commotion het album niet voluit kunnen promoten wegens het corona virus. Voor de fans van Zoë Schwarz Blue Commotion en ook voor de mensen die de band beter willen leren kennen heb ik nog een tip. Morgen zaterdag 4 april om 15h20 kan je Zoë Schwarz Blue Commotion via live stream bezig zien op het Lockdown Music Festival Episode 3. Ga daarvoor naar de Facebook pagina https://www.facebook.com/lockdownmusicfestival. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Life Goes On (5:10)
02. Better Days (5:27)
03. If Only I Could Be With You(4:45)
04. Hello My Old Friend (5:30)
05. Give Me the Key to Your Heart (3:25)
06. I’ll Be Here for You (5:57)
07. I Hope I See the Day (3:23)
08. When the Blues Come a Knocking (4:33)
09. Amazon Woman (5:23)
10. I Cry Just to Think of It (4:15)
11. *Tell Me (4:11)
12. Come and Lay with Me (4:03)
 
 
Rob Koral - Gitaar
Zoë Schwarz - Zang
Pete Whittaker - Hammond orgel and Wurlitzer elektrische piano
Paul Robinson – Drums and percussie
Ian Ellis - Tenor saxofoon
Patrick Hayes - Trombone