THE ZOE GREEN BAND - THE ZOE GREEN BAND

Album Review

Album: 
THE ZOE GREEN BAND - THE ZOE GREEN BAND
Artist: 
The Zoe Green Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
21/09/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE ZOE GREEN BAND - THE ZOE GREEN BAND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Zoe Green Band is een Britse band met Zoe Green als frontvrouw. In September 2018 verscheen hun album 'The Zoe Green Band' met daarop elf nummers, waarvan er tien door Zoe Green werden geschreven. Het album kreeg in de UK verscheidene goede recensies. In november 2018 ging The Zoe Green Band samen Eliana Cargnelutti en Lee Ainley's Blue Storm op tournee in Engeland. Deze 'Ladies Of The Blues' tournee telde negen concerten. Dit jaar is een druk jaar voor de zangeres Zoe Green, want begin 2019 dook ze samen met The Big Wolf Band in de studio voor de opnames van het album 'Be Free' en ze ging samen met de band op tournee. Ondertussen ging The Zoe Green Band gewoon door met het spelen van hun eigen optredens met origineel materiaal van het onlangs uitgebrachte titelloos album.
 
 
 
 
 
Het album opent met de stomende rocker 'Gotsta Get Away'. Een sterke, steeds terugkomende gitaar riff bepaalt de sound van het nummer. Drummer Toby Wilson en bassist Dave Clarke zorgen voor een verschroeiende groove. Zoe Green is in het bezit van een krachtige rockstem en zingt het nummer met veel overtuiging. Gitarist Dan Wilkes bezit goede en snelle vingers en hij toont dat meteen met een vlijmscherpe en vingervlugge snarensolo. Het refrein van 'Gotsta Get Away' is krachtig en nestelt zich onmiddelijk in je hoofd. De band blijft stevig rocken in 'Catch A Fall' en Dan Wilkes toont met een scheurende gitaarsolo dat hij een uitstekende gitarist. Ook toetsenist Ben Marshall laat een geweldige indruk na met een prachtige orgel solo, die herinneringen oproept aan het geluid van Ray Manzarek zijn orgelgeluid bij The Doors. Ook in het tragere 'Rise Up' horen we de mysterieuze en psychedelische invloeden van The Doors terug. Het wordt door Zoe Green met een ietwat grommende stem gezongen en de prachtige stem van backing zangeres Suzi Dingle maakt het nummer vocaal helemaal af. De bijna vijf minuten durende liefdesballade 'How To Love', zorgt voor het kippenvelmoment op dit album. Zoe zingt dit piano gedreven nummer met veel gevoel en emotie en de twee beklijvende snarensolo's van Dan Wilkes zijn een perfect verlengstuk voor Zoe's stem. Erg mooi nummer. Ook het heel emotionele 'Goin' To The Grave' is een prachtige ballade, waarin Zoe je met haar stem weet te raken.
 
 
 
 
 
Anthony Jones op trompet en Baz Willis op trombone zijn van bij de aanvang erg uitdrukkelijk aanwezig in de soulvolle en energieke rhythm and blues song 'Bad Ass Beryl'. Het is muziek die doet terugdenken aan de gouden periode van Ike & Tina Turner. Het strak slagwerk van Toby Wilson en de diepe, vloeiende baslijn van Dave Clarcke zorgen voor een stomende groove en gitarist Dan Wilkes laat weer flarden van zijn talent horen. Zoe's rauwe stem lijkt in dit nummer ook wel een beetje op die van Tina. In de piano gedreven emotionele ballade 'Take Me Down' horen we weer een breekbare en emotionele stem van Zoe. 'Double Truth Woman' breekt pas echt open in het sterk en catchy refrein en gitarist Dan Wilkes zet de kers op de taart met een uitstekende gitaar solo. De enige cover op het album is de door Ellington Jordan en Billy Foster geschreven ballade 'I'd Rather Go Blind', dat een grote hit werd voor Etta James in 1968. Ondertussen is het nummer ontelbare malen gecoverd en iedere muziekliefhebber kent wel de versies van Little Milton, Chicken Shack, Koko Taylor, Rod Stewart, B.B. King, Paul Weller, Beth Hart en Beyoncé Knowles. Ook The Zoe Green Band weet een beklijvende, zeven minuten durende, versie van deze slowblues te maken en daar hebben het gevoelvolle gitaarwerk van Dan Wilkes en de geweldige vocale prestatie van Zoe Green een groot aandeel in. Het album wordt afgesloten met het iets meer dan één minuut durende 'Paralysed', een akoestisch en gevoelvol nummer. Het album 'The Zoe Green Band' van de gelijknamige band The Zoe Green Band is een prima en gevarieerd album. Zoe heeft een goede rauwe en krachtige rockstem, waarmee ze ook erg gevoelvol uit de hoek kan komen. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01-Gotsta Get Away
02-Catch a Fall
03-Rise Up
04-How to Love
05-Goin' to the Grave
06-Bein' the Blues
07-Bad Ass Beryl
08-Take Me Down
09-Double Truth Woman
10-I'd Rather Go Blind
11-Paralysed
 
 
Dave Clarcke - Bas
Ben Marshall - Toetsen
Toby Wilson - Drums
Suzi Dingle - Backing vocals
Dan Wilkes - Gitaar
Anthony Jones - Trompet
Baz Willis - Trombone