ZED MITCHELL - ROUTE 69

Album Review

Album: 
ZED MITCHELL - ROUTE 69
Artist: 
Zed Mitchell
Record Label: 
Z Records
Style: 
Poppy rock
Date: 
18/12/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ZED MITCHELL - ROUTE 69
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zed Mitchell (Zlatko Manojlovic) is een bandleider, zanger, gitarist en componist uit Belgrado. Daar begon hij in 1970 zijn carrière als beroepsmuzikant. In die tijd speelde Zed bij veel bekende bands in Joegoslavië. In 1974 verscheen bij het label Polydor Europe de single 'Shoshana', het was de eerste internationale hit van Zed met zijn band Land. Door dit succes mocht hij openen voor bands als Focus, Deep Purple en Ian Gillan Band. Einde jaren zeventig richtte Zed in Belgrado de School For Rock Guitar op. Zed trok naar Duitsland en werkte vanaf 1988 bij de Arco Studios in Munchen. Daar werkte hij samen met producer Malcolm Luker en filmcomponist Nick Glennie-Smith, de rechterhand van tweevoudig Oscar winnaar Hans Zimmer. Zed Mitchell werkte in die tijd ook als studiomuzikant. Zo speelde hij gitaar bij opnames van Eros Ramazotti, Natalie Cole en Udo Lindenberg. Er werden meer dan één miljoen exemplaren verkocht van de CD 'Pop Goes Classic Vol 5' van het bekende Munich Symphonic Sound Orchestra. Al het akoestisch en elektrisch gitaarwerk op dat album is van Zed Mitchell. Met zijn band speelde hij in het voorprogramma van grote sterren als Joe Cocker (1993), Santana (1993) en B.B.King, tijdens diens laatste tournee in Duitsland 2006. Dat de appel niet ver van de boom valt is ook van toepassing bij de familie Manojlovic, want net als zijn vader blijkt zoon Todor Manojlovic een echte gitaarvirtuoos. Sinds een tiental jaren speelt Todor samen met zijn vader in diens band. Tussen 2010 en 2018 bracht Zed vijf studio en één live album uit. In december 2020 verscheen met 'Route 69' al het zevende album van Zed Mitchell, met daarop twaalf nieuwe originele, door Zed Mitchell geschreven nummers. De bekende muziekpromotor en radiostem Pete Feenstra schreef voor vier songs de teksten. 'Route 69' werd opgenomen in de Zed Mitchell Studio in Dusseldorf met Zed als producer.
 
 
 
 
 
 
Zed Mitchell opent zijn nieuwe album met het zoete en vloeiende 'By Sundown You'll Be Gone'. Er zitten duidelijke Dire Straits invloeden in deze song en de stem van Zed en de manier waarop hij 'By Sundown You'll Be Gone' zingt toont veel gelijkenissen met Mark Knopfler. De tekst van 'By Sundown You'll Be Gone' is één van de vier teksten die Pete Feenstra schreef. Het is ook het enige nummer waarop toetsenist Sascha Kuhn aanwezig is. Hij draagt, zonder dominant te zijn, de melodie met zijn warme orgelklanken. De uitstekende snarensolo van Zed is een lust voor het oor en past perfect bij de vibe van deze knappe song. Het blijft sfeervol in het catchy 'I Like To Drive', waarin Zed schittert met melodieus en fluweelachtig gitaarwerk. Het blijft heel beheerst en zacht in het wondermooie 'I'm Still Waiting', waarin gitaarvirtuoos Zed Mitchell weer uitpakt met geweldig mooie riffs en twee erg knappe en gevoelvolle solo's. 'I'm Still Waiting' heeft bovendien een erg sterk refrein.
 
 
 
 
 
 
De stem en de gitaar van Mark Knopfler dwalen weer rond in de emotionele en trieste liefdesballade 'The Girl That Broke Your Heart'. Met een hemelse gitaar intro trekt Mitchell het nummer op gang. De heel intieme en gevoelvolle piano en gitaar solo van Zed zeggen misschien nog meer dan de woorden die door Pete Feenstra werden geschreven en door Zed worden gezongen. Voor mij is het wondermooie 'Freedom Trail' één van de hoogtepunten van het album 'Route 69'. Het heeft een prachtige tekst en het sfeervolle en melodieuze gitaarwerk zal weer menig gitaarliefhebber kunnen bekoren. Al vanaf de eerste noten is het genieten van de prachtige, lichtjes Wah Wah gestuurde gitaar klanken. Het wordt wat meliger in de zoete ballade 'From My Dreams'. Ook in het jazzy getinte 'Midnight Melody' houdt Zed Mitchell het zacht en intiem. Zed Mitchell blijft met zijn muziek vissen in dezelfde vijver. Er is misschien wel te weinig afwisseling in deze toch wel prachtige songs. Ook 'Is This Life', met een hoog Chris Rea gehalte, ontsnapt er niet aan. Toch blijf je altijd uitkijken naar het uitstekend en gevoelvol gitaarwerk van Zed Mitchell.
 
 
 
 
 
 
In het emotionele liefdeslied 'Blue In Your Eyes' blikt Zed terug naar de gelukzalige momenten in een vroegere relatie. Ook hier is het weer volop genieten van de twee gevoelvolle snarensolo's en de smaakvolle gitaar riffs. Het wordt funky in 'Life Will Always Find You', met een dual harmony gitaar geleid stuk in het tweede instrumentale gedeelte. De gitaar wordt iets bitsiger in de whammy getinte solo van 'I Don't Know' en er zit iets meer swung in het afsluitende ''Fake', waarin Zed een pessimistische kijk heeft op de wereld en zingt dat alles in deze wereld fake is. Hij geeft de raad om niet rond te kijken, maar om te proberen jezelf te blijven. 'Fake' heeft een heerlijke baslijn en ook het gitaarwerk is weer van uitstekende makelij. Zed Mitchell laat zich op 'Route 69' van zijn meest emotionele kant zien. 'Route 66' is een erg knap album om naar te luisteren in deze bizarre corona tijden. Dansen en uit de bol gaan mogen we momenteel niet en daar geeft 'Route 69' ook weinig gelegenheid toe. Wie van mooie teksten en subliem en gevoelvol gitaarspel houdt komt met dit album zeker aan zijn trekken, want zowel Zed Mitchell als zijn zoon Todor Manojlovic zijn toppers als het op gitaar spelen aankomt. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. By Sundown You'll Be Gone
02. I Like To Drive
03. I'm Still Waiting
04. The Girl That Broke Your Heart
05. Freedom Trail
06. From My Dreams
07. Midnight Melody
08. Is This Life
09. Blue In Your Eyes
10. Life Will Always Find You
11. I Don't Know
12. Fake
 
 
 
 
Zeth Mitchell en Todor Manojlovic: alle gitaren
Zeth Mitchell: zang, bas en toetsen.
Todor Manojlovic: backing vocals
David Haynes: drums
Sascha Kuhn: keys op #1
Max Schurakowski: sax op #5