YEVGUENI - STRAKS IS OOK GOED + concertdata

Album Review

Album: 
YEVGUENI - STRAKS IS OOK GOED + concertdata
Artist: 
Yevgueni
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Nederlandstalige kleinkunst, pop,
Date: 
18/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
YEVGUENI - STRAKS IS OOK GOED + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yevgueni is in 2000 ontstaan naar aanleiding van het Interfacultaire Songfestival. Geert Noppe en Klaas Delrue studeerden samen pedagogische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Samen met Maarten van Mieghem, de neef van Geert en toen nog de bedienaar van de drumcomputer, traden ze op als kleinkunsttrio. Ze veroverden de publieksprijs en de toon was gezet. Yevgueni brengt Nederlandstalige nummers waarin ze chanson, kleinkunst en pop tot één geheel proberen te vermengen. In 2001 was er al een demo CD, maar hun echte debuutalbum 'Kannibaal' verscheen in 2005. Hun eerste single 'Als Ze Lacht' was dadelijk een schot in de roos, want het nummer stond tien weken op nummer één op de Carte Blanche hitlijst van Radio één. Een jaar later won Yevgueni het VRT programma 'Zo Is Er Maar Een' met 'Laat Ons Een Bloem' van Louis Neefs. Ze stonden ook een paar maal op Nekka Nacht met als hoogtepunt de editie van 2009 waar ze samen met Zjef Vanuytsel de hoofdact van Nekka Nacht waren. Zo stonden ze op de affiche met onder meer Luc De Vos, Stef Kamil Carlens, Boudewijn de Groot, Thé Lau, Sarah Bettens, Jan De Wilde en Buurman. Op 19 april 2013 tijdens de twintigste Nekka Nacht mocht Yevgueni er een vierde maal optreden en kreeg de groep uit handen van minister Joke Schauvliege de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek 2011-2012. Met hun laatste studioalbum 'Tijd Is Alles' uit 2017 was Yevgueni al aan hun achtste album toe, zes studio en twee live albums. Alle teksten op 'Tijd Is Alles' komen van Klaas en de muziek komt van Klaas, Geert en Yevgueni. Om hun twintigjarig bestaan te vieren werd in november 2019 het dubbel best of album 'Yevgueni 2000 - 2020' uitgebracht. Dat dubbelalbum bevatte singles die de voorbije twintig jaar uitgebracht werden, samen met twee nieuwe nummers, en ook intieme, nooit eerder uitgebrachte strijker versies van hun favoriete nummers. Op achttien februari ligt met 'Straks Is Ook Goed' het zevende studioalbum van Yevgueni in de winkelrekken. Ook deze keer komen alle teksten van frontman Klaas Delrue en de muziek van Yevgueni.
 
 
 
 
 
 
Corona, lockdowns, werkloosheid en andere wereldrampen. Ze zorgden eerst voor frustratie, onzekerheid en twijfel. Maar binnen de kortste keren ook voor inspiratie. Het is dus niet meer dan normaal dat het nieuwe album 'Straks Is Ook Goed' iets van deze vreemde periode in zich mee draagt. Stuk voor stuk zijn de nummers uitgegroeid tot tijdloze, universele verhalen over escapisme, onthaasting en liefde. Of er werd net heel sterk ingezoomd op kleine dagdagelijkse tafereeltjes, verpakt in rake popsongs. Het album opent met de mooie gitaarintro van 'Laat Ons Winnen', een nummer waarin Klaas Delrue en Yevgueni het hebben over onthaasting. Stef Vanstraelen zorgt op de drums en percussie voor een erg mooie beat. Geert Noppe en producer Luuk Cox bepalen de sound met hun uitstekende synthesizer geluiden. Met zijn warme, heel herkenbare stem weet Klaas Delrue dit nummer weer met het nodige gevoel te zingen. Prachtige teksten zijn we gewoon van Yevgueni en dat is ook het geval bij 'Laat Ons Winnen'. Het aantrekkelijke en catchy refrein geeft 'Laat Ons Winnen' nog meer cachet. Met het vloeiende en pop getinte 'En Met Jou?' krijgen we qua sound en ritme een typisch Yevgueni nummer. Maarten Van Mieghem zijn diepe baslijn zorgt voor een mooie groove en ook hier kleuren Geert en Luuk de sound met hun synthesizer geluiden . 
 
 
 
 
 
 
Drummer Stef Vanstraelen bepaalt met een dwingende steeds weerkerende drumbeat het ritme van 'Net Op Tijd'. Ook hier zijn de synthesizer en andere toetsinstrumenten heel belangrijk voor de sound. Dat Klaas Delrue een goed dichter en schrijver is bewijst hij nogmaals met deze heel mooie tekst. Ook in het rustig verder kabbelende 'Rivier' blijft het Yevgueni geluid heel herkenbaar.  Maarten van Mieghem koos er voor om hier een bariton gitaar te gebruiken en dat is een uitstekende keuze, want zijn gitaarklanken passen perfect bij de sfeer van 'Rivier'. 'Altijd En Nog Steeds' is een mooie, ingetogen liefdesballade. Er klinkt veel emotie in de warme stem van Klaas en het knappe vingerwerk op de akoestische gitaar komt van Patrick Steenaerts. Met het catchy en radiovriendelijke 'Ze Danst Gewoon Op Straat' zou Yevgueni wel eens een grote hit kunnen scoren. Het is de nieuwe single en die maakt je meteen blij. Het vloeiend en heel aantrekkelijk ritme nodigt uit om spontaan mee te bewegen en dat hoeft daarom niet alleen op straat te zijn. Stef Vanstraelen levert weer knap slag en percussiewerk af en de uitstekende elektronische klanken uit de synthesizers van Geert Noppe en Luuk Cox kleuren de sound. Voeg daar nog een onweerstaanbaar sterk refrein en je weet nu al dat 'Ze Danst Gewoon Op Straat' alles heeft om een grote hit te worden. Onthaasting was al het onderwerp in de opener 'Laat Ons Winnen' en ook in de titeltrack 'Straks is Ook Goed' zingt Klaas over dit thema. 
 
 
 
 
 
 
Yevgueni kiest op dit nieuwe album minder voor springerige songs en kiest bewust voor meer ontspannen en rustiger nummers, zonder de eigenheid van Yevgueni te verwaarlozen en daar slaagt de band heel goed in met nummers als 'Rivier, 'Straks Is Ook Goed', het prachtige 'Bovenaan De Dijk' en de mooie afsluiter 'Alles Al Gezien'. Maarten Van Mieghem speelt een belangrijke rol in het geluid van 'Alles al Gezien' door het gebruik van de Moog Taurus (voetbediende analoge synthesizer). Dat Yevgueni na twintig jaar nog steeds springlevend is en nog vol frisse ideeën zit bewijzen ze met hun zevende studioalbum 'Straks Is Ook Goed'. De songs op 'Straks Is Ook goed' zijn tijdloze, universele verhalen over escapisme, onthaasting en liefde, gebracht met een herkenbare Yevgueni sound. 'Straks Is Ook Goed' is de volgende stap van Yevgueni naar hun zilveren jubileum. Om een nieuw album te promoten, heb je natuurlijk ook een promo tournee nodig. De data vastleggen was in deze Covid 19 periode niet gemakkelijk en sommige data werden al verplaatst, maar met het einde van de Corona maatregelen in zicht kan ik jullie wel een aantal data meegeven. Op 26 maart en 27 maart is Yevgueni te gast in Het Depot in Leuven, beide concerten zijn wel uitverkocht. Andere data zijn op 22 april in Het Paard in Den Haag, 23 april in Astrant in Ede, 29 april De Kreun in Kortrijk, 30 april De Spot in Middelburg, 8 mei Lux in Herenthout, 11 mei De Casino in Sint Niklaas en 14 mei De Handelsbeurs in Gent. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Laat Ons Winnen
02. En met Jou?
03. Net Op Tijd
04. Rivier
05. Altijd En Nog Steeds
06. Ze Danst Gewoon Op Straat
07. Straks Is Ook Goed
08. Bovenaan De Dijk
09. Niet Omdat
10. Alles Al Gezien
 
 
 
Klaas Delrue: Zang
Geert Noppe: Piano, synthesizer en andere toetsen
Maarten Van Mieghem: Bas, elektrische gitaar op #9 en 10, Moog Taurus (voetbediende analoge synthesizer) op #10, baritongitaar op #4, backing vocals
Stef Vanstraelen: Drums en percussie
Patrick Steenaerts: Elektrische en akoestische gitaar
 
Luuk Cox: Synthesizer, akoestische gitaar op #5, elektrische gitaar op #6 en elektronische piep, kraak en andere geluiden