WOODEN SOLDIERS - WOODEN SOLDIERS

Album Review

Album: 
WOODEN SOLDIERS - WOODEN SOLDIERS
Artist: 
Wooden Soldiers
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
rootsy dreamfolk, folk
Date: 
27/11/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
WOODEN SOLDIERS - WOODEN SOLDIERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wooden Soldiers is ontstaan vanuit een relatiebreuk tussen de twee oprichters van de band. Het duo verwerkte die relatiebreuk door samen nummers te schrijven. Met 'First' uit 2015 en 'Second' uit 2016 bracht de band al twee EP's uit en speelde ze al op de Popronde, Stukafest, Le Guess Who Mini, Festival Mundial en de Grote Prijs van Nederland. Inmiddels is Wooden Soldiers vier bandleden rijker. De zeskoppige band zonderde zich langere tijd af om hun geluid te herontdekken. De groep dook de studio in met producer Martijn Groeneveld (o.a. Bertolf, Blaudzun, Mathilde Santing, Ricky Koole). Het resultaat is de rootsy dreamfolk plaat 'Wooden Soldiers', die op zevenentwintig november 2019 verscheen. De Nederlandse band Wooden Soldiers maakt muziek die stevig geworteld is in de folk. Ze verkennen ook graag de randjes van dat muziekgenre. Daardoor horen we op hun album muziek die gaat van driedelige vocale harmonieën en violen tot vervormde gitaren en rauwe synthesizers. En van Indisch harmonium en intiem gitaarspel tot enorme soundscapes. Het album bevat dertien originele zelf geschreven songs.
 
 
 
 
 
De opener is een heel korte, amper zeventig seconden durende, bombastische instrumentale opener. Met haar viool neemt Marthe Lasthuis de intro van 'You Know' voor haar rekening. Dit is één van de songs die al eerder op single verschenen. Eenmaal het gezongen gedeelte begint, valt meteen de prachtige harmonieuze samenzang van Frank, Agnes en Nora op. De basgitaar van Jan van der Hoeven is het kloppende hart van 'You Know' en het samenspel tussen de akoestische gitaar van Frank Wolff en de viool van Marthe Lasthuis is een genot voor het oor. Er zit een flinke dosis Stevie Nicks in deze prachtige 'You Know'. De intro van 'Potion' bestaat een knap ritmisch handgeklap. Even later komen de akoestische gitaar van Frank Wolff en het Indiaas harmonium van Agnes Loonstra het handgeklap versterken. Eenmaal het nummer vertrokken krijgen we een jazzy folksong. Het nummer kent verscheidene ritme en sfeerwisselingen. 'City Lights' kent een erg mooi begin. Deze melancholische song wordt met heel veel gevoel gezongen door de prachtige stem van Nora. Met haar viool versterkt Marthe Lasthuis de melancholische sfeer nog meer. Net als 'Potion' heeft ook het meerstemmige 'Carry' een paar verrassende sfeer en ritme wisselingen. De meest verrassende is zeker en vast de uitstekende priemende elektrische gitaar solo van Frank Wolff. Het trage 'Fly On' kan dan weer minder boeien. Wooden Soldiers herpakken zich daarna met 'Wind And Rain'. De band noemt hun muziek rootsy dreamfolk en naar mijn mening is het nummer 'Wind And Rain' de perfecte song om het begrip rootsy dreamfolk te omschrijven.
 
 
 
 
 
 
Met 'The Joker' verkennen Wooden Soldiers hoe bluegrass en country muziek in hun dromerige folk muziek past. Het is een nummer waar je vrolijk van wordt en daar heeft de ukelele van Agnes Loonstra een groot aandeel in. In 'The Joker' kunnen we weer genieten van de prachtige harmonieuze meerstemmigheid van Frank, Nora en Agnes. Naar het einde toe brengt het ritmisch handgeklap een soort ambiance in het nummer en ik kan me perfect inbeelden dat dit aanstekelijk op het publiek werkt. Het zou me dan ook niet verbazen als dit nummer tijdens hun concerten op het einde van hun setlist staat, zodat de hele zaal of weide samen met de band uit de bol kan gaan. Daarna komen we aan het tweeluik 'Garden Part I' en 'Garden Part II'. In het erg korte 'Garden Part I' zijn vooral de vrouwelijke samenzang en de strakke dwingende percussie bepalend. 'Garden Part II' is veel vloeiender en het is vooral instrumentaal rijker. Vocaal zorgen de prachtige stemmen van Agnes Loonstra en Nora Iburg ook hier voor een sublieme samenzang. Instrumentaal is het genieten van het samenspel tussen de akoestische gitaar van Frank Wolff en de viool van Marthe Lasthuis. 'My Name' is een intense ballade, die door Frank met veel gevoel gezongen wordt. Met de zeemzoete ballade 'Crazy Town' blijven Wooden Soldiers wat in dezelfde sfeer hangen als deze van 'My Name', met dien verstande dat 'Crazy Town' toch een iets meer folk touch heeft. Het titelloze debuutalbum van Wooden Soldiers wordt afgesloten met het romantische 'I Do'. Vocaal is dit verhaal tussen Frank (eerste couplet), Nora (tweede couplet) en Agnes (laatste couplet) weer helemaal top.  Het prachtige refrein is driestemmig. Instrumentaal is het vooral genieten van de ukelele van Agnes en de viool van Marthe. Wooden Soldiers mogen best trots zijn op hun debuutalbum. Het album bevat sterke nummers, de instrumentale begeleiding is top en de band bezit met Frank, Agnes en Nora drie heel mooie stemmen. 'Wooden Soldiers' is een aanrader voor de folk liefhebbers. Wie deze band live aan het werk wil horen moet wel naar Nederland. Daar staan ze op 13 februari op het podium van Café Hofman in Utrecht. Verder zie ik op hun agenda alleen maar private huiskamer concerten staan. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Intro
02. You Know
03. Potion
04. City Lights
05. Carry
06. Fly On
07. Wind and Rain
08. The Joker
09. The Garden pt. I
10. The Garden pt. II
11. My Name
12. Crazy Town
13. I Do
 
 
Zang/gitaar: Frank Wolff
Zang/Indiaas harmonium/Ukelele: Agnes Loonstra
Zang: Nora Iburg
Basgitaar: Jan vd Hoeven
Drums: Bart van Gemert
Viool: Marthe Lasthuis