THE WILSON BROTHERS - LIVE

Album Review

Album: 
THE WILSON BROTHERS - LIVE
Artist: 
The Wilson Brothers
Record Label: 
Manhaton Records
Style: 
Bluesrock, Psychedelische rock
Date: 
29/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE WILSON BROTHERS - LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ash en Phil Wilson zijn geen onbekenden in de Europese bluesrock wereld. Ze hebben veel muzikale ervaring met het spelen bij Sari Schorr, Scott Mckeon, Sean Webster, Laurence Jones, Jesse Davey en Well Hung Heart. Vijf jaar geleden bracht Ash Wilson met 'Broken Machine' een uitstekend solo album uit. Samen met zijn broer Phil en hun muzikale broer Roger Inniss ( Chaka Khan, Mike Taylor, Errol Brown en Joanne Shaw Taylor, Laurence Jones, Oli Brown) heeft Ash de band The Wilson Brothers opgericht. Roger Innis was ook de bassist op Ash zijn album 'Broken Machine'. Eind april verscheen het album 'Live' met daarop zeven songs uit het album 'Broken Machine'. Op dit live album krijgen de songs een andere invulling met toegevoegd solowerk. Het kortste nummer duurt 4 min 32 sec en het langste 10 min 05 sec. De muziek is explosieve rock'n roll, die flirt met psychedelische bluesrock. Deze muziek is volgens het trio het geluid van de toekomst. 
 
 
 
 
 
 
Peace And Love' is een vette Texas shuffle, die over een relatie met veel problemen gaat. Ash Wilson bezit een goede stem en met zijn gitaar vult hij het instrumentale gedeelte op een erg knappe wijze in. De stuwende baslijn van top bassist Roger Inniss is om van te smullen en Phil Wilson bepaalt met strak slagwerk het ritme en tempo van 'Peace And Love. Het wordt heel wat steviger in de heavy, rauwe bluesrocker 'Hold On'. Het nummer doet aan de muziek van Jimi Hendrix denken. Met behulp van de Wah Wah pedaal geven de scheurende, vervormde gitaar geluiden van Ash nog wat extra power aan deze 'Hold On Now'. Op het studioalbum 'Broken Machine' duurt 'World's Gone Crazy' nog geen twee minuten. In de zinderende en verschroeiende versie op het 'Live' album trekken Ash, Phil en Roger bijna zes minuten alle registers open. Ash Wilson laat duidelijk merken dat hij gefrustreerd is door de gebeurtenissen in onze moderne wereld en hij zet zijn woorden nog wat kracht bij met zijn gierend en verschroeiend gitaarwerk. Phil Wilson drukt zijn stempel op dit nummer met een ZZ Top drum beat. Roger Inniss schittert weer met een beukende baslijn.
 
 
 
 
 
 
Het powertrio blijft verder rocken tijdens het stevige 'Out Of Time', een nummer waarin heel wat invloeden van Johnny Guitar Watson te horen zijn. Bassist Roger Inniss en drummer Phil Wilson zorgen nogmaals voor een fantastische, zinderende groove. Ash plaatst zelf de kers op de taart met een vingervlugge, pittige snaren solo. In het instrumentaal gedeelte krijgen we ook nog een knap gesprek tussen de instrumenten. Het mondt uit in verschroeiend slagwerk, een beukende baslijn en zinderend gitaarwerk. In de prachtige, emotionele ballade 'Holding Hands' kijkt Ash Wilson terug op eerder afgebroken relaties. Het kan gebeuren dat een relatie die over was, om de één of andere reden terug open bloeit, maar dikwijls blijven de littekens waarop de eerdere relatie vastliep toch aanwezig en blijven ze een beletsel. De stem van Ash klinkt heel emotioneel en hij slaagt er meesterlijk in om dat emotionele gevoel over te brengen in zijn prachtig en gevoelvol snarenwerk. 
 
 
 
 
 
 
'Broken Machine' is de titeltrack van Ash Wilson zijn debuutalbum. Het is een rauwe midtempo rocker waarin Ash weer uithaalt met stevig en vet snarenwerk. Hier blijven Ash, Phil en Roger kort bij de originele studio versie. Het trio sluit het 'Live' album af met het meer dan tien minuten durende 'Show Me How To Love You'. Met ritmisch voetenwerk op de basdrum trekt Phil Wilson deze heavy midtempo rocker op gang. Even later voegt Ash psychedelische gitaargeluiden aan het nummer toe. Met 'Show Me How To Love You' gaat Ash ver terug in de tijd (ongeveer 1890), wanneer de slaven spoorlijnen bouwden tussen de grote rivieren rond de Mississippi Delta. Deze rauwe bluesrocker pakt je dadelijk bij je strot en laat die niet meer los tot de laatste noot van het nummer uitgestorven is. De stomende ritme sectie met Phil Wilson op drums en Roger Inniss op bas leveren prachtwerk af en de vlijmscherpe en door merg en been klievende gitaar riffs zijn een lust voor het oor. 'Show Me How To Love You' heeft een apart geluid, maar is wel een song die indruk maakt. 'Live' van The Wilson Brothers is een uitstekend album voor de degenen die van stevigere bluesrock en psychedelische rock houden. Hopelijk krijgen we The Wilson Brothers vlug op de podia van de clubs en festivals in de Benelux. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Peace And Love
02. Hold On Now
03. World’s Gone Crazy
04. Out Of Time
05. Holding Hands
06. Broken Machine
07. Show Me How To Love You
 
 
Ash Wilson (zang, gitaar)
Roger 'Wilson' Inniss (bas)
Phil Wilson (drums, zang)