WILLIE JACKSON - CHOSEN BY THE BLUES

Album Review

Album: 
WILLIE JACKSON - CHOSEN BY THE BLUES
Artist: 
Willie Jackson
Record Label: 
Eigen Beheer
Style: 
Blues
Date: 
25/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
WILLIE JACKSON - CHOSEN BY THE BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse muzikant/bassist en songwriter Willie Jackson werd geboren in Savannah, GA, als jongste van zes kinderen van wijlen Reverend Jackson en zijn vrouw Annie Pearl. Willie werkte bij de spoorlijn om zijn gezin te onderhouden en in zijn vrije tijd schreef hij songs. Nadat een ongeluk zijn loopbaan aan de spoorweg beëindigde, kon hij zich full time met muziek bezig houden. Willie heeft een passie voor het schrijven van bluesnummers, het spelen op zijn basgitaar en zingen. Hij treed graag op in verschillende configuraties van zijn Tybee Blues Band op locaties aan de overkant van het Coastal Empire. Willie's originele muziek is in de South Georgia traditie van soulroerende blues met slimme teksten. Zijn debuut EP 'Chosen By The Blues' werd in maart 2017 uitgebracht maar kwam pas onlangs in onze postbus terecht. Het album telt zes originele liedjes die het hart van de traditionele blues dragen in mijmeringen over het hedendaagse leven van alledag.
 
 
 
 
 
 
De EP 'Chosen By The Blues' opent met de swingende shuffle 'Just An Old Dog', waarin meteen de mooie warme stem van Willie Jackson opvalt. Willie zingt dat zijn liefje hem in de steek liet voor zijn broer, maar aan zijn stem te horen heeft hij daar zeker niet veel liefdesverdriet aan over gehouden. Drummer Eugene Paxton en bassist Jon Willis zorgen voor de heerlijke swingende groove, waarop gitarist Dillon Young en mondharmonicaspeler Ace anderson met uitstekende solo's hun instrumentale virtuositeit volledig kunnen uitleven. De pijn en het verdriet horen we wel in de treurige slowblues 'Big Boned Woman', waarin Willie ontdekt dat zijn liefje een echtgenoot en een huis heeft aan de andere kant van de stad. De trieste mondharmonica klanken van Ace Anderson en de huilende gitaar van Dillon Young versterken het verdriet nog meer. Deze treurige liefdesballade is mijn persoonlijke favoriet op deze EP. Daarna wordt het gaspedaal ingedrukt voor de erg dansbare shuffle 'I'll Throw You Back'. Sportvissen wordt in Savannah, de stad van Willie veel gedaan, dus schreef hij er een swingend nummer over. Dillon Young toont nogmaals zijn klasse met uitstekend snarenwerk en ook mondharmonicaspeler Ace Anderson is weer uitdrukkelijk aanwezig en bepalend voor de sound van 'I'll Throw You Back'.
 
 
 
 
 
 
Zoals je al zou kunnen afleiden aan de titel is 'Sleeping On The Job' een slome slowblues. De diepe relaxe baslijn van Jon Willis benadrukt de lome sfeer nog meer. Ook het knappe solowerk Dillon Young en Ace Anderson blijven in deze sfeer hangen. Er komt terug meer leven in de muziek van Willie Jackson als Jon Willis met een mooie bas intro 'Why You Still Mad?' op gang trekt. In dit verzorgd en licht swingend blues nummer is het weer genieten van de instrumentale klasse van Dillon Young, Ace Anderson, Eugene Paxton en Jon Willis. Willie Harris zorgt met zijn prachtige warme stem voor de kers op de taart. Afsluiten doet Willie Jackson met de erg dansbare blues shuffle 'Diggin' My Shovel'. Dit is muziek die iedereen blij maakt en de dubbelzinnige tekst zal bij menig luisteraar voor een glimlach zorgen. 'Chosen By The Blues' van Willie Jackson is een uitstekend blues album en had voor mij best nog een paar nummers meer mogen tellen. Hopelijk verschijnt er vlug een full album van deze heerlijke bluesmuzikant. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Just an Old Dog
02. Big Boned Woman
03. I’ll Throw You Back
04. Sleepin’ On the Job
05. Why You Still Mad?
06. Diggin’ My Shovel
 
 
Album line-up:
Willie Jackson: Zang
Dillon Young: Gitaar
Jon Willis: Bas
Paxton Eugene:Drums
Ace Anderson: Mondharmonica