WILLIE JACKSON - ALL IN THE BLUES

Album Review

Album: 
WILLIE JACKSON - ALL IN THE BLUES
Artist: 
Willie Jackson
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
23/04/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
WILLIE JACKSON - ALL IN THE BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse blueszanger Willie Jackson is geboren en getogen in Savannah, GA. Hij is de jongste van de zes kinderen van wijlen, dominee Jackson en zijn vrouw, Annie Pearl. In zijn vrije tijd is Willie altijd een songwriter geweest. Nadat een ongeluk zijn carrière op de spoorweg beëindigde, kon hij zijn muziek fulltime met muziek bezig zijn. Willie heeft een passie voor het schrijven van bluesnummers, het spelen van bas en zingen met verschillende configuraties van zijn Tybee Blues Band op locaties in het Coastal Empire. Zijn debuut EP 'Chosen By The Blues' werd uitgebracht in maart 2017 en bevat originele nummers die het hart van traditionele blues dragen en mijmeringen over het hedendaagse dagelijks leven. Willie geniet veel van zijn live optredens. Hij heeft het talent om ervoor te zorgen dat mensen een leuke tijd hebben tijdens zijn concerten. Hij weet steeds een intiem, vertrouwd gevoel te creëren zodat de toeschouwers dadelijk op hun gemak gesteld worden. In het voorjaar van 2021 verscheen zijn eerste full album 'All In The Blues'. Het album bevat 12 originele nummers geschreven door Willie en bevat gastoptredens van Mary Davis van de SOS Band en Jimmy Williams van de band Brick.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het soulvolle bluesnummer 'I'm Your Landlord'. Het eerste wat we horen zijn een paar kinderen die om hun moeder roepen omdat de huisbaas aan de deur staat. Bassist Trosky Lane zorgt met een knappe baslijn voor een heerlijke groove en koperblazer Jimmy Brown blaast de nodige soul in het nummer. 'I'm Your Landlord' verscheen in 2019 als single en won met 'Best Songwriter' en 'Best Blues Song' twee Indie Music Channel Awards in 2019. Het ritme gaat de hoogte in voor het swingende 'The Whole Book Is Wet'. Willie Jackson zingt het nummer heel relax en backing zangeres Toi Wilkerson maakt het vocale gedeelte helemaal af. Dancial Jackson zorgt voor een aantrekkelijke drumbeat en Jimmy Brown is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de trompet. De heel dansbare boogie blues 'Come Here Jr.' is één van de beste songs op het album. Producer Eric L. Winbush is verantwoordelijk voor het geprogrammeerde drumwerk en Rodney Smith zorgt met zijn vloeiende baslijn voor een heerlijke groove. In dit nummer horen we hoe Willie behandeld wordt door zijn vader, door zijn moeder en door zijn vrouw. Alle drie stellen ze andere prioriteiten. De uitstekende gitaar riffs en pittige snarensolo komen van Reggie Ward. 
 
 
 
 
 
 
Een ander pareltje is 'Beautiful Disease'. Het gitaarwerk van Eric L. Winbush en de baslijn van Trosky Lane geven 'Beautiful Disease' een funky touch en Solomon Baker schittert op zijn heyboards. 'The Old Man Luv' is een soulvol midtempo blues nummer, dat met veel overtuiging gezongen wordt door Willie Jackson. De zoete stemmen van backing zangeressen Toi Wilkerson en Dana Henry zorgen voor een mooi vocaal contrast. Met zijn orgel klanken draagt Solomon Baker de melodie van 'The Old Man Luv' en Jimmy Brown blaast op zijn trompet de nodige soul in het nummer. De snedige gitaarsolo is van Eric L. Winbush. Het uitstekende percussie werk van Eric L. Winbush en de knappe drumbeat van Dancial Jackson bepalen de sound van 'Stranger In My Hole'. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor een schitterende Jimmy Brown op fluit en voor Eric L. Winbush met zijn uitstekend en vlijmscherp gitaarwerk. Keyboard speler Solomon Baker en saxofonist Jimmy Brown zijn weer heel bepalend voor de sound in de heel dansbare blues shuffle 'Sticky Hands Blues'. Met zijn knappe, stuwende baslijn zorgt Rodney Smith voor de swingende groove. 
 
 
 
 
 
 
Willie Jackson heeft nood aan wat hulpmiddeltjes om zijn vriendin tevreden te stellen en roept de hulp in van zijn dokter in de ballade 'She Need Satisfied'. Een fantastische Ace Anderson op mondharmonica zorgt voor het instrumentale genot. Ace is geen ééndags vlieg want ook in het bluesy 'Coon Hound Nose' en het bluesy 'Give Me My Rib Back' schittert hij met fantastisch blaas en zuigwerk op zijn mondharmonica. In dit laatst genoemde nummer zijn de backing vocals van May Davis en het toetsenwerk is van Edsel Robinson op piano en Earl Flemming op orgel. Dancial Jackson zorgt voor een opwindende drumbeat in 'Hey Gangsta', een verhaal over een kerel die zijn verdiende loon krijgt nadat hij de dochter van een andere man mishandelde. Het fijne en uitstekende gitaarwerk is weer van producer Eric L. Winbush. Willie Jackson sluit zijn eerste full album af met het swingende, bluesy 'Brother I'll Take Her'. 'All In The Blues' het debuutalbum van Willie Jackson is een heel aangenaam album, dat zeker bij de bluesliefhebbers in de smaak zal vallen. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. I’m Your Landlord
02. The Whole Book Is Wet
03. Come Here Jr.
04. Beautiful Disease
05. The Old Man Luv
06. Stranger in My Hole
07. Sticky Hands Blues
08. She Need Satisfied
09. Coon Hound Nose
10. Give Me My Rib Back
11. Hey Gangsta
12. Brother I’ll Take Her
 
 
 
Zang: Willie Jackson
Gitaarr: Dillon Young, Lomax Spalding, Reggie Ward
Bas: Trosky Lane, Rodney Smith
Drums: Dancial “Twin” Jackson
Blazers: Jimmy Brown
Keys: Solomon Baker
Mondharmonica: Ace Anderson
Orgel: Earl Fleming
Piano: Edsel Robinson
Orgel/Drum/Gitaar Progr.: Eric L. Winbush
Backing vocals: Suzanne “Zan” El-Habre, Toi Wilkerson, Dana Henry, Mary Davis