WILLIAM SHATNER - THE BLUES

Album Review

Album: 
WILLIAM SHATNER - THE BLUES
Artist: 
William Shatner
Record Label: 
Cleopatra Records
Style: 
Blues
Date: 
02/10/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
WILLIAM SHATNER - THE BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan William Shatner is vooral bekend als auteur, producent, regisseur, scenarist en vooral voor zijn iconische vertolking van Captain James T Kirk in 'Star Trek'.  De negenentachtigjarige William Shatner is echter ook een singer/songwriter en brengt al sinds 1968 muziek uit. In 1968 bracht Shatner zijn eerste album uit en met 'The Blues' is hij reeds aan zijn achtste album toe. Het is zijn vierde release bij Cleopatra Records. Na 'Seeking Major Tom' uit 2011, Ponder The Mystery' uit 2013 en 'Shatner Claus' uit 2018 richt William zich deze keer op de bluesmuziek. Op het album staan veertien covers van bekende blues en bluesrock songs. Voor elk nummer heeft Shatner een andere gitarist uitgenodigd. Ritchie Blackmore, Ronnie Earl, Kirk Fletcher, Sonny Landreth, Brad Paisley, Tyler Bryant, Pat Travers, Albert Lee en Steve Cropper zijn een paar van de fantastische gitaristen die op het album te horen zijn. Shatner heeft in ieder geval een goede smaak voor muziek en gitaristen.
 
 
 
 
 
 
Het album begint met het geweldige 'Sweet Home Chicago', de eerste cover van blueslegende Robert Johnson. Later in het album komt ook nog 'Crossroads' aan bod. Instrumentaal zit deze 'Sweet Home Chicago' erg goed in elkaar en het gitaarwerk van Brad Paisley is van sublieme kwaliteit. Heel het nummer strooit hij kwistig rond met pittige gitaar riffs en zijn vingervlugge snarensolo is om van te smullen. Dat kan spijtig genoeg niet gezegd worden over de manier waarop William Shatner het nummer zingt. Het lijkt een beetje op een enthousiast persoon in een karaoke bar die ook eens in de belangstelling wil staan, maar zeker geen goede stem heeft. Shatner is ook geen Willie Dixon in diens cover 'I Can't Quit You Baby'. Door zijn overacting hoor je hier William Shatner meer kreunen dan zingen. Gelukkig is er het subliem en gevoelvol snarenwerk van gitaarvirtuoos Kirk Fletcher om van te genieten. Kirk bewijst nogmaals dat hij één van de betere gitaristen van zijn generatie is. We horen een grootse Sonny Landreth op slidegitaar in 'Sunshine Of Your Love'. Hij neemt de rol van Eric Clapton op een uitstekende wijze over. Ook het slagwerk en de baslijn zijn van top kwaliteit. Shatner zingt hier niet, maar vertelt zijn verhaal.
 
 
 
 
 
 
Ook in het door Ray Hawkins en Rick Darnell geschreven 'The Thrill Is Gone', dat wereldbekend werd in de versie van BB King, kan William Shatner mij niet bekoren met zijn vocale kwaliteiten. Ex Deep Purple gitarist Ritchie Blackmore en zijn vrouw Candice Night zijn de gastmuzikanten. de prachtige, melodieuze snarensolo van Ritchie is een genot voor het oor en met haar prachtige stem verzorgt Candice de backing vocals. In de Muddy Waters klassieker 'Mannish Boy' krijgen we een schitterende Ronnie Earl op de gitaar. Ook in de Albert King cover 'Born Under A Bad Sign' kan William Shatner niet bekoren. Ook hier vertelt hij meer dan hij zingt. Hij doet dit weer met zoveel overacting, zodat het stilaan vervelend wordt. Tyler Bryant, één van de jongste gitaar virtuozen op dit album, weet je meteen te raken met zijn machtig snarenwerk en dito gitaar solo. Shatner blijft in hetzelfde bedje ziek tijdens 'I Put A Spell On You', dat door Jay Hawkins werd geschreven en een wereldhit werd voor Creedence Clearwater Revival. Shatner maakt er wel een heel andere versie van en het knappe gitaarwerk komt van Pat Travers. Master Of Telecaster James Burton is de gitarist van dienst in de Robert Johnson klassieker 'Crossroads'.
 
 
 
 
 
 
De eenenzeventigjarige Jeff Baxter, die in de jaren zeventig gitarist was bij Steely Dan en The Doobie Brothers laat horen dat hij nog niets van zijn klasse verloren heeft tijdens 'Smokestack Lightnin''. Mijn bewondering voor de stem van Howlin' Wolf is na het beluisteren van de povere vocale prestatie van Shatner alleen maar gestegen. Gitarist Arthur Adams is het gehele 'As The Years Go Passing By' door uitstekend aanwezig met hemelse, melodieuze snaren riffs. Gitarist Harvey Mandel en Canned Heat zorgen voor de instrumentale begeleiding van Shatner's stem tijdens de Canned Heat klassieker 'Let's Work Together'. Van het jazzy nummer 'Route 66' van Bobby Troup maakt Shatner een levendig en leuk nummer met een Latijns getint ritme. Steve Cropper is de gitarist van dienst op deze 'Route 66'. De vertellende stijl van William Shatner komt misschien nog het best tot zijn recht tijdens The Dead South cover 'In Hell, I'll Be In Good Company', met Albert Lee op de gitaar. Het album 'The Blues' wordt afgesloten met het countryblues nummer 'Secrets Or Sins'. Indien een zanger met een goede stem dit album zou ingezongen hebben dan zou 'The Blues' een prima album geworden zijn. Er valt niets aan te merken op de songkeuze, want het album staat vol met geweldige nummers. Ook de vele gastgitaristen leveren uitstekend gitaarwerk af op dit album. De enige domper op dit album is de stem van William Shatner en de wijze waarmee hij met die stem omgaat. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1. Sweet Home Chicago (ft. Brad Paisley)
2. I Can't Quit You Baby (ft. Kirk Fletcher)
3. Sunshine Of Your Love (ft. Sonny Landreth)
4. The Thrill Is Gone (ft. Ritchie Blackmore)
5. Mannish Boy (ft. Ronnie Earl)
6. Born Under A Bad Sign (ft. Tyler Bryant)
7. I Put A Spell On You (ft. Pat Travers)
8. Crossroads (ft. James Burton)
9. Smokestack Lightnin' (ft. Jeff "Skunk" Baxter)
10. As The Years Go Passing By (ft. Arthur Adams)
11. Let's Work Together (ft. Harvey Mandel & Canned Heat)
12. Route 66 (ft. Steve Cropper)
13. In Hell I'll Be In Good Company (ft. Albert Lee)
14. Secrets Or Sins