WILLA VINCITORE – CHOISES

Album Review

Album: 
WILLA VINCITORE – CHOISES
Artist: 
Willa Vincitore
Record Label: 
Building Records
Style: 
Blues, Soul, Jazz, Funk, Americana, Pop
Date: 
14/12/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
WILLA VINCITORE – CHOISES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Willa Vincitore is een zangeres en songwriter, die al meer dan twee decennia aan haar muzikale loopbaan bouwt vanuit Hudson Valley, New York. Haar songs zijn een mix van blues, soul, rock, funk en soms ook wel pop. Voordat ze aan haar solo carrière begon was ze zangeres bij de Chris O' Leary Band. Ze zong mee op het bekroonde debuutalbum 'Mr. Used To Be' van The Chris O' Leary Band. Ook op zijn 'Waiting For The Telephone To Ring' en op 'Gonna Die Tryin'' is Willa te horen. Begin 2017 verscheen met 'Better Days' het debuutalbum van Willa. Het bevatte twaalf originele door Willa Vincitore geschreven songs. Het album werd opgenomen in The BuildingStudio in Malboro, NY met Lee Falco en Brandon Morrison als producers. Sinds augustus 2018 is ze opgenomen in de New York State Blues Hall Of Fame. Op 14 december 2018 verscheen haar tweede album 'Choises', met daarop tien nummers. Willa schreef de muziek en de teksten van negen nummers en het overige nummer is een cover van Annie Lennox. Voor de opnames van 'Choices' heeft Willa opnieuw gekozen voor de Building Studio in Marlboro New York, waar de opnames plaats vonden onder het toeziend oog van studiotechnicus Brandon Morrison. Op het album zijn veel invloeden te horen, variërend van pop, rock en R & B uit de jaren zeventig en tachtig, tot Americana, blues en zelfs gospeltonen.
 
 
 
 
 
 
Willa Vincitore trekt meteen alle registers open in de stomende funky getinte opener 'Just Ain't The Same'. Met haar prachtige en krachtige stem stort ze meteen haar hart uit. Bassist Doug Abramson en drummer Lee Falco zorgen voor een heerlijk stuwende groove en de gevoelvolle melodieuze gitaarsolo van Karl Allweier geeft het nummer nog een extra touch. Percussionist Manuel Quintana is uitstekend aanwezig op zijn congas. 'Just Ain't The Same' is een heel radiovriendelijk nummer en het zou me niet verbazen mocht het heel wat airplay krijgen op de grotere radiostations. Er wordt wat gas terug genomen voor de poppy titeltrack 'Choises', waarin we een heel emotionele en soulvolle Willa horen. In dit nummer vertelt de zangeres dat heel het leven bestaat uit keuzes maken en dat pakt soms goed en soms slecht uit. Het voornaamste is dat je achter je keuze staat en je best doet om je keuze te doen slagen. Willa weet hier zeker te raken met haar stem en bewijst dat ze met haar geweldige stem, veel richtingen uit kan. Ze klinkt als een echte soul diva in het opwindende soulvolle 'Need A Little Help'. Willa vergelijken met Aretha Franklin doe ik nog niet, al komt ze met haar stem in deze 'Need A Little Help' wel zeer close bij deze diva. Blijkbaar zorgt de stem van Willa nog voor te weinig power, want gitarist Karl Allweier geeft het nummer nog wat meer kracht met verschroeiend Wah Wah gestuurd snarenwerk. 'Trust' is een mooie soulvolle rhythm & blues ballade, die met veel gevoel gezongen wordt door Willa Vincitore. De zwoele backing vocals van Brandon Morrison, Scott Milici en Lee Falco maken het nummer vocaal helemaal af. Instrumentaal is dit nummer helemaal top, met vooral de mooie diepe baslijn van Doug Abramson en de korte, maar erg gevoelvolle snarensolo van Karl Allweier in de hoofdrol.
 
 
 
 
 
 
Het erg dansbare liefdeslied 'I Love You Baby' begint traag, maar het ritme wordt prachtig opgebouwd naar het vloeiende soulvolle en erg catchy refrein. Het nog geen twee minuten durende jazzy 'Everything Hurts' neemt ons mee naar een chique nachtclub in het midden van vorige eeuw. Het fraaie Vaudeville pianowerk van Scott Milici, het borstelwerk op de snare drum van Lee Falco en het akoestisch gitaarwerk van Karl Allweier begeleiden de prachtige stem van Willa, wanneer ze zingt over alle lichamelijke kwalen die ze heeft. Voor mijn part had Willa wel iets meer lichamelijke ongemakken mogen hebben, want dan had dit prachtige nummer iets langer geduurd. We gaan terug naar de jaren zeventig met 'Bite Me', een erg dansbare funky rocker met een prachtige drumbeat van Lee Falco en heerlijk percussiewerk van Manuel Quintana. Bassist Doug Abramson zorgt met knap plukwerk aan zijn dikke bassnaren voor de funky groove, die gekruid wordt met wervelend toetsenwerk van Scott Milici en verschroeiend snarenwerk van Karl Allweier. Wanneer Willa met rauwe stem zingt, dat je haar maar moet bijten, dat het haar niets kan schelen, klinkt dat heel vastbesloten en overtuigend. Ze laat duidelijk merken dat het haar niet zint. De emotionele, piano gedreven ballade 'It Is What Is' wordt met veel overgave en passie gezongen door Willa, die nogmaals bewijst dat ze een uistekende zangeres is. De prachtige
violen van Art Labriola zijn van digitale makelij en de sublieme melodieuze gitaar solo maakt deze ballade helemaal compleet.
 
 
 
 
 
 
Dat de kranten en de nieuwsberichten vol staan met miserie, oorlogen, aanslagen en andere tragische gebeurtenissen zal iedereen wel weten. In 'These Days', een mix van blues en jazz, weet Willa dat op een perfecte wijze te verwoorden. De toetsen van Scott Milici zijn weer op een geweldige wijze constant aanwezig en ook Karl Allweier zal de luisteraar weten te raken met zijn erg gevoelvolle snaren riffs. In dit soort songs hoort natuurlijk een saxofoon en dat heeft Willa Vincitore heel goed begrepen. Gastmuzikant Jay Collins blaast zich dan ook meteen in de kijker met een uitstekende soulvolle sax solo. Het album 'Choises' wordt afgesloten met het funky 'Money Can't Buy It', de enige cover op het album. Buiten de tekst is er niets meer herkenbaar in deze Annie Lennox song, want Willa heeft er erg dansbare soulvolle funky versie van gemaakt en zo haar eigen stempel gedrukt op het nummer. Ze toont nogmaals dat ze een breed bereik heeft met haar stem en gaat hier een paar maal met heel veel gemak heel hoog met haar fantastische stem. 'Choices', het tweede album van Willa Vincitore is een uitstekend en gevarieerd album met een schitterende zangeres in de hoofdrol. Ze bezit bovendien de gave om sterke songs te schrijven en ze heeft zich laten omringen door schitterende muzikanten. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Just Ain’t The Same
02. Choices
03. Need A Little Help
04. Trust
05. I Love You Baby
06. Everything Hurts
07. Bite Me
08. It Is What It Is
09. These Days
10. Money Can’tBuy It
 
 
Willa Vincitore: Zang
Karl Allweier: Gitaren
Scott Milici: Toetsen en backing vocals
Doug Abramson: Bas
Lee Falco: Drums, percussie en backing vocals
 
& Additional musicians:
Manuel Quintana: congas, percussie #1, 3 en 7
Art Labriola: digital strings # 8
Chris Vitarello: Ritme gitaar # 9
Brandon Morrison: Backing vocals en bas # 9
Jay Collins: Saxofoon op # 9