WILL WILDE - LIVE IN HAMBURG

Album Review

Album: 
WILL WILDE - LIVE IN HAMBURG
Artist: 
Will Wilde
Record Label: 
Rock The Earth Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
23/10/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Will Wilde - Live In Hamburg
 
 
 
 
Will Wilde nam zijn eerste mondharmonica in de mond toen hij zestien was. Hij was zo bezeten door dit instrument dat hij speelde tot zijn lippen bloedde. Opgegroeid tussen de traditie rijke muziek van de Chicago blues, was het vooral muziek van Muddy Waters, Buddy Guy en Sony Boy Williamson dat de jonge Will speelde. Met de tijd leerde hij de blues muziek combineren met rock, funk en soul, zodat hij een rauwe energieke sound kreeg, zoals zijn idolen Led Zeppelin, The Free en Deep Purple. Op negentien jarige leeftijd verscheen zijn eerste album. Het album werd goed onthaald en Will mocht een contract tekenen bij Rock The Earth Records voor twee albums. 'Unleased' verscheen in 2010 en de recensies waren overal positief. In 2013 verscheen 'Raw Blues' en op dit album keerde Will terug naar zijn eerste liefde, namelijk de Chicago blues. Thomas Ruf noemde Will de Jimi Hendrix van de harmonica. Ondertussen is Will al vijf maal genomineerd als beste speler op de mondharmonica op de Britse Blues Awards. Eind 2015 verscheen het live album 'Live In Hamburg', dat opgenomen werd in The Downtown Blues Club in Hamburg op 13 februari 2015. Het album bevat elf nummers, waarvan er zeven geschreven zijn door Will en vier covers. Florian Summer was verantwoordelijk voor de opnames en deed ook de mixing en de mastering. Naast Will bestaat de band uit Danny Giles op gitaar, Alan Taylor op drums en Victoria Smith op bas.
 
 
Het album 'Live In Hamburg' opent met 'If I Get My Hands On You'. De intro doet erg terugdenken aan Canned Heat hun 'On The Road Again'. Alan Taylor, ex Ben Poole, levert dadelijk strak en stevig slagwerk af en de vrouwelijke bassist Victoria Smith laat een mooie diepe bas groove horen. De frontman zingt met veel passie en eenmaal hij zijn harp in de mond neemt leeft hij zich volledig uit. Een opener die kan tellen. 'Angel Came Down' begint met rauw blaas en zuigwerk van Wilde, om daarna in een uptempo bluesrock uit te monden. Danny Giles, die zijn sporen al verdiende met zijn eigen band haalt verschroeiend en knap uit op de gitaar en Will laat zich ook nog een paar keer van zijn beste kant horen op de harp. Victoria Smith heeft ook in 'Thithy Eight' een mooie bas groove in huis. In deze mix van blues, soul en funk halen zowel Danny als Will weer geweldig uit op hun instrument. De klasse druipt er zo af. Dezelfde ingrediënten zijn aanwezig in de stuwende cover 'What Makes People' van Jimmy D Lane. De ritmesectie zorgt voor het kloppende ritme in deze Chicago blues. Eerst haalt Danny Giles verschroeiend uit op de gitaar, maar frontman Will Wilde laat zich niet kennen en neemt weergaloos over van Danny. Met 'You're Days Are Numbered' gaat de band de funky weg op. Victoria Smith haar diepe bas groove bepaalt het ritme in de slowblues 'Paranoia'. Will krijgt de handen van het publiek vlot op elkaar met zijn passievol en energiek blaas en zuigwerk. De frontman etaleert hier zijn klasse.
 
Het grote mee zing moment volgt in de Rory Gallagher cover 'Philby'. Hier kiest de band volop voor een rock song, maar ook in dit genre laat de band zijn klasse horen en is de mondharmonica een verrijking. Dat Will ook een uitstekend gitarist is horen we in de bluesrockers 'The Girl In Love' en 'Jealous Woman', waarin hij samen met Danny een knap samenspel op de six string aflevert. Vooral 'The Girl In Love' is een heerlijk nummer. Het langste nummer op 'Live In Hamburg' is de cover ' A Man And The Blues' van Buddy Guy. Will start de song met een lange intro op zijn blaasinstrument. Even later mag Danny Giles al zijn registers opentrekken en zijn talent als gitarist etaleren. Met minuten lang knap vingerwerk op de hals van zijn sixstring brengt hij de stemming in The Downtown Blues Club tot tegen het kookpunt. Het publiek weet deze prestatie ook heel erg te waarderen en bedankt de gitarist met een geweldig applaus. Het album eindigt bijna zoals het begonnen is. Het verschil is dat Will en zijn band nu wel 'On The road Again' van Canned Heat spelen. Will Wilde en zijn band bewijzen hier dat ze een echte sterke live band zijn en dat ze elk publiek in een club of festival kunnen bekoren door hun klasse, passie en overgave. Op 16 juli is Will Wilde te gast op het Hoge Stoep Festival te Sint Michielsgestel. (8/10)
 
Walter Vanheuckelom