WILL JAMES - SUNDANCER

Album Review

Album: 
WILL JAMES - SUNDANCER
Artist: 
Will James
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Mix van Blues, jazz, soul, funk en rock'n roll
Date: 
12/05/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

WILL JAMES - SUNDANCER

 

 

https://willjamesmusic.com/

https://www.facebook.com/willjamesch

 

 

Will James is een gitarist, zanger en songwriter uit het zuiden van Engeland. Hij is de coming man in de UK blues scene en geeft zijn eigen unieke stempel aan de blues, door zijn opwindende gitaarspel en rauwe, soulvolle stem. Memorabele gitaarriffs staan op de voorgrond van zijn muziek en zorgen voor aanstekelijke melodieën met elementen van jazz, soul en rock and roll. De muziek van Will James is sterk geïnspireerd door de jaren '60 en '70. Zijn muzikale stijl is een verfrissende kijk op de blues. 2022 was een spannend jaar voor Will omdat hij toen  in Los Angeles was om samen te werken met de legendarische producer John Wooler voor zijn debuut soloalbum 'Sundancer', dat opgenomen werd in Steakhouse Studios in Los Angeles. Er staan negen originele, door Will James geschreven nummers op het album en de Freddie King cover 'Pack It Up.

 

 

Drummer Sergio Gonzalez opent met een opwindende drumbeat 'Shadowman', de funky en jazzy opener van Will James zijn debuutalbum 'Sundancer'. Will bezit een goede en aangename stem en hij zingt het nummer met veel passie en overtuiging. Bassist Nathan Brown zorgt voor een erg knappe groove. Toetsenist Jon Gilutin met wervelend orgelwerk en Will James met pittige en snedige gitaarvullingen spelen in deze opener een hoofdrol. Het blijft funky en jazzy in 'Where's My Baby'. Toetsenist Jon Gilutin speelt andermaal een hoofdrol met zijn imponerend orgelwerk en hetzelfde kan gezegd worden van drummer Sergio Gonzalez. Met saxofonist Dan McConkey en trompettist Tim Quicke zijn ook de blazers uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Met een energieke solo spelen deze blazers zich in de spotlights en geven ze ''Where's My Baby?' nog een extra touch. Het wondermooie 'Still Blue' is een dromerige ballade met knap sferisch toetsenwerk van Jon Gilutin. Will zingt het nummer met veel gevoel en zijn goede stem komt hier volledig tot zijn recht. Met heel fijne en rustgevende gitaarvullingen geeft hij 'Still Blue' nog meer cachet.

 

 

Het funky 'Grindstone' heeft een opwindende en stompende groove en de blazers, met saxofonist Dan McConkey en trompettist Tim Quicke, zijn opnieuw uitdrukkelijk aanwezig. Topnummer. Toetsenist Jan Gilutin speelt zich met prachtig orgelwerk weer in de kijker tijdens 'Prisoner'. Ook zanger Will James weet zich vocaal helemaal in het nummer in te leven, zodat je gefascineert naar zijn emotioneel verhaal blijft luisteren. '6 Up' is één van de hoogtepunten op dit knappe album. Drummer Sergio Gonzalez en bassist Nathan Brown zorgen andermaal voor een ideale en lekkere groove, waarop toetsenist Jon Gilutin en gitarist Will James zich helemaal kunnen uitleven op hun instrument. De uitstekende ritmeversnelling in het laatste gedeelte geeft deze '6 Up' nog een extra boost. Will's versie van de Freddie King klassieker 'Pack It Up' is soulvoller dan de originele versie. Het Wah Wah gestuurd gitaarwerk van Will is een lust voor het oor.

 

 

 

Will James etaleert dat hij ook goed overweg kan met de bottleneck in het rauwe, swamp bluesrocknummer 'Q Blues'. Jon Gilutin fleurt het nummer op met een korte, heldere solo op de piano. 'Home' is een orgel gedreven ballade die wordt gekruid met heerlijk fijn gitaarwerk van Will James. Het album wordt afgesloten met de  verschroeiende en opwindende titeltrack 'Sundance'. Met een diepe, beukende baslijn zorgt Nathan Brown voor een stuwende groove. Drummer Sergio Gonzalez zorgt met strak slagwerk voor een dwingende drumbeat. Het verschroeiende, pedaal gestuurde gitaarwerk van Will James roept herinneringen op aan bluesrock legende Jimi Hendrix. Will James is de coming man in de Britse bluesrock wereld. Hij mag terecht fier zijn op zijn uitstekende debuutalbum 'Sundancer'. Hopelijk kunnen we deze nieuwe naam straks ook verwelkomen op het Europese vasteland. Hou de naam Will James zeker en vast in het oog. (8,5/10)

 

 

Walter Vanheuckelom

 

 

01. Shadowman
02. Where's My Baby?
03. Still Blue
04. Grindstone
05. Prisoner
06. 6 UP
07. Pack it Up (Freddie King)
08. Q Blues
09. Home
10. Sundance

 

 

Will James: Lead gitaar en zang
Randy Jacobs: Ritme gitaar
Nathan Brown: Bas
Jon Gilutin: Orgel en keyboards
Sergio Gonzalez: Drums
Dan McConkey: Saxofoon
Tim Quicke: Trompet