THE WILDROOTS - WILDROOTS SESSIONS VOLUME 2

Album Review

Album: 
THE WILDROOTS - WILDROOTS SESSIONS VOLUME 2
Artist: 
The WildRoots
Record Label: 
WildRoots Records
Style: 
Bluesrock, Blues, Roots, Gospel
Date: 
05/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE WILDROOTS - WILDROOTS SESSIONS VOLUME 2 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
WildRoots Records werd in 2005 opgericht door Stephen Dees, Victor Wainwright en Patricia Ann Dees. Het label richt zich vooral op blues, roots, folk en Americana artiesten en zet zich in voor het creëren van muziek die zowel divers als soulvol is. Het eerste album dat bij WildRoots Records verscheen was 'Piana From Savannah' van Victor Wainwright. In 2009 brachten The WildRoots hun debuutalbum 'Beale Street To The Bayou' uit. Twee jaar later was de opvolger 'Lit Up!' klaar. In 2015 werkten ze samen met Blind Pig Records voor het album 'Boom Town', meteen ook hun meest succesrijkste album tot nu toe. Zestien jaar na de oprichting van WildRoots Records verscheen het uitstekende 'WildRoots Sessions Volume 1', een collectie van zestien nummers die gaan van blues, over roots en rhythm & blues naar soul. Het gaat van vrolijke stoeipartijen op de piano tot back porch blues tot rock and roll. Op 'WildRoots Sessions Volume 1' staat voor elk wat wils. Nu een jaar later krijgen we het vervolg met 'WildRoots Sessions Volume 2'. Deze keer staan er vijftien nummers op het album en die zorgen voor een uitstekend vervolg van 'Sessions Vol. 1'.
 
 
 
 
 
 
The WildRoots openen het album met het bluesy duet 'I.O.U.', een nummer waarin Victor Wainwright en Patricia Ann Dees het hebben over de noodzaak om de liefde te kunnen vieren. Stephen Karma kruidt het gehele nummer met uitstekende riffs op de mondharmonica en Charlie DeChant haalt uit met een knappe sax solo. Instrumentaal is het ook genieten van het gitaarwerk van Todd Sharp en het toetsenwerk van David Kent. We krijgen heel wat verschillende stemmen achter de microfoon op dit album. Anthony 'Packrat' Thompson heeft zeker één van de opvallendste stemmen, wanneer hij een humoristische beschrijving geeft van een vrouw in 'Lazy Little Daisy', een vrouw die niet veel meer doet dan slapen en TV kijken. Het knappe slidewerk op de gitaar is van Robert Thomas en Stephen Kampa schittert nogmaals op de mondharmonica. 'Long Way To Go' is het tweede duet op het album. Het is er één tussen de vrouwen Reba Russell en Patricia Ann Dees. Stephen Kampa met zijn jammerende mondharmonica en Greg Gumpel op de akoestische slide gitaar zorgen voor het instrumentale genot. De tweeëntwintigjarige Dyer Davis, frontman van Rubber Soul Child' neemt de microfoon over in de swingende Chicago blues 'The Bad Seed'. Bryan Bassett strooit het ganse nummer gretig rond met pittige gitaar riffs en Lucky Peterson draagt de melodie met zijn warme Hammond klanken. 
 
 
 
 
 
 
Een optimistische Victor Wainwright kijkt hoopvol vooruit in de bluesy ballade 'I Feel Fine'. In dit trager nummer is er weer een hoofdrol weggelegd voor Stephen Kampa en zijn mondharmonica en het prachtige gitaarwerk van Bryan Basett. In het retro, piano gedreven 'That Man Of Mine' vertellen Patricia Ann Dees, Reba Russell en Beth McKee over hun echtgenoot. Buiten het prachtige vingerwerk van Victor Wainwright op de piano, horen we hier alleen de drums van Juan Perez en de baslijn van Wayne Russell. De melodieuze bluesballade 'The Threads Of Time' wordt gezongen door Mark Hodgson. Lucky Peterson zit deze keer achter de piano en met de twee gitaristen Dyer Davis en Bryan Bassett is gevoelvol en pakkend gitaarwerk verzekert. In de zoete, piano en mondharmonica gedreven ballade 'Sweet Louise' smeekt Patricia Ann Dees aan Louise om toch terug naar huis te keren. Pianist Victor Wainwright en mondharmonicaspeler Stephen Kampa geven het nummer nog een extra touch met knap solowerk. Met een startende automotor wordt de vloeiende bluesrocker 'Working For My Car Blues' op gang getrokken. Billy Livesay zingt 'Working For My Car Blues' en het pittige solowerk op de gitaar is van Pat Harrington. 'WildRoot Boogie' is een swingende, instrumentale boogie met mondharmonicaspeler Mark Hodgson, pianist Victor Wainwright en bassist Stephen Dees in een glansrol.
 
 
 
 
 
 
Stephen Dees en Patricia Ann Dees nemen de vocalen voor hun rekening in het korte, nog geen minuut durende, western country nummer 'Put Your Hand In The Fire'. Gastgitarist Greg Gumpel is met zijn mandoline heel bepalend voor de sound van 'Put Your Hand In The Fire'. Het wordt heel bluesy met 'Pile Of Blues' dat door Robert Thomas gezongen wordt. Ook de heerlijke slide klanken op de gitaar komen van zijn hand. Stephen Kampa is het gehele nummer weer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de mondharmonica. We krijgen modern swingende gospel in 'Good Word'. Viktor Wainwright zingt het nummer met veel enthousiasme en Charlie DeChant en Ray Guiser blazen op hun saxofoon de nodige soul in dit heel dansbare nummer. Na deze uitgelaten en opdwepende song wordt het ingetogen met het akoestische 'I Say Amen'. Patricia Ann Dees legt veel gevoel en emotie in haar stem en Walter Andrews is de man op de akoestische dobro slide gitaar. De eenentwintigjarige zangeres Brianna Harris drukt haar stempel op de afsluitende gospelsong 'Ready When The Day Is Done'. De schitterende backing vocals van Beth McKee en Nick Black maken het vocale gedeelte helemaal af. 'The WildRoots Sessions Vol.2' is een meer dan uitstekende opvolger voor het schitterende 'The WildRoots Sessions Vol.1'. Vijftien gevarieerde en sterke songs maken dat dit album toegankelijk is voor een heel breed publiek. Ook het lange lijstje van uitstekende muzikanten heeft een positief effect op het album. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. I.O.U.
02. Lazy Little Daisy
03. Long Way To Go
04. The Bad Seed
05. I Feel Fine
06. That Man Of Mine
07. The Threads Of Time
08. Sweet Louise
09. Working For My Car Blues
10. WildRoot Boogie
11. Put Your Hand In The Fire
12. Pile Of Blues
13. Good Word
14. I Say Amen
15. Ready When The Day Is Done
 
 
 
 
 
The WildRoots
Stephen Dees: bas, akoestische en elektrische gitaren, backing vocals, lead vocals (11), percussie
Victor Wainwright: lead vocals (5,13), co-lead vocals (1), piano, organ
Patricia Ann Dees: lead vocals (8,14), co lead vocals (1,3,6,11), backing vocals, tenor sax, piano (14), bas en mondharmonica (11), tambourijn (13))
 
aangevuld met
Billy Dean: drums (2,5,8,10,12,13)
Charlie DeChant: tenor sax (1,13)
Robert Thomas: Lead vocals (12), slide gitaar (2,12), ritme gitaar (2,4,7)
Stephen Kampa: mondharmonica (1,2,3,5,8,12,15)
Alberto Cruz: drums (9), congas (1,14)
Ray Guiser: tenor sax solo (13)
 
Gastmuzikanten
Reba Russell: Co lead vocals (3,6)
Lucky Peterson: Hammond orgel (4,7), piano (7)
Beth McKee: co-lead vocals (6), backing vocals (15)
Billy Livesay: Lead vocal (9)
Mark Hodgson: lead vocals (7), mondharmonica (10)
Anthony “Packrat” Thompson: lead vocals (2
Brianna Harris: Lead vocals (15)
Dyer Davis: Lead vocals (4), tweede lead gitaar (7)
Bryan Bassett: lead gitaar (4,5,7)
Greg Gumpel: gitaar (13), akoestische slide gitaar (3), mandoline (11)
Pat Harrington: Lead gitaar (9)
Wayne Russell: Bas (6)
Walter Andrews: Dobro slide gitaar (14)
Eddie Zyne: drums (1)
Todd Sharp: lead gitaar (1)
David Kent: Piano en orgel(1)
Scott Corwin: drums (4,7)
Juan Perez:  Drums (6), percussie (8,14,15)
Nick Black: Background vocals (5,13,15), gitaar (13)
Chris Stephenson: Hammond orgel (5,13)
Joshua Harris: Akoestische gitaar (15)